Wat zal er overblijven, de multifunctionele webbrowser of de gespecialiseerde apps op nieuwe besturingssystemen? Is de klassieke web browser zoals we die al tientallen jaren gebruiken gedoemd te sterven als een soort van terminal-emulator nodig om legacy client/server-toepassingen te draaien op moderne client-platforms?
Gedreven door de dreiging van Microsoft om de licentieprijzen voor Window 8 en Media Center per 31 januari drastisch te verhogen heb ik vorige week besloten om mijn Windows 7-desktop voor het vriendenprijsje van 29,95 euro te upgraden. Buiten de dreigende licentie verhoging weet ik nog niet wat mij heeft bezielt om mijn goed werkende Windows 7-machine vaarwel te zeggen. Zeker omdat ik erg opzag tegen de user interface van Windows 8. Waarschijnlijk was het dan toch mijn ongecontroleerde nieuwsgierigheid om mijn desktop-pc in een gigantische telefoon te veranderen. Tenslotte bel ik ook met mijn desktop middels een ip-phone en een headsetje..
Windows 8 is, net als mijn iPhone, iPad en Android-telefoons gebaseerd op grote iconen zodat je daar met een relatief klein touch screen zoals van een telefoon of tablet makkelijk applicaties mee kan starten en bedienen. Ook een app-store ontbreekt niet waarin ik al vele interessante apps, gratis of betaald, heb kunnen vinden.
Al spelende met deze nieuwe desktopervaring valt het mij op dat de aloude desktop wel op te roepen is, maar eigenlijk ook een beetje is weggestopt tussen al die grote iconen. Met al die apps gebruik je eigenlijk de desktop en de drie browsers (IE, FF, Chrome) die daar normaliter in zijn geïnstalleerd veel minder. Als er voor een website een app is uitgekomen dan start je daarvoor, net als op je telefoon of tablet, de browser niet meer op. Andersom redenerend, komt het er eigenlijk op neer dat websites die geen eigen app hebben ontwikkeld je veroordelen tot de ‘oude’ user interface in het besturingssysteem en een stukje extra software; ‘de browser’. De vertrouwde browser is hiermee eigenlijk gedegradeerd tot een multipurpose portal om ‘oude’ websites te draaien. Eigenlijk lijkt de browser nu al wel een beetje op de 3270 terminalemulators uit de jaren tachtig, die nodig waren om legacy-applicaties op een nieuw besturingssysteem te draaien.
Geen enkele organisatie of aanbieder van content op het internet wil als oudbollig gezien worden en wil op elk platform bereikbaar blijven dus er worden driftig apps ontwikkeld die de gebruikers steeds meer gaan weerhouden om de aloude browsers te gaan gebruiken. Apps hebben het voordeel dat ze zich niet aan allerlei protocolregeltjes hoeven te houden. De communicatie tussen client en server kan dus veel effectiever verlopen dan als je gebruik moet maken van een chatty-protocol zoals http dat is. Omdat een deel van de opmaak al op de client aanwezig is, hoeft er alleen ruwe data overgestuurd te worden, waarmee dus op langzame verbindingen toch een goede gebruikerservaring kan worden bereikt. De goede werking hangt ook niet meer af van de kwaliteit of compatibiliteit van de browser, maar meer van de app zelf. Ik moet wel toegeven dat het daar nog wel eens aan schort, maar toch…
Veel cloud serviceproviders gebruiken browsertechnologie om applicaties te publiceren naar hun gebruikers toe. Op deze manier zijn ze natuurlijk, ondanks het gebruik van allerlei mobiele code, gelimiteerd door de regels die een browser nodig heeft om goed te functioneren. In het geval van applicaties via het web kan een browser nooit de functionaliteit, effectiviteit en gebruikerservaring bieden als een gespecialiseerde app zoals Citrix-achtige clients of gespecialiseerde terminal apps als clientsoftware.
Apps hebben nog een ander groot voordeel voor de aanbieders van content, ze veranderen het verdienmodel van het internet op een manier die met browsers nauwelijks is op te dringen. Gebruikers van een portal of site kunnen middels een betaalde app geld afhandig worden gemaakt. Het gaat veelal (nog) om kleine bedragen per app maar toch ontstaat er hierdoor een directere binding tussen de gebruikers en de aanbieders van content. Dit kan veel voordelen opleveren voor de aanbieder want eigenlijk heb je je geregistreerd op het moment dat je de app hebt aangeschaft. De aanbieder heeft nu ook de mogelijkheid om binding met je te houden door het pushen van berichten of alerts terwijl je hun site niet eens bezoekt. Vooal dit verdienmodel en de betere binding met de gebruikers zal waarschijnlijk het einde inluiden voor onze oude vertrouwde webbrowser.
