Als goed voornemen voor 2013 heeft Google voorgesteld dat het een goed idee zou zijn om papierloos te gaan werken.Op zich niet zo'n gek idee, maar er wordt wel volledig voorbijgegaan aan de enorme milieubelasting die elektronisch werken met zich meebrengt.
Als een gerespecteerde partij als Google een dergelijk voorstel doet, geeft dit wel een inzicht in welke richting de markt aan het bewegen is. Uiteraard schoppen deze uitspraken tegen het zere been van Michael Makin, die als president en ceo van Printing Industries of America de Amerikaanse printindustrie vertegenwoordigt. Een interessante discussie is ontstaan tussen deze twee partijen.
Er wordt vaak verondersteld dat een van de grootste redenen om papierloos te gaan werken het milieu zou zijn. Makin stelt deze conclusie ter discussie door aan te geven dat hij denkt dat een afgedrukt velletje papier veel minder belasting op het milieu geeft dan een digitale pagina. Een print heeft namelijk maar een eenmalige ecologische voetafdruk, terwijl alle andere media energie vragen elke keer wanneer ze geraadpleegd worden. Bovendien is het overgrote deel van een print papier, voortgebracht uit hout, dat weer een hernieuwbare energiebron is. Laptops, tablets, smartphones, en e-readers worden gemaakt van zware metalen en plastics, die geen hernieuwbare energiebronnen zijn.
Ondertussen is op Internet al een open brief opgedoken van Makin, geadresseerd aan Eric Schmidt, bestuursvoorzitter en oud ceo van Google. In deze brief nodigt Makin Google uit om eerst eens naar hun eigen impact op het milieu te kijken. Het is algemeen bekend dat die niet te verwaarlozen is. Vervolgens stelt hij voor dat Google zijn deelname in deze campagne moet heroverwegen. Een interessante discussie, die nog niet tot een einde is gekomen.
Wouter Boot, consultant document solutions voor Content Central Document Management
Heerlijk controversieel, dus goede target om lekker op te schieten.
Je computer staat de hele dag aan en je hebt hem toch, dus lijkt me een mailtje lezen minder vervuilend dan een mailtje lezen en hem nog een keer uitprinten. Duh! Of kun je beter een brief sturen? En een printer, inkt, e aantasting van kopieer apparaten… I rest my case.
En het milieu… Laat me niet lachen. Er zijn niet veel mensen die denken. Ik zal wat minder internetten, want dat is goed voor het milieu. Bedrijven gaan ook niet naar papierloos voor het milieu aspect, maar voor het *kosten* aspect.
Digitaliseren heeft meer voordelen dan niet hoeven printen en aanschaffen van smartphones, tables, laptops en PC’s doen we toch wel, dus het argument dat dat slecht is en we moeten over naar papier is totaal onrealistisch. Dan maak ik liever een diepte investering om dit soort apparaten beter te recyclen. Weet je wat slecht is voor het milieu? Dat is vlees eten (en weggooien) en kinderen krijgen.
Heerlijk zo’n artikel, ik kan helemaal “los”, maar serieus nemen, dat kan ik dit echt niet. Try me.
Eens met Henri.
Als het om het milieu gaat is stoppen met vlees eten, minder of geen autorijden, overstappen op led-lampen, led-monitoren etc. vele malen effectiever.
Ergens is het komisch opnieuw te horen over “het papierloze buro” volgens mij is er nog nooit zoveel papier verbruikt als met de invoering van ICT bijv, met de digitale fotografie.
Ik ken deze kreet al zeker 25 jaar en zie het papier gebruik alsmaar stijgen. Misschien dat de tablets dat veranderen, of die het verbeteren waag ik te betwijfelen, ook de elektro-industrie vervuilt.
Als ik Henri mag geloven dan is de cloud de oplossing 🙂
Helemaal eens met Henri! Waar voor dank.
Er ontrok ook bij mij een lach op mijn gezicht tijdens het lezen. Enige nuance had op zijn plaats geweest. Maar het is natuurlijk een opinie artikel waar in iemand zijn mening geeft. Of het er mee eens zijn is een heel andere discussie.
En Cloud is voor dit soort situaties helemaal zo slecht nog niet.
