Wat zal er overblijven, de multifunctionele webbrowser of de gespecialiseerde apps op nieuwe besturingssystemen? Is de klassieke web browser zoals we die al tientallen jaren gebruiken gedoemd te sterven als een soort van terminal-emulator nodig om legacy client/server-toepassingen te draaien op moderne client-platforms?
Gedreven door de dreiging van Microsoft om de licentieprijzen voor Window 8 en Media Center per 31 januari drastisch te verhogen heb ik vorige week besloten om mijn Windows 7-desktop voor het vriendenprijsje van 29,95 euro te upgraden. Buiten de dreigende licentie verhoging weet ik nog niet wat mij heeft bezielt om mijn goed werkende Windows 7-machine vaarwel te zeggen. Zeker omdat ik erg opzag tegen de user interface van Windows 8. Waarschijnlijk was het dan toch mijn ongecontroleerde nieuwsgierigheid om mijn desktop-pc in een gigantische telefoon te veranderen. Tenslotte bel ik ook met mijn desktop middels een ip-phone en een headsetje..
Windows 8 is, net als mijn iPhone, iPad en Android-telefoons gebaseerd op grote iconen zodat je daar met een relatief klein touch screen zoals van een telefoon of tablet makkelijk applicaties mee kan starten en bedienen. Ook een app-store ontbreekt niet waarin ik al vele interessante apps, gratis of betaald, heb kunnen vinden.
Al spelende met deze nieuwe desktopervaring valt het mij op dat de aloude desktop wel op te roepen is, maar eigenlijk ook een beetje is weggestopt tussen al die grote iconen. Met al die apps gebruik je eigenlijk de desktop en de drie browsers (IE, FF, Chrome) die daar normaliter in zijn geïnstalleerd veel minder. Als er voor een website een app is uitgekomen dan start je daarvoor, net als op je telefoon of tablet, de browser niet meer op. Andersom redenerend, komt het er eigenlijk op neer dat websites die geen eigen app hebben ontwikkeld je veroordelen tot de ‘oude’ user interface in het besturingssysteem en een stukje extra software; ‘de browser’. De vertrouwde browser is hiermee eigenlijk gedegradeerd tot een multipurpose portal om ‘oude’ websites te draaien. Eigenlijk lijkt de browser nu al wel een beetje op de 3270 terminalemulators uit de jaren tachtig, die nodig waren om legacy-applicaties op een nieuw besturingssysteem te draaien.
Geen enkele organisatie of aanbieder van content op het internet wil als oudbollig gezien worden en wil op elk platform bereikbaar blijven dus er worden driftig apps ontwikkeld die de gebruikers steeds meer gaan weerhouden om de aloude browsers te gaan gebruiken. Apps hebben het voordeel dat ze zich niet aan allerlei protocolregeltjes hoeven te houden. De communicatie tussen client en server kan dus veel effectiever verlopen dan als je gebruik moet maken van een chatty-protocol zoals http dat is. Omdat een deel van de opmaak al op de client aanwezig is, hoeft er alleen ruwe data overgestuurd te worden, waarmee dus op langzame verbindingen toch een goede gebruikerservaring kan worden bereikt. De goede werking hangt ook niet meer af van de kwaliteit of compatibiliteit van de browser, maar meer van de app zelf. Ik moet wel toegeven dat het daar nog wel eens aan schort, maar toch…
Veel cloud serviceproviders gebruiken browsertechnologie om applicaties te publiceren naar hun gebruikers toe. Op deze manier zijn ze natuurlijk, ondanks het gebruik van allerlei mobiele code, gelimiteerd door de regels die een browser nodig heeft om goed te functioneren. In het geval van applicaties via het web kan een browser nooit de functionaliteit, effectiviteit en gebruikerservaring bieden als een gespecialiseerde app zoals Citrix-achtige clients of gespecialiseerde terminal apps als clientsoftware.
Apps hebben nog een ander groot voordeel voor de aanbieders van content, ze veranderen het verdienmodel van het internet op een manier die met browsers nauwelijks is op te dringen. Gebruikers van een portal of site kunnen middels een betaalde app geld afhandig worden gemaakt. Het gaat veelal (nog) om kleine bedragen per app maar toch ontstaat er hierdoor een directere binding tussen de gebruikers en de aanbieders van content. Dit kan veel voordelen opleveren voor de aanbieder want eigenlijk heb je je geregistreerd op het moment dat je de app hebt aangeschaft. De aanbieder heeft nu ook de mogelijkheid om binding met je te houden door het pushen van berichten of alerts terwijl je hun site niet eens bezoekt. Vooal dit verdienmodel en de betere binding met de gebruikers zal waarschijnlijk het einde inluiden voor onze oude vertrouwde webbrowser.
