Dienstverlener Andersteboven heeft de Nationale App-prijs gewonnen met zijn app OmgevingsAlert. Volgens de jury is OmgevingsAlert de beste Nederlandse toepassing (app) waarbij gebruik gemaakt wordt van een databron van de overheid. Uit handen van minister Blok kreeg het bedrijf de prijs van 12.500 euro.
De Nationale App-prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken dat met het uitreiken van de prijs het hergebruik van overheidsdata wil bevorderen. De organisatie van de wedstrijd is in handen van ECP, platform voor de informatiesamenleving. De uitreiking vond plaats tijdens het iBestuur-congres.
Minister Blok was in zijn toespraak enthousiast over de inzendingen. ‘Ik ben erg onder de indruk van het aantal inschrijvingen voor de app prijs, maar liefst 26. Dit zegt wel iets over de creativiteit en inventiviteit van de Nederlandse ict-professionals en daar ben ik trots op.’
OmgevingsAlert
OmgevingsAlert scoorde volgens de jury het hoogst op originaliteit, potentie, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De applicatie geeft inzicht in welke vergunningaanvragen in iemands buurt spelen, variërend van een sloop-, bouw- of kapvergunning tot een milieuvergunning. Op deze manier kan gemakkelijk het overzicht worden bewaard in de eigen buurt, met behulp van een alert-functie, zonder de huis-aan-huis bladen te hoeven raadplegen.
De applicatie is nu nog voor slechts een beperkt aantal gemeenten beschikbaar, maar heeft volgens de jury potentie om uit te breiden dankzij een goed doordacht businessmodel. Bovendien is het voor gemeenten zeer eenvoudig zich aan te sluiten om zo ook hun data laagdrempelig ter beschikking te stellen aan de burger.
AbelLife en Tijdbalk.nl
De overige twee genomineerde apps waren AbelLife, een wandel- en fietsrouteapplicatie die ook offline gebruikt kan worden, en Tijdbalk.nl, waarmee een tijdbalk gemaakt kan worden met eigen en historische foto’s of filmpjes. Zij vielen niet in de prijzen maar kregen wel een eervolle vermelding.
De jury van de Nationale App-prijs bestond uit John Post (Platform Open Data), Paul Suijkerbuijk (data.overheid.nl), Valerie Frissen (topsector creatieve industrie/TNO), Brigitte Zonneveld (ministerie van Economische Zaken) en Edwin Rijkaart (medeoprichter Buienradar).