Ik vind dit een beetje gewaagd om zoiets als wat Google zei te beweren. Bij het berekenen van de milieuaspecten moet je verschillende onderwerpen in de keten opnemen om vervolgens tot een berekening te komen(duurzaamheidsscore) Sommige instanties zijn een beetje creatief met het opstellen van deze keten. Hierdoor nemen ze wat meer of minder objecten in de keten op om bewust het groene effect of juist rode effect van iets te vergroten of te verkleinen. Het fundament van deze uitspraak van Google of iemand anders moet gebaseerd zijn op deze cijfers en duurzaamheidsscore. Ik ben benieuwd hoe Google dit berekend heeft en ook welke objecten in de keten opgenomen zijn.
@Michael: Cloud! 🙂 Houd ik een keer mijn mond dan roept jij het 🙂
Je zou haast denken dat ze bij Google hun billen afvegen met een iPad;-)
Een beetje flauwe reactie misschien maar ik wil daarmee zeggen dat het heel erg afhankelijk is van het proces, de situatie enz. wanneer papier of papierloos het beste past. Het is echter onmiskenbaar dat ik wel minder uitprint, niet om het milieu maar simpelweg uit gemakzucht. En in plaats van 3 kilo aan boeken neem ik tegenwoordig een 130 gram e-reader mee op vakantie, heb ik e-ticket op mijn tablet en al tijden geen papieren agenda of kaarten meer. Maar bij het uitwerken van gedachten, maken van ontwerpschetsen, notities enz. maak ik juist wel weer gebruik van papier omdat dit gewoon sneller en ergonomisch is.
Ewout,
Een beetje flauw is je opmerking wel, maar ik moest er toch smakelijk om lachen. Waar voor dank.
Ik deel je mening dat het nog steeds een combinatie van papier en digitaal gaat zijn. Tenminste voor mijzelf. Zeker voor het maken van een schets of notities gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar papier.
Maar ja misschien beginnen we beide oud en ouderwets te worden. Of nog erger zijn we het misschien al.
Ik deel je mening Ewout. Ik geloof in digitalisering en gemak. Maar in meetings heb je stukken waar je snel bij wilt krassen en wellicht met veel training kan dat op een tablet of laptop, mij is dat in ieder geval nog niet gelukt, al heb ik op kantoor geen pen en papier, gewoon niet. Laatst was er op kantoor ingebroken en was de sleutelmaker bij alle kantoren nieuwe sloten aan het plaatsen. Hij wilde mijn gegevens hebben voor de factuur. Die kon ik hem niet geven 🙂
Ok, men wil er al jaren vanaf dat papier, maar het lukt nog steeds niet. Bovenstaande reacties geven mij nog geen antwoord waarom het niet haalbaar is: willen we het niet, kan het nog niet of is het onzin?
Ik krijg het idee dat we wel steeds stappen maken. Vorig jaar overgegaan van schrijfblok en vulpen naar tablet en een notitie app.
Mijn bureau is een wereld van verschil geworden. Nu liggen er alleen nog niet-gelezen magazines op, die ook digitaal mogen worden van mij.
Als digitaal papier nu ook nog gemeengoed wordt, zijn de eerste 2 vragen voor mij beantwoord: we willen het en het kan.
Dan rest nog: is het onzinnig om van papier af te willen?
Wie weet het antwoord?
Leen, op zich kan het wel. Maar het is enerzijds gewenning en anderzijds is papier nog wel heel erg gemakkelijk om zoals Henri zegt even snel op te krabbelen. Dus de wil ontbreekt ook nog bij velen van ons.
“Papierloos werken is niet de oplossing”. Wat is dan het probleem? Voor mij is het probleem meesjouwen van papier, overschrijven van taken naar een nieuwe pagina, adressen en wachtwoorden overschrijven in de nieuwe agenda. Ik doe dat dus al jaren niet meer en werk papierloos. Eerst met een Psion, nu met een iPad. Het is even wennen, maar zeker met de komst van de Cloud en Apps is het snel een stuk gemakkelijker geworden. Ik laat cursus boeken, powerpoint hand-outs nu liggen. Zonde ja, maar ik druk ze niet af.
Of papierloos werken al dan niet milieuvriendelijker is, geen idee. Leuk om te weten, maar er zijn denk ik effectievere oplossingen om het milieu te ontzien. Wie Googlet er even een onderzoekje boven tafel?