Ik vraag mij echt af hoe lang het nog duurt voordat de belangrijkste content- en dienstenaanbieders hun portals gaan afsluiten voor html-gebasserde omgevingen en alleen nog met betaalde apps te benaderen zijn en daarmee dus ook de multifunctionele-browser de nek gaan omdraaien. Heeft de webbrowser nog een toekomst of wordt het straks een soort van terminalemulator voor legacy-applicaties die gedraaid moeten worden op een modern besturingssysteem?
Dit soort controversiele artikelen doen het natuurlijk altijd goed. Daarnaast zijn ze leuk om te lezen en reacties leerzaam. Leuk dus!
Hier wat aanvullingen, redenaties:
– Veel apps gebruiken onderwater gewoon de browser.
– Veel apps leunen zwaar op webservices. Zowel apps als browsers consumeren net zo gemakkelijk webservices waardoor de datalaag in feite generiek blijft, maar wel altijd een perfomance hit blijft, het is een extra abstractie laag en kost dus performance en nuttigt resources.
– Apps zijn vaak gefocust op 1 functie welke ze dan goed uitvoeren, browsers kunnen veel meer functies (cross-site) bij elkaar brengen en zijn al vaker gemaakt voor allerlei schermen.
– Webpagina’s worden op diverse browsers wel verschillend weergegeven, toch werkt het grootste gedeelte platform onafhankelijk.
– Een bedrijf wat vooral met Apps werkt bevindt zich per definitie in een vendor lock-in en zal BYOD moeilijk kunnen realiseren (alles mag zolang het maar Windows Phone is, of IOS, et cetera)
– Apps moet je installeren
– Apps werken offline wel beter, maar browsers worden wel (heel) langzaam beter hierin.
– Bij Apps heb je veel meer problemen met compatibiliteit (versie OS, hardware, et cetera) ondanks dat browsers ook hun eigenaardigheden hebben
– Apps vergen meer onderhoud en er zit vaker een broker tussen waar minder invloed op uit te oefenen is (App Store, Play, App Market, et cetera).
De grote reden voor Apps is dat zij makkelijker rijke gebruikersfunctionaliteit aan kunnen bieden. De reden is in mijn ogen niet groot genoeg voor dominantie.
Dus als ik moet gokken, gok ik op de browser en dat die evolueert.
Installeren van apps is gewoon niet handig en in mijn ogen dus toch de verliezer, zeker in de business, zeker nu de dominantie van Windows af neemt.
Henri brengt in deze discussie een aantal goeie punten naar voren.
Apps zijn singletaskingde spielerij dingetjes. Ik bedoel Angry birds is een van de meest gebruikte apps en is een spel met een moeilijkheidsgraad en leercurve die zo hoog is, dat je het onmogelijk een chimpansee kan leren.
Puur even pragmatisch gezien, voor elke website een app installeren?
Wat als je digitaal een veelzijdig leven heb, duizenden apps installeren? en hoe navigeer je tussen die duizenden apps?
Een modern functioneel besturingssysteem voor een desktop zou trouwens ook nooit een telefoonspielerij interface gebruiken.
Marcel,
Ergens ben ik het met je eens!
Ik denk ook dat ooit de browser vervangen wordt door App`s. Maar dat gaat heel lang duren.
De meeste reacties hierboven zijn gebaseerd op de huidige technologieen en mogelijkheden die we NU van deze oplossing (Apps) kennen. Maar deze situatie gaat zeker de komende jaren flink verbeterd, ontwikkeld en completer worden. Mobile Enterprise Application Platform gaat in de toekomst heel anders eruit zien dan wat we nu kennen. De MEAP in de toekomst zal heel anders met de zaken rondom security, communicatie en nog veel andere onderwerpen omgaan, er zullen veel features hieraan toegevoegd worden.
We zien nu apps als losse objecten die op client device/OS gedownload en geïnstalleerd worden. Ik verwacht dat er een standaard framework komt die op de client device/os draait waar elke app zich in past en daaruit met elkaar communiceren of presenteren. In dat kader zullen de zaken rondom MDM/MAM ook flink veranderd worden.
