In een eerdere blogpost over SEPA schreef ik over de komst van dit fenomeen op 1 februari 2014 en gaf ik een overzicht van punten waar je organisatie rekening mee moet houden bij de migratie naar de nieuwe Europese betaalmarkt. In dit tweede blog ga ik verder in op het gebruik van IBAN, BIC en het nieuwe overschrijvingsproces.
Per 1 februari 2014 bestaat de huidige structuur van het bankrekening niet meer, maar moet er gebruik worden gemaakt van het IBAN- en BIC-nummer. IBAN staat voor International Bank Account Number en is niet nieuw; dit nummer wordt al enige tijd gevonden op bankafschriften en websites van banken. Voor Nederlandse gebruikers bestaat het IBAN-nummer uit achttien tekens: een landcode, gevolgd door een controlegetal, bankcode en het huidige rekeningnummer. BIC is een afkorting van Bank Identifier Codes en is een unieke identificatiecode voor een specifieke bank.
Bij de overstap naar het gebruik van IBAN- en BIC-codes zijn er een aantal punten die minimaal moeten worden doorgevoerd, te weten:
– Start zo snel mogelijk met het vermelden van IBAN- en IBAN-codes van je organisatie op externe documenten zoals bestelbonnen, facturen en brieven. Maak ook een IBAN-veld aan in de templates van ocr-software.
– Informeer alle debiteuren over de nieuwe IBAN- en BIC-gegevens.
– Converteer alle huidige rekeningnummers die zijn opgeslagen en controleer of de aanwezige software de conversie ondersteunt.
-Denk na over de beste manier om de IBAN-codes van buitenlandse rekeninghouders te verkrijgen. Dit kan via de rekeninghouders zelf of via de nationale betaalverenigingen van de landen waar de rekeningen lopen.
– Bedenk wat de gevolgen zijn voor koppelingen tussen systemen die stamgegevens van debiteuren en crediteuren uitwisselen.
De veranderingen in het overschrijvingsproces zijn minder ingrijpend dan voor het incassoproces. Toch is er een aantal punten waar je rekening mee moet houden rondom de nieuwe vorm van overschrijvingen:
– Controleer of de bestaande software het genereren van de nieuwe betaalbestanden conform SEPA ondersteunt. Als dit niet het geval is, kan er een upgrade worden gedaan.
– Check of de bank de (bulk)import van SEPA-bestanden ondersteunt. Zo niet, neem dan contact op met de bank voor nieuwe software of laat een noodzakelijke functionaliteit activeren.
De consequenties van SEPA op het incassoproces heeft voor veel organisaties wel grote gevolgen. In een volgend blog ga ik verder in op de impact van SEPA op incasso.
Hoe ver is jouw organisatie met SEPA? Heb je nog tips? Laat een reactie achter.
Wat me nog steeds enorm verbaast is het feit dat de banken zelf er nog helemaal niet klaar voor zijn. De Rabobank vermeldt op hun website dat het vanaf het 2de kwartaal 2012 mogelijk is om SEPA betaalbestanden in te lezen. Helaas is dat tot nu toe nog steeds niet mogelijk!
Ook de bestandsformaten verschillen niet alleen per land maar kunnen zelfs per bank veranderen? Het is dus geen uniform Europees bestandsformaat (wat wel initieel de bedoeling was) maar een bankspecifiekformaat wat je nog steeds niet kan testen?
Handig voor de leveranciers van betaalsoftware….
Jan Groenen, Profource
@jwgroenen
De ICT wereld heeft al hun gebrek aan professionaliteit laten merken bij de beruchte Y2K conversie en de euro-conversie. Laten we alstublieft niet een dergelijke miskleun maken met SEPA.
SEPA bestaat al lang. Al ruim 5 jaar maak ik al zonder problemen geld over naar het buitenland, via Rabobank en ABN-Amrobank. geleidelijk aan zullen internationale betalingen meer voorkomen. Het is dan handiger gebruik te maken van databestanden met het voorgeschreven formaat. Maar probeer niet te suggereren dat een bepaalde urgentie, laat staan een dead-line bestaat.
Bij de vorige twee conversies kon ICT management nog zeggen: “geef ons een paar miljard en we maken het wel op”. Nu zullen bedrijven wel even nadenken voordat ze eenzelfde geldverspillingsronde ingaan.
Hoi Simon,
Er is wel degelijk wetgeving die afdwingt dat iedereen vanaf 1 feb 2014 de IBAN dient te gebruiken. Banken mogen dan voor binnenlandse en buitenlandse betalingen en icnasso’s binnen Europa alleen nog gebruik maken van de nieuwe standaarden. Ieder bedrijf gaat hier iets van merken in het betalingsverkeer, de reconciliatie en al helemaal bij het incasseren zal er veel moeten gebeuren!