Ons staatshoofd treedt af. Groot nieuws! We krijgen een nieuwe koning. We dachten allemaal dat wordt Koning Willem 4. Maar nee, Lex wil geen Willem 4 worden genoemd. En terecht, Rocky 4 was ook een flut film.
We ruilen onze Koninginnedag in voor Koningsdag. Ik weet het niet, maar 4 mei klinkt gezelliger. We zijn in loop der jaren ook iets minder koningsgezind geworden. Vroeger riepen we allemaal: ‘Hé kijk, dat is ons koningshuis!’ Nu roepen we allemaal: ‘Hé kijk, dat is ons geld!’
Rol Popla
De ophef rond de troonswisseling is natuurlijk allemaal een beetje overdreven. We krijgen een nieuwe koning, maar die heeft helemaal niks te vertellen. De koning mag op staatsbezoek, maar zodra de dictator (want daar gaan de bezoeken meestal naar toe) vraagt om te gaan samenwerken, moet de koning zeggen: ‘Sorry, maar daar ga ik niet over.’ ‘Ja, maar jij bent toch de koning?’ ‘Dat klopt, maar nogmaals daar ga ik niet over en nu ga ik poepen. Lakei, geef me even een rol Popla.’
In veel bedrijven heeft het formele hoofd, de directeur, ook niks te vertellen. In ieder geval niet over ict. Dat wordt overgelaten aan de ict-manager of nog erger, de gebruikers. Formeel wordt de handtekening door de directeur gezet, maar omdat hij zich nooit in ict heeft verdiept, heeft hij geen idee waar hij een krabbel onder zet. De echte macht ligt bij de ict-manager of nog erger, de gebruikers. Niet altijd even verstandig.
Klanten behagen
Ict-managers hebben veel verstand van ict, maar soms iets minder van bedrijfsvoering. En gebruikers willen voornamelijk makkelijk werken. Een ict-manager wil zijn gebruikers behagen. Terwijl je primair je klanten moet behagen, en dat wil nog wel eens botsen.
Zo kan het soms beter zijn om je ict helemaal buiten de deur te doen. Een beslissing waarmee de ict-manager dus zijn eigen afdeling opheft. Een moeilijke beslissing die de directeur ook niet kan nemen, omdat hij er geen verstand van heeft. Misschien dat koning Willem Alexander daar iets over te zeggen kan krijgen.
Ik snap alleen niet waarom je van mening bent, dat de IT-manager de deur gewezen moet worden, als je alle IT outsourced? Die manager krijgt het alleen maar drukker in het controlleren van de uitbestede taken/SLA’s (want geen directe invloed meer) en in het mediaten/vertalen tussen directie/gebruikers en uitbesteder.. En daarnaast zal je nog iets aan o.a. je security vraagstukken en natuurlijk visieontwikkeling moeten doen, want verantwoordelijkheid en regie kan je niet outsourcen..
Jacob,
ICT-managers hebben inderdaad verstand van ICT daar zijn ze voor aangenomen.
Of ze er veel verstand van hebben is een heel ander verhaal en erg afhankelijk van de persoon, de omgeving waar hij voor is aangenomen en zijn eigen kwaliteiten.
Daarnaast mag ik hopen dat een ICT-manager wel degelijk kennis heeft van bedrijfsvoering, hij is immers verantwoordelijk voor de implementatie van de hele rotzooi !
Ik vind het pas echt eng als de directie zelf meent verstand van zaken te hebben (in een Windows omgeving maak je dat al snel mee) en op basis daarvan de keuze van de ICT-managers ‘overruled’.
De eindgebruikers alles naar de hand zetten lijkt me ook al niet zo’n verstandige keuze.
De eindgebruiker wil immers vooral mailen, twitteren, faceboeken en nog meer zaken die nauwelijks iets met het eigenlijke werk te maken hebben.
Niets mis mee, maar het heeft niet de prioriteit van de ICT-manager lijkt me.
Beste Jacob,
Als ik je stukje zo lees krijg ik de indruk dat je meer op hebt met dictators dan met ons koningshuis. Ik wil je er op attenderen dat een dictator ook niet overal verstand van heeft, dit los van het feit dat de totalitaire systemen altijd omvallen, meestal door toedoen van de eigen bevolking (lees:”klanten en gebruikers”. Dat columnisten ook niet overal een even heldere kijk op hebben blijkt ook uit het feit dat over het hoofd wordt gezien dat gebruikers en klanten in veel gevallen hetzelfde zijn (het is maar net hoe je het bekijkt) of denk je dat een boekhoudsoftware producent andere software gebruikt dan zijn eigen spul? Verder wordt een directeur betaald om het bedrijf te leiden en niet om van alle afdelingen alle ins and outs te kennen/kunnen. Dus er is een “lakei” nodig om popla te verstrekken en een koning om daar “gestalte” aan te geven…………….. Voor wat betreft “daar loopt ons geld” dat is een heel oud en achterhaald argument. Republieken hebben een president en als je kijkt naar de landen die deze staatsvorm hebben dan zie je dat deze slecht draaien met als enige uitzondering op de regel Duitsland. Kort en goed opheffen van het koningshuis zal economisch slecht uitpakken.