Ik vraag mij echt af hoe lang het nog duurt voordat de belangrijkste content- en dienstenaanbieders hun portals gaan afsluiten voor html-gebasserde omgevingen en alleen nog met betaalde apps te benaderen zijn en daarmee dus ook de multifunctionele-browser de nek gaan omdraaien. Heeft de webbrowser nog een toekomst of wordt het straks een soort van terminalemulator voor legacy-applicaties die gedraaid moeten worden op een modern besturingssysteem?
Je zou ook nog de vraag kunnen stellen waarom het os en de webbrowser separaat zijn.
Wij bouwen eigenlijk alleen maar webenabled applicaties (crm en ecommerce). Specifiek overal een APP voor alle platformen bouwen is nu nog relatief duur. Alle webapplicaties geschikt maken (en testen) voor alle browsers blijft ook een uitdaging.
Mijn suggestie is dat de markt (wij allen tesamen) zorg dat alle channels gewoon goed in staat zijn om HTML, css en javascript op een goede standaard manier af te handelen, dan is de enige uitdaging nog de verbinding. En als browsers dan ook nog een uitgebreidere manier krijgen om locale caching/ synchronisatie te ondersteunen hoef je niet meer voor elk platform een app te maken.
Want voor mij is dat het verschil. een APP maakt (als het goed is) optimaal gebruik van de eigenschappen van de hardware van het device, maar zorgt ook dat het offline kan werken.
@Iroovers,goed punt, dank je wel voor je reactie.
Alleen is de markt niet al jaren bezig om browsers en aangeboden content goed gestandardiseerd te krijgen? De enige reden dat ik anno 2013, 3 verschillende browsers op mijn desktop heb is dat sommige sites met de ene browser wel en met de andere browser niet werkt.
Het is zoals je zegt voor ontwikkelaars een afweging tussen veel testen en uitzonderingen maken voor de verschillende browsers of meteen een app te maken die alles uit de verbinding en de machines kan halen.
Een app kan inderdaad actief zijn op de desktop terwijl je niet specifiek naar een site browsed en op die manier ook offline werken.
Nou ik zie de browser nog niet zo 123 verdwijnen. Wellicht in de verre toekomst. Het zal de komende jaren afwachten zijn welke kant het opgaat. Apps hebben het nadeel dat ze voor elk systeem apart gemaakt moeten worden. Daarbij zijn er steeds meer mobiele systemen die Apps op basis van HTML 5 ondersteunen en zijn ook heel veel mobiele appsmeigenlijk websites die op de achtergrond de browser aanroepen.
Het zou dus. Best wel eens zo kunnen zijn dat de browser wel steeds meer een achtergrond service wordt dan een programma dat je opstart. Het blijft afwachten welke kant het op gaat.
Apps hebben het nadeel dat ze voor elk systeem apart moeten worden ontwikkeld en de ontwikkeling ervan lastiger is.
Webapps hebben het nadeel dat ze minder goed gebruik kunnen maken van systeemspecifieke onderdelen en hardware en dat ze op elke browser aangepast moeten worden.
Nou, ik denk eerder dat apps gaan verdwijnen en dat internet/html/css/javascript steeds sneller beter, veilger en verder gestandaardiseerd wordt.
Marcel,
Sorry dat ik het zeg maar dit stuk heeft een groot:”Zie ginds komt de stoomboot” want eigenlijk zegt lroovers het al, wat zijn de kosten versus de baten. Met een beetje pech moet je een app voor in ieder geval al 3 compleet verschillende platformen ontwikkelen en onderhouden. Hierbij sluiten we gebruikers van Blackberry dus voor het gemak even uit want die zitten toch in de ontkenningsfase. Die kosten kun je natuurlijk doorbelasten aan de gebruiker maar deze is ook niet gek en zoekt dan al gauw naar alternatieven.
Als dan ook nog eens de content die ontsloten wordt met die duur aangeschafte app tegenvalt dan is het al gauw einde business. De browser zal dus niet zo gauw vervangen worden omdat deze platform onafhankelijk is en mede de reden voor het web-enablen, het gebruik van webtechnologie om systemen en data te ontsluiten. Maar misschien dat er net als webapplicatieraamwerken straks een oplossing komt om de verschillen tussen de Android, iOS en Windows mobile te overbruggen zodat ontwikkelaars zich niet meer druk hoeven te maken over de details.
