Het gebruik van zakelijke tablets neemt nog altijd snel toe. Aan het einde van 2012 ziet onderzoeksbureau Computer Profile ten opzichte van de situatie eind 2011 een stijging in het aantal zakelijk gebruikte tablets van ruim 400 procent. Dat komt enerzijds doordat het aantal bedrijfsvestigingen waar zakelijke tablets wordt gebruikt nog altijd snel toeneemt en anderzijds doordat het aantal tablets per locatie blijft stijgen.
Veruit de belangrijkste speler op dit terrein is en blijft Apple. Van alle door Computer Profile geïnventariseerde tablets betreft ruim acht op de tien tablets een iPad 1, 2 of 3. Samsung heeft een aandeel in het totaal van circa 7 procent. Alle andere fabrikanten hebben op de zakelijke markt vooralsnog een aandeel van 2 procent of lager. Dit blijkt uit circa zesduizend interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden hield met Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van eindgebruikersapparatuur.
Bedrijfsvestigingen en branches
Aan het einde van 2010, ongeveer een half jaar na de introductie van de iPad in Nederland, zagen we zakelijke tablets (verstrekt door de werkgever) bij een kleine 1 procent van de bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers. Aan het einde van 2011 was dat reeds met 9 procentpunt gestegen. In de loop van 2012 is het aantal locaties verder gegroeid met 7,5 procentpunt. De groei in de afgelopen twaalf maanden was het grootst bij bedrijfsvestigingen met honderd tot tweehonderd werknemers en tweehonderd tot vijfhonderd werknemers. In beide segmenten is het aantal locaties met iPads nagenoeg verdubbeld.
Branches met een relatief snelle groei in aantal locaties met zakelijke tablets zijn de overheid en de transportsector. In beide segmenten heeft bijna een verdrievoudiging van het aantal locaties met tablets plaatsgevonden. Overheidsinstanties waar tablets het meest naar voren komen, zijn Nederlandse gemeenten, maar ook in het gerechtelijk apparaat komt het gebruik van tablets steeds vaker voor.
Desktops en laptops
Nu het gebruik van zakelijke tablets in volume sterk aan het groeien is, is de tablet ook steeds vaker een concurrent voor de pc, in het bijzonder de laptop. De pc-markt bestaat voornamelijk uit vier producenten. Ongeveer 48 procent van alle desktops en laptops betreft een systeem van HP. Dat is een procentpuntje winst ten opzichte van het jaar daarvoor. HP kent bij bedrijfsvestigingen in het segment Medium sized businesses (vijftig tot 250 medewerkers) en instanties uit de publieke sector (overheid, onderwijs, zorg) zijn grootste parkaandelen. Beiden boven de 50 procent. De segmenten waar HP het best scoort zijn ook de segmenten waar Fujitsu het best scoort. Fujitsu zag in totaliteit haar parkaandeel in de pc-markt stijgen van 4,7 procent eind 2011 naar 6 procent nu.
Het aandeel van Dell, overall de nummer twee, is het hoogst bij bedrijfsvestigingen van multinationals en Fortune 500-organisaties en locaties uit het segment National Enterprises (250 tot 2500 medewerkers). Bij locaties van multinationals is Dell met 41 procent zelfs de marktleider. De twee segmenten waar Dell het duidelijkst naar voren komt, zijn ook de segmenten waar Lenovo, de nummer vier op de Nederlandse markt, zijn grootste parkaandelen kent. Zowel Dell als Lenovo zijn ten opzichte van een jaar geleden vrijwel gelijk gebleven in parkaandeel. Het deel van de pc-markt dat valt onder ‘overige’ leveranciers is drie procentpunt gedaald, namelijk van 10 naar 7 procent.
Mobiele apparatuur en thin clients
Het aandeel van desktopcomputers in het totaal aantal systemen is de laatste jaren aan het dalen. Eind 2009 bedroeg het percentage desktops 72 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, eind 2010 bedroeg dat nog 69 procent, eind 2011 67 procent en nu is dat verder gedaald naar 63 procent. Het percentage laptops van het totaal aantal systemen is in deze periode gestegen; van ongeveer 18,5 procent eind 2010 naar de huidige 21 procent.
Naast het toenemend belang van laptops is ook de invloed van thin clients aan het toenemen. Het aandeel thin clients steeg de laatste drie jaar telkens met een procentpuntje tot de huidige 14 procent. Kortom, één op de zeven eindgebruikerssystemen betreft een thin client. Het toenemende gebruik van desktopvirtualisatie zal hier ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen. Hoewel tablets in aantal sterk aan het toenemen zijn, vormt dit type eindgebruikerssystemen momenteel nog steeds niet meer dan 1,5 procent van het totaal.
Aantal eindgebruikerssystemen
Naast een verschuiving in het soort eindgebruikerssystemen zien we ook een lichte daling in het aantal systemen dat op een (gemiddelde) locatie in gebruik is. Voor de geïnventariseerde bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers lag in 2010 het gemiddeld aantal eindgebruikerssystemen op 222. In 2011 daalde dat naar een gemiddeld aantal van 214 systemen. In 2012 is dat verder afgenomen naar het huidige gemiddelde van 204 systemen per locatie. De meeste eindgebruikerssystemen worden gebruikt door instellingen uit de publieke sector. In tegenstelling tot andere sectoren is het aandeel thin clients binnen de publieke sector relatief belangrijk, met name bij overheids- en zorglocaties.
