Eurocommissaris Neelie Kroes verwacht een grote schaarste aan app-ontwikkelaars in de Europese ict-markt. Zij heeft berekend dat er in de digitale economie de komende jaren zevenhonderdduizend banen vrijkomen. Dit zijn niet alleen ontwikkelfuncties, maar zijn ook functies als strategen, projectmanagers, interactieve ontwerpers, visual designers en testers.
De grote schaarste aan kennis op de mobile app-markt is op dit moment een actueel onderwerp. De behoefte aan mobile app-ontwikkelaars groeit snel. Aanleiding voor Kroes om jongeren op te roepen zich te laten opleiden in de ict-sector. Volgens haar liggen in deze branche de echte kansen. Kroes benadrukt dat als zij zich nu laten bijscholen in deze sector zij alle kans hebben binnen een aantal jaar een baan te vinden.
Eerder voorspelden industrie-analisten een tekort aan ict-personeel. Het is moeilijk voor te stellen in de huidige tijd van economische recessie en krimpende it-budgetten, maar de boodschap wordt keer op keer herhaald. In mijn blog ‘Een Plan Mansholt voor de ict-industrie‘ pleit ik er voor dat de ict-industrie de productiviteit drastisch moet verbeteren om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. Maar dat zal niet genoeg zijn.
Het merendeel van de ict-personeelpopulatie zit vast in de dagelijkse operatie en support van legacy systemen. Deze professionals kennen de bedrijfsprocessen als geen ander, maar missen de kennis van de moderne technologieën. Zou het niet mooi zijn als we deze professionals zouden kunnen inzetten voor de ontwikkeling van mobile apps? En hun kennis van de bedrijfsprocessen kunnen toepassen voor de integratie met de BackOffice-systemen?
Een mogelijk scenario hiertoe zou kunnen zijn het applicatiebeheer van de legacy systemen geleidelijk uit te besteden aan een ict-dienstverlener. De aldus vrijgekomen ict-professionals worden bijgeschoold in nieuwe, moderne ontwikkelomgevingen, zoals mobile apps ontwikkeling, gebruikmakend van de mobile apps opleidingsfaciliteiten van de ict-dienstverlener. Bijgeschoold personeel vervangt ingehuurde subcontractors en vervult de vacatures in het mobile apps werkveld.
Dit scenario heeft een paar voordelen. Het zal de ict-competenties en it-ontwikkeling versterken met bedrijf- en proceskennis. Het scenario kan geleidelijk worden uitgevoerd. Vacatures worden door eigen personeel ingevuld. Financieel bezien leidt dit scenario tot een verlaging van de inhuurkosten en verlaging van de beheerkosten van het legacy landschap. En het geeft personeel dat vast zit aan legacy sytemen nieuw perspectief. Maar vooral, het maakt ict-professionals vrij voor de ontwikkeling en integratie van mobile apps.
Je beschrijft een bekend probleem, ontwikkelaars en testers die vastgeroest zitten en continu hetzelfde systeem aanpassen. Voor sommige mensen is het prima omdat ze ook niet meer willen, maar voor de meesten is het een keurslijf waar ze uit willen. De oplossing, uitbesteden, klinkt ook valide, maar ik zou het niet alleen daarin zoeken, maar ook meer in het bewust mixen van projecten en teams.
Er wordt vaak vooral naar de korte termijn gekeken en dan zijn de ervaren krachten in het voordeel voor het onderhouden van het oude systeem en de jonge of nieuwe mensen voor de bouw van het nieuwe systeem. Door die mensen bewust te mixen op zowel onderhoudswerk als nieuwbouwwerk krijg je overdracht van kennis en ervaring, meer synergie en hogere productiviteit door enthousiaste medewerkers.
“In mijn blog ‘Een Plan Mansholt voor de ict-industrie’ pleit ik er voor dat de ict-industrie de productiviteit drastisch moet verbeteren om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag.”
Ik onderschrijf dit volledig. Maar of het opleiden van meer mensen voor mobile app-development dit gaat oplossen betwijfel ik echter. Ik zie weinig productieve mobile app-development helaas. Het is voornamelijk toch wat we derde generatie programmeertalen kunnen noemen. Slechts een aantal van oudsher op productiviteit gerichte frameworks laten zien dat het anders kan, zoals Mendix en OutSystems. Maar een app is iets heel anders dan een ‘gewone’ webapplicatie. Deze frameworks moeten de stap nog maken van gegevensgericht via procesgericht naar taakgericht, maar dat terzijde.
De Nederlandse software-industrie moet snel de draai maken naar productiviteit. We zijn nog steeds een software exporterend land. Dat kan alleen zo blijven als we productiever ontwikkelen. In 2005 heb ik eens dapper geroepen in een interview dat we dat binnen 5 jaar zouden kunnen opbouwen. Helaas is dat niet of nauwelijks gebeurd.
Ik denk dat Ben het hier perfect beschrijft. Verandering van spijs doet nu eenmaal eten.
Dus voldoende afwisseling en uitdaging zijn hier in van groot belang.
Oudere ict-ers worden massaal geloosd of teruggezet in functie en ondertussen roept Neelie Kroes dat jongeren zich moeten laten opleiden in de ict-sector.
Rara wat klopt hier niet?
“Kroes benadrukt dat als zij zich nu laten bijscholen in deze sector zij alle kans hebben binnen een aantal jaar een baan te vinden.”
Dit is de centrale zin van het artikel. Als je dus nu begint met bijscholen kan je na een aantal jaren (3 , 4?) een functie als junior programmeur krijgen. Jammer voor al die ouwe lullen die al jaren zich bijscholen, maar geen ander werk krijgen omdat ze ERVARING missen. Je moet dit immers eerst (elders) minimaal 3 jaar gedaan hebben. Persoonlijk geloof ik dat al die oudere werknemers die nu 10% moeten inleveren, zich in een weekend de kennis eigen kunnen maken om apps te ontwikkelen. Maar Neelie wauwelt liever de anderen na.
Kortweg gezegd is er een tekort: Er is een tekort aan jonge (maximaal 25 jaar oude) academische geschoolde (of minimaal HBO+) ICT’er die tijdens hun studie al minimaal 3 jaar ervaring hebben opgedaan in het truukje waarvoor werkgevers ze willen inhuren. Uiteraard moeten ze bereid zijn voor het minimum loon (of liever in de vorm van een stageplek) te werken. Uiteraard geen 9 to 5 mentaliteit (betekent 10 uur per dag werken voor 8 uur loon).
Uiteraard komt er weer een tekort. Als de economie aantrekt is er straks een schreeuwend tekort aan allerlei ervaren personen in allerlei beroepen. Maar dan wordt het werk in het buitenland gedaan voor nog minder, of halen de werkgevers weer nieuwe gastarbeiders naar Nederland, waarvan de verborgen kosten (huisvesting, opvoeding, ziekenzorg) weer net als in de 60 er jaren op kosten van de gemeenschap gaan.
Het wordt tijd dat mevrouw Kroes eens een bijscholing gaat doen omdat ze zich begint te herhalen. Als ik me niet vergis zijn er in de jaren 80 hele volksstammen omgeschoold voor de ICT en eind jaren 90 nog een keer. Wat er nu gebeurt is in de economie namelijk bekend als varkenscyclus, de afwisseling van schaarste en overschot van een bepaald product of dienst. Ik voorzie dus een goede toekomst voor de specialisten die weten hoe ze de DNS uit moeten zetten, de ‘ínternet-kill-switch’ waardoor de mobiliteit met één klap veranderd in radeloosheid.