Nadat Capgemini zijn Aegon-contract verloor aan HCL dreigden 45 medewerkers hun baan te verliezen. Capgemini stelt nu dat er voor elke betrokken werknemer van de Aegon-probleemgroep een passende oplossing is gevonden. Vakbond CNV verwacht echter dat van de 45 medewerkers er slechts zo'n tien tot vijftien worden herplaatst. Ook zijn deze oudere werknemers bang dat zij een loonoffer moeten brengen. Het werk van de medewerkers viel in 2012 weg nadat verzekeraar Aegon de applicatiediensten bij één partij, HCL, onderbracht.
Zo’n 45 medewerkers van Capgemini zagen vorig jaar hun werk wegvallen nadat het verzekeringsconcern Aegon met het Indiase offshorebedrijf HCL een contract sloot voor het uitvoeren van de applicatiediensten.
Volgens woordvoerster Madelon Kaspers van Capgemini is inmiddels voor elke betrokken medewerker een passende oplossing gevonden. Zij stelt dat op dit moment geen enkele betrokken medewerker op de bank zit. Over de vrees die er bestaat om een loonoffer te moeten brengen, zegt zij: ‘De groep medewerkers waaraan een loonoffer wordt gevraagd is nog niet vastgesteld.’
Op de bank
Zegsman Guido Deuzeman van Aegon meldt dat een aantal medewerkers van Capgemini tijdelijk op detacheringsbasis bij Aegon worden ingezet. De verzekeraar neemt geen ict’ers, die vroeger bij Aegon hebben gezeten, terug in dienst.
Vakbond CNV Bondgenoten stelt echter dat er van 45 zo’n tien tot vijftien bij Capgemini herplaatst kunnen worden, maar dat de rest van de medewerkers op de bank terecht zijn gekomen. ‘Verschillende bankzitters geven aan te verwachten met een loonsverlagingsvoorstel geconfronteerd te worden’, zegt Roderik Mol, bestuurder bij CNV Bongenoten.
Woordvoerster Kaspers zegt: ‘Conform onze normale procedures worden ook deze medewerkers op onze opdrachten bij klanten ingezet, waarbij individuele afspraken worden gerespecteerd.’
Offshoring
De ongeveer 45 ex-Aegon-medewerkers die nu bij Cap op de loonlijst staan werkten voor Aegon op de lokaties Amsterdam, Den Haag en, vooral, Leeuwarden. Aegon, die ook nog met andere partners werkte, besloot echter alle applicatieontwikkeling bij één leverancier onder te brengen. Uiteindelijk viel de keuze op HCL. Het Indiase bedrijf weigerde de medewerkers van Cap over te nemen, hoewel er in Nederland de Wet overgang onderneming geldt. Bij doorsourcing kan de medewerker een beroep doen op deze wet om zijn werk te volgen. HCL stond echter op het standpunt dat de wet niet van kracht was omdat het werk naar het buitenland (India, Polen of Finland) werd gebracht. In Nederland zouden geen activiteiten meer worden uitgevoerd.
Kastje naar muur
Er ontstond voor de Cap-medewerkers een onverkwikkelijke situatie waarbij ze van het kastje naar de muur werden gestuurd, vertelt CNV-bestuurder Mol. ‘Cap verloor de opdracht bij Aegon maar zette de zaak vervolgens onder druk door tegen de mensen te zeggen dat ze vanaf datum x niet meer in dienst waren en HCL maar moesten dagvaarden voor hun loon. De toon was gezet. Het probleem werd bij de medewerkers gelegd; typerend voor de manier waarop Cap tegenwoordig met zijn personeel om gaat. Die moesten maar aantonen dat er sprake was van de Wet overgang onderneming van Capgemini naar HCL. Daarnaast vermoed ik dat Cap deze strategie gebruikt heeft om meer werk over te houden bij Aegon.’
CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten stuurden in september 2012 een brandbrief uit waarin zij hun ongenoegen uitten over de gang van zaken bij deze doorsourcing. Fred Polhout, bestuurder bij FNV: ‘Na veel druk van de kant van het personeel in samenwerking met de bonden is er een oplossing gevonden om zoveel mogelijk mensen te herplaatsten. De loonbetalingen zijn gelukkig nooit stopgezet. Bij doorsourcen van werk is dit geen onbekend probleem. Het personeel dreigt dan tussen wal en schip te raken.’
Vervelende discussie
Zegsvrouw Kaspers benadrukt dat Capgemini altijd open kaart heeft gespeeld tegenover de medewerkers, Aegon, HCL en de vakbonden en hen van meet af heeft geïnformeerd over haar standpunt en de voorgenomen acties. ‘In het algemeen vinden wij dat een onderneming conform de Nederlandse wetgeving dient te handelen. In onze ogen hebben wij in dezen als zodanig gehandeld. Wij hadden in ons voorstel ook rekening gehouden met de overgang van HCL-medewerkers naar Capgemini indien de opdracht aan Capgemini was gegund.’
Aegon-woordvoerder Deuzeman zegt dat de discussie over overgang van onderneming gelukkig is beëindigd. ‘Wij hadden deze discussie niet voorzien. Aegon vond de discussie over overgang van onderneming voor de medewerkers van Capgemini uiterst vervelend. Dit zorgde bij hen voor onzekerheid.’
Inbesteding bij Aegon
Verzekeraar Aegon heeft de afgelopen jaren een deel van de ict-uitbesteding teruggedraaid. In 2011 werd de operatie om de datacentra weer in huis (Schotland, VS) te halen, afgerond. Volgens woordvoerder Deuzeman draaien die operaties naar volle tevredenheid. Ook is het werkplekbeheer teruggehaald. Beide activiteiten lagen voor een groot deel in handen van EDS (later HP). Deuzeman: ‘Het werkplekbeheer wordt inmiddels uitgevoerd door eigen medewerkers in samenwerking met Centric. Bij deze insourcing zijn destijds enkele medewerkers overgegaan van HP naar Aegon.’ Hij stelt dat er bij zijn onderneming momenteel geen andere plannen zijn voor in- of uitbesteding.
“Volgens woordvoerster Madelon Kaspers van Capgemini is inmiddels voor elke betrokken medewerker een passende oplossing gevonden. Zij stelt dat op dit moment geen enkele betrokken medewerker op de bank zit.”
Vraag aan mevrouw Kaspers: Die passende oplossing waarbij er geen enkele betrokken medewerker op de bank zit… is dat omdat deze medewerkers inmiddels allemaal zijn ingezet op een nieuwe klus… of omdat ze zijn vrijgesteld van werk?
Wat is dit voor een bedrijf die het ondernemersrisico bij de werknemer neerlegt? Krijg je dan ook als ZZP-er betaalt als het goed gaat??
Helaas is van de bovengenoemde passende oplossing maar voor een paar mensen sprake.
CNV heeft op dit moment nog steeds gelijk. Arbo-diensten en Advocaten krijgen het druk.
Zo ook de managers die omwille van korte termijn bonus hun eigen broodwinning weg willen sturen(voor niks). Conform de wet betekend volgens mij ook dat men zich moet houden aan de individueel overeengekomen arbeidsvoorwaarden. De HCL’ ers zijn trouwens druk bezig geen achtiviteiten uit te voeren maar wel in Nederland. Pas op verzekerden uw gegevens verdwijnen naar Derde land buiten europese regelgeving. Over een groot deel van werk uitgevoerd voor uw nederlandse polis of product wordt geen belasting afgedragen.