De ict-overnamemarkt is weer op stoom gekomen. In het vierde kwartaal van 2012 kwam het aantal geregistreerde transacties uit op 67, eenzelfde aantal als in het derde kwartaal van 2012. De markt zakte eerder in het tweede kwartaal met 53 transacties weg maar dat bleek een tijdelijke dip. Naar verwachting zal ook het eerste kwartaal van 2013 weer volop bedrijvigheid laten zien. Dit blijkt uit het overzicht van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) en Computable.
Over het hele jaar genomen staat de teller in 2012 op 254 overnames, fusies en investeringen, een fractie meer dan de 249 transacties in 2011 (zie overzicht). In de jaren daarvoor lag het totaal aantal transacties steeds ruim onder de tweehonderd.
Volgens Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van MBCF, zit er volop dynamiek in de markt, maar hij merkt wel dat het door de onzekere economische tijden langer duurt voordat een transacties financieel is rond gemaakt en er krediet is verleend. ‘In het eerste kwartaal van 2013 zullen er deals voorbij komen die eigenlijk in het laatste kwartaal van 2012 gesloten hadden moeten worden. Banken nemen meer tijd om proposities te valideren. Die hebben ook te maken met een strenger wordende regelgeving en stellen vaker aanvullende financieringseisen. Kopers doen bovendien een uitgebreider boekenonderzoek, een due diligence, bij partijen die ze willen overnemen.’
Hollands glorie
Volgens Schuitevoerder roeren investeringsmaatschappijen en private investeerders zich nog steeds op de Nederlandse ict-markt. In het slotkwartaal van 2012 waren ze bij veertien van de 67 deals betrokken. Ze stappen vooral in nichespelers met groeipotentie. Een goed voorbeeld is SMT, een kleine specialist die zich vanaf 1997 bezighoudt met het beheren van complexe ict-infrastructuren voor grote ondernemingen en overheidsorganisaties in de Benelux. Naar deze expertise is steeds meer vraag en met hulp van Craic Capital wil SMT in Europa zijn vleugels uitslaan.
‘Voor partijen met een interessante technologiecomponent liggen er momenteel vooral groeikansen in het buitenland’, zegt de MBCF-adviseur. ‘Er bestaat nog genoeg vertrouwen onder investeerders om dit soort bedrijven met ambities te ondersteunen.’ Een ander voorbeeld is Fox-it, waar ex-KPN-topman Ad Scheepbouwer als investeerder opdook. ‘Fox-it is Hollands glorie. Die groeit zowel in Nederland als in het buitenland.’
Verder wijst hij er op dat bij veel bedrijven het draait om het gericht, stap voor stap strategisch versterken van hun bedrijf. Een opvallend voorbeeld uit de lijst is ict-dienstverlener Provide die in het vierde kwartaal twee overnames deed: een meer klassieke onderneming (Vanderlet met managed services en systeemintegratie) en een moderne appbouwer (Applisive). Daar zit Belgisch geld achter (Saga Consulting) om in korte tijd op te schalen en in Nederland een marktpositie op te bouwen, stelt Schuitevoerder.
KPN slankt af
KPN was de meest dominante speler in het afgelopen vierde kwartaal met acht transacties. Het ict-concern verkeert in een fase waarbij het kiest voor bepaalde kernactiviteiten en de rest wil afstoten. ‘Alle ict rondom de werkplek in Nederland is de kern waar KPN zich op richt. Daarbij gaat het vooral om de exploitatie en minder om het fysieke onderhoud. Dat laat het bedrijf liever aan partners over. Daarom heeft KPN ook een meerderheidsbelang in glasvezelaanbieder Reggefiber genomen en een aantal glasvezeldienstverleners van Reggeborgh overgenomen. Dat zijn strategische zetten op de breedbandmarkt.’
Andere opvallende transacties waren onder meer die van chipmachinefabrikant ASML dat in de Verenigde Staten een miljardenaankoop (lichtbronleverancier Cymer) deed. Ook beursfondsen als Imtech (EMC Talotekniikka en Infas), Unit4 (Primaccount Software) en Wolters Kluwer (Health Language) lieten zich weer gelden. Ict-dienstverlener Detron was ook weer van de partij. Na eerdere overnames van de hardwaredienstverleners Issue, MSA-ICT en Megasellers ontfermde het bedrijf zich over de ict-tak van de failliete Limburgse sociale werkvoorzieningsorganisatie Licom.
Overheid en Canon
Op de Nederlandse ict-overheidsmarkt sprongen ook de overnames van Geotax, leverancier van software voor vastgoedinformatie en detacheringsdiensten aan gemeenten, door Procura en die van Green Valley en het Triple C-zaaksysteem van Logica in het oog. Logica (tegenwoordig CGI) wil geen producten meer ontwikkelen voor de overheidsmarkt en stootte het zaaksysteem dat het had ontwikkeld voor het gemeentelijk ict-samenwerkingsverband Govunited af aan medepartner Green Valley neemt de rol van Logica over en daarmee ook het Triple C-zaaksysteem
Uit de lange lijst van 67 transacties duikt ook Canon weer op. Na de eerdere grote overname van Océ winkelde het Japanse printerconcern opnieuw in Nederland en nam het heel gericht Regma over. Dit is een ruim veertig jaar oude dealer en distributeur van grootformaat scan-, print- en kopieerapparatuur en randapparatuur voor de CAD-, GIS- en grafische markt. De acquisitie is onderdeel van de strategie om de positie van Canon op de Nederlandse markt voor grootformaat printing te versterken.