Ik ben benieuwd hoe de cijfers er volgend jaar uit zien. Ik heb toch het idee dat het monopolie van Apple ietwat afneemt. Ze zullen vast nog wel de grootste zijn maar ik denk wel dat de andere partijen ( Dell, MS en Samsung ) wel wat marktaandeling terug gaan pakken.
Ook ik ben overstag, geen notebook maar een tablet.
Geen Apple dat komt bij mij niet in huis. dus een Samsung als beste uit alle slechte . . . .
Het is overigens opvallend dat Android niet zo open is als je zou verwachten, als Foss promotor en Linuxgebruiker/specialist verwacht je meer.
Dus mag ik hem binnenkort “rooten”.
Ik ben benieuwd wat ik nog meer uit zo’n tabletje kan halen.
In mijn opinie kannibaliseert de tablet de PC of laptop maar voor een klein deel. Als je stukken aan het creëren bent dan doe je dat het liefst op de PC of notebook. De tablet is juist uitermate geschikt voor raadplegen, korte berichten of app’s die de productiviteit verhogen. Het kladblok en de papieren documenten worden verruilt voor de Tablet.
Voor marktaandelen zijn een aantal factoren van belang. Een ervan is “first in market” en Apple was de eerste in de touchtablet markt, dat is een zeer belangrijke factor, volgers kunnen groot worden, maar missen de awareness. Concurrenten komen als de executie (bij Apple) goed is niet boven de 50% marktaandeel en dan bedoel ik gecombineerd.
Het gaat nu om het bijhouden van de functionaliteit, uitbreiden met services en integratie met enterprise systemen, Apple zal beter zijn best moeten dan dan afgelopen jaar, het mist de bleeding Edge functies waar gebruikers op wachten. 2013 is dan ook een belangrijk jaar. Dat de tablet een plek gaat veroveren lijkt mij duidelijk.
Zakelijk gebruik tablets stijgt ruim 400 procent.
Luier gebruik is sinds 1970 met ruim 400 procent gedaald.
Tablet gebruik je niet zakelijk – althans als jezelf serieus neemt.
Je gaat toch niet op zo’n klein 10″ scherm zitten werken, doe normaal.
De kop had moeten zijn:
Waar zijn al die zakelijk aangeschafte tablets gebleven, op de zaak zie ik ze niet terug?
Als 2e alinea: waarom spelen er altijd kinderen op?
Een zakelijke tablet is gewoon een e-mail-lees-machine met de mogelijkheid om office documenten te lezen, meer is’t niet.
De rest is speelgoed.
Een tablet is wel degelijk een productiviteitsverhogend device. Ik ben veel onderweg als account manager en ben erg blij dat ik niet meer een laptop hoef mee te nemen. Dit geldt ook voor vergaderingen.
Gebruik nu sinds anderhalf jaar een Androidtablet (ASUS transformer TF101 met keyboard dock) samen met Galaxy nexus voor internetverbinding onderweg.
Echt een aanrader, ook zijn opvolgers. De snelheid en gemak waarin je als gebruiker aan de slag kunt is super:
– batterijtijd >10u
– geen snoeren en losse onderdelen (voeding / muis)
– Dock met toetsenbord!, touchpad en USB
– opstarttijd van enkele seconden
– Evernote app: synct notities van tablet met PC / mac / telefoon
– CRM app
– printen op vrijwel iedere netwerkprinter
– goede integratie van gegevens: Evernote met agenda, mogelijkheden informatie te delen. (vrijwel alle info kun je delen via apps: linkedin, twitter, mail, etc)
– 32gb opslag, ook zonder verbinding preso’s afroepbaar
– keyboard dock: helpt enorm voor productiviteit: typen op een scherm werkt langzaam en te foutgevoellig
– draagbaarheid
– officepakket
– leuke games (waar de kinderen inderdaad graag mee spelen)
Nee, ik heb geen aandelen, 🙂 ben een enthousiast gebruiker. De tablet helpt mij enorm om waar dan ook wanneer dan ook direct aan de slag te kunnen.
@Wibo
– Mijn laptop gaat 10 uur volgens mij zelfs 14 uur.
– Beschik over 2x USB 3.0 en 2x USB 2.0 poorten.
– Heb ook geen snoeren en ook geen los toetsenbord – zelfs geen docking station nodig.
– Zet hem niet uit dus hoeft hij ook niet op te starten.
– Gebruik geen apps, alles is echt.
– Onze CRM, ERP en MIS kan ik vanaf elke locatie via VPN bereiken.
– Printen doe ik niet, dat doet mijn assistent
– Nou ja, dat zal jij dan belangrijk vinden maar ik gebruik deze lap zakelijk, de agenda wordt automatisch gesynchroniseerd (outlook 2010)
– 1,5 TB opslag (uitbreidbaar)
– keyboard is geïntegreerd
– draagbaar, ook zelfs zonder tasje
– office pakket maar dan de professional plus versie, waar ik ook nog op kan werken
– leuke games, heuh, je had hem toch zakelijk?
– Maar het grootste voordeel is, ik kan lezen wat er op het scherm staat, zelfs vanaf meer dan 2 meter dat wordt door mijn klanten als prettig ervaren.
Vraagje, je bent zeker ook zo’n smartphone Pannekoek Pipo (Samsung S3)?
Zo ja, dan moet je eens aan je klant tijdens een gesprek vragen of je goed verstaanbaar bent – zegt die ja, dan moet je eens naar buiten lopen tijdens het gesprek.
Goed bedoelt en goed goan!
Interessant artikel. Alleen 400% gestegen, hoeveel tablets zijn er nu totaal in de zakelijke markt? Ik ben namelijk bezig met mijn scriptie en kan niet echt de juiste aantallen vinden.