Ooit zal webbrowser dood verklaard worden maar zeker niet de komende 10 jaar (weer een voorspelling van me :-p )
Goed artikel : een bewering doen die de lezer intuitief afwijst en dan nog onderbouwen met technische kennis en feiten. Inderdaad start ik de browser niet vaak meer op als een app ook alles kan wat ik wil. En al dat http/soap/javascript/ajax/post/get ge-programmeer, per browser verschillend ook nog. Je wilt gewoon client-server programmeren. Sites krijgen prijzen als beetje op een normale applicatie lijken ipv een webpagina.
Vroeger had je die CICS op mainframe 🙂
Willen we ook niet meer.
@Henri. oneens en eens met je, de apps zoals jij deze benoemt zijn de algemene apps en niet de apps die complete processen op een eenvoudige manier kunnen vervangen, de zogenaamde Business apps, waar ik eerder over schreef. Deze behoeven niet veel onderrhoud, een simpele update is vaak al genoeg. Ik ben het wel met je eens dat de browser voorlopig nog wel even zal blijven.
Zie https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4635633/2333364/je-kunt-appsoluut-niet-zonder-business-apps.html
Totale onzin. Apps is gewoon de afkorting voor applicaties. Dat ze tegenwoordig zonder installer en lastige keuzes voor de gebruiker geinstalleerd en up-to-date gehouden kunnen worden verandert daar niks aan. Misschien moet je een taal bedenken waarmee ‘Apps’ met elkaar kunnen praten, content van elkaar kunnen tonen en platformonafhankelijk zijn. Oh wacht, dat noemen we HTML.
@Valerius, die “Totale onzin” heeft je in ieder geval wel verleid een geregistreerd gebruiker te worden 🙂 Leuk!
@Valerius:
”
Misschien moet je een taal bedenken waarmee ‘Apps’ met elkaar kunnen praten”
Zie mijn reactie hierboven over framework!
Ik denk dat de browser in zijn huidige vorm alleen aangepast zal gaan worden. Je hoeft niet meer een App voor elk platform te schrijven tegenwoordig. Frameworks zoals Sencha en PhoneGap zorgen ervoor dat je doormiddel van de “good-old” technologieen, JavaScript, CSS en HTML, pagina’s kunt bouwen en die kunt deployen als App naar elk target platform.
Goh wat een onenigheid 🙂 maar leuke discussie. Bedankt hiervoor.
Ik zal nog wat apps op het vuur gooien..
Zakelijke apps worden een beetje onderschat hier en waarschijnlijk komt dat omdat je die niet zo snel in de app stores vindt omdat ze ondergesneeuwd worden door het consumer en puber geweld van Angry Birds en consorten (maar ze zijn er echt wel!); Webex, SAP, Concur, Citrix, Jive, allerlei Sharepoint gui’s en ontwikkel tools, echt teveel om op te noemen. Google maar eens op je favoriete desktop applicatie..
Er worden op dit moment erg veel specifieke apps ontwikkeld in allerlei industrie takken zoals voor de gezondheidszorg, airline industrie, automotive, meteropnemers, monteurs langs de weg, etc..
Deze “push” komt voort uit de drang voor mobiele toegang tot data en systemen mbv tablets en pda’s die verder naar de vaste desktop (zijn die er nog dan?) zal worden doorgevoerd.
Mbv technologie uit de M2M wereld waarbij data only SIMs voor de verbinding zorgen daar waar geen WiFi voorhanden is. Onze Orange en France Telecom labs zijn ook erg druk met dit soort ontwikkelingen..
Wat je ziet is dat voor de sites of applicaties die een groot publiek hebben een app zal komen simpelweg vanwege de klantenbinding (noem het lock-in of market push als je wilt..). Voor het browsen en zoeken (als je de Google zoek app al niet gebruikt 😉 naar sites die je niet vaak gebruikt zal de multifunktionele browser misschien nog wel even in gebruik blijven.. maar zodra je die site aardig vindt, de site wil mee blijven doen in het mobiele geweld EN heeft een app ontwikkeld dan biedt zo’n site die app vanzelf aan via de browser..
Ik ben wel benieuwd naar de onderliggende protocollen en standardisatie want de paar apps die ik even snel met Wireshark heb bekeken communiceren met Secure Sockets Layer of TLS dus lastig om te zien wat daar echt gebeurd op de achtergrond. Zijn er hier apps developers?