Opnieuw hebben negen bedrijven toegezegd een bijdrage te leveren aan de strijd tegen cybercrime door het ondertekenen van de World Economic Forum’s Cyber Principles. De ceo’s van IS Group, AcceptEmail, ProRail, Schuberg Philis, Transparent, Schiphol Group, Unilever, Havenbedrijf Rotterdam en Deloitte hebben hun handtekening voor een veiligere cyberwereld gezet. Hiermee komt het totaal aantal bedrijven op 71, waarvan er verhoudingsgewijs veel uit Nederland komen.
Het initiatief van het World Economic Forum, genaamd ‘Risk and Responsibility in a Hyperconnected World: Principes and Guidelines’, is in de loop van 2011 ontwikkeld op basis van een project met meerdere stakeholders, waarbij voor Deloitte de rol van projectadviseur was weggelegd. Het belangrijkste resultaat van dit initiatief is de Partnership for Cyber Resilience, waarbij ceo’s en regeringsleiders gevraagd worden een aantal cyberstandaarden te ondertekenen. Sinds de lancering tijdens Davos 2012 hebben meer dan zeventig ceo’s de standaarden ondertekend.
Nederlandse bedrijven
Van de 71 aangemelde organisaties komen er elf uit Nederland. Dit zijn AcceptEmail, Alliander, IS Group, KPN, TNO, Haven Rotterdam, ProRail, Schiphol Groep, Transparent, Schuberg Philis en Unilever. Het gaat dus zowel om eindgebruikers als ict-bedrijven. Wereldwijd nemen ook andere grote ict-bedrijven deel.
Ook tijdens Davos 2013 gaat Deloitte samen met het World Economic Forum leiders uit de hele wereld vragen mee te denken aan de belangrijkste uitdagingen en oplossingen om cyberrisico’s beter te bestrijden. ‘Samen met het World Economic Forum werken we aan een krachtige community die zijn verantwoordelijkheid neemt in het meer weerbaar maken van onze digitale omgeving en op die manier bijdraagt aan het bereiken van de gezamenlijke doelstellingen van economische stabiliteit en welvaart’, zegt Dick Berlijn, senior board advisor en adviseur op het gebied van cybersecurity bij Deloitte. ‘In 2013 willen we verder werken aan cyberuitdagingen die samenwerking vereisen tussen bedrijven, branches en de publieke en private sector.’
Krachtig forum
‘Er zijn al veel voorbeelden van innovatieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op het gebied van beleidsontwikkeling, het delen van informatie of de bescherming van kritische infrastructuren’, vervolgt Berlijn. ‘Toch is er nog geen krachtige, continue dialoog tussen de verschillende partijen. Het World Economic Forum biedt een platform om de verschillende partijen met elkaar te verbinden. Cyberweerbaarheid is immers een onderwerp dat geen enkele organisatie alleen kan oplossen. Daarom zijn de cyberstandaarden van het World Economic Forum zo krachtig. Ze zijn gericht op bestuurders van alle organisaties, ongeacht de economische sector, nationaliteit of securitykennis.’
In eerste instantie is het forum wereldwijd gestart met de sector voor technologie, media en telecommunicatie. Hier vanuit is de focus gelegd op kritische infrastructuren als elektra, gas en vervoer. Hierna volgen de financiële instellingen wereldwijd. Het forum streeft na dat elk bedrijf zich bewust wordt van de risico’s in de cyberwereld, maar het is de organisatie niet te doen om het aantal aangesloten organisaties. Met een aantal toonaangevende bedrijven die zich hard maken voor cyberveiligheid en dit ook kenbaar maken zowel intern als extern, moeten vanzelf meer bedrijven volgen.