Ik denk dus dat Pasen en Pinksteren nog eerder samenvallen op één dag dan dat er geen browsers meer zijn en zeg dus dat je nog een keer goed in je ogen moet wrijven. Want ik zie het einde van de browser niet maar ook de stoomboot niet die ons in december altijd Sinterklaas brengt maar waar ik de geschenken nog altijd voor eigen rekening moet kopen.
Marcel,
ben het totaal niet met je eens, er zullen alleen maar meer web applicaties bijkomen, apps bouwsen voor elk platform is niet te betalen en html5 wordt steeds meer volwassen.
We zijn op dit moment bezig met het omzetten van een zeer geavanceerde windows .net applicatie naar een html5 webapplicatie en dit gaat uitstekend.
The browser is the new OS.
Hi Ewout, Bram en Maarten, bedankt voor de reacties.
Juist nadat ik mijn ogen had uitgewreven (want ik geloofde mijn ogen eerst niet..) en voorbij mijn neus ging kijken zie ik op dit moment al dat bijna alle grote content providers op het internet apps hebben gemaakt op diverse platformen. Zelfs voor Windows 8 wat net in de markt is, waarbij ze de browser keihard buiten spel zetten. Blijkbaar was hun afweging voor kosten, inkomsten en binding met hun publiek nu en in de toekomst, oftewel hun business case, positief om deze stap te maken en apps te ontwikkelen voor een aantal platforms. Anders dan een site te ontwikkelen die op minimaal 4 verschillende browsers en versie’s goed moet werken.
Dit zal voor de kleinere content aanbieders met een kleinere portemonnee misschien (nog) niet haalbaar zijn maar als ze mee willen blijven doen toch wel essentieel om mee te nemen in hun toekomst plannen. Deze kleine aanbieders zullen dan nu ook nog niet zo snel overstappen en gebruik blijven maken van een “multifunctionele” browser met allerlei plug-ins en mobiele code. Hoewel.. Java bijvoorbeeld staat er op dit moment ook niet zo mooi op..
Belangrijk gegeven is dat de markt voor desktops hard aan het inzakken is ten faveure van allerlei tablet-achtigen en hybrids met touch screens die nou eenmaal lekkerder werken met gespecialiseerde apps dan met browsers. Het marktaandeel op die desktop markt door Microsoft is nog steeds zo’n 90% dus als Microsoft een nieuw OS lanceert met bijna dezelfde filosofie (app stores!) als met tablets van Apple en Android dan heb je grote kans dat er ook iets gebeurd bij de aanbieders van content om klantenbinding te houden.
De introductie en acceptatie van Windows 8 loopt nog wat stroef en dan kijk ik ook naar mezelf en Microsoft loopt daar wat risico.. maar toch hebben ze in Redmond nog wel wat centjes over om dit in de markt te pushen.
Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd wat de stoomboot in december straks gaat brengen; hoogstwaarschijnlijk toch meer apps…
Gaat nog wat worden met de beveiliging.
…zal wel goed komen, maar geloof er niets van.
Nu werk ik bij een bedrijf met 50.000 medewerkers met een ERP, CRM en MIS (DSS) systemen.
Dan begin ik me toch af te vragen of een APP geen AAP gaat worden.
Marcel,
Betreffende verdienmodellen, Sinterklaas is de man met rode mantel die ons telkens een sigaar uit eigen doos geeft en de stoomboot is een vervoermiddel dat tegenwoordig vooral recreatief gebruikt wordt. En dit geldt dus ook voor een groot deel van de inhoud van de appstores, veel recreatieve toepassingen. Maar misschien krijg je gelijk en vervangt Microsoft op korte termijn het webapplicatieframewerk Sharepoint voor een heleboel gespecialiseerde apps.
Vreemd, ik lees hier geen enkele opmerking over webstandaards, w3c consortium en meer van die kleinigheden het web (nog) bruikbaar houden.
Volgen we de redenering van Marcel, dan zijn we weer terug bij de jaren 1970/1980 waar weinig standaards voor handen waren en iedereen op eigen houtje ontwikkelde en dat vooral goed gesloten hield.
Dat het web zich ontwikkeld heeft zoals het dat de afgelopen 20 jaar gedaan heeft, is te danken aan openheid van die “protokolregeltjes” die nodig zijn om met elkaar te kunnen communiceren.
Mijn eerste indruk van de wereld van “apps”, nadat ik me daar eindelijk eens behoorlijk in verdiept heb, is dat we over een consumer-platform praten. Zakelijk zie ik daar nog heel weinig behalve misschien de taxi-app.
De boekhouding wordt nu eenmaal niet op een smartphone gedaan.