De tarieven en de salarissen van de oudere werknemers van Capgemini lopen niet meer in de pas. Daarom wil de top van Capgemini dat de duurdere werknemers geld gaan inleveren. Ik ken een beetje de tarieven van ‘Cap’ en voor het tarief van één uurtje Capgemini, daarvan kun je een Pool anderhalve dag laten stuken.
Als je iemand van Cap inhuurt moet je dus bij elk uurtje realiseren dat voor dat geld ook je kantoor kon zijn opgeknapt. Overigens geldt dit niet alleen voor Capgemini maar voor heel veel consultants in de ict-industrie.
Koffertje met geld
Maar de dure jongens willen niet inleveren. Misschien kunnen ze een goede advocaat inhuren. Moszkowicz bijvoorbeeld. Voor het tarief van Moszkowicz kun je niet één maar een busje vol met Polen je huis laten stuken. Ze moeten er wel snel bij zijn, want Moszkowicz wordt uit het ambt gezet. Niet overigens vanwege zijn tarief, maar omdat hij zijn tarief iets te vaak contant uitbetaald kreeg. Dat is logisch, want criminelen maken geen geld over, die betalen contant met een koffertje met geld.
Moszkowicz’ argument is dat hij niet kan weten of dat zwart geld is. Wat denk je zelf? Als Willem Holleeder bij je binnen komt stappen met een groene Heineken-sporttas. Wat denk je dat er in zit? De opbrengst van de vrijmarkt van Koninginnedag? Maar, zegt Moszkowicz, de bakker neemt ook contant geld aan, dus dan is de bakker zeker ook aan het witwassen? Nee. Je bent wel een hele slechte crimineel als je gaat witwassen bij de bakker. Een crimineel loopt niet op zaterdagochtend met zijn koffertje met netjes gesorteerde bankbiljetten de bakker binnen. ‘Goedemorgen, ik wou graag 12.000 krentenbollen!’
Te duur en te dom
Moszkowicz wordt ook verweten dat zijn kennis niet up to date is en dat hij te weinig opleidingen heeft gevolgd de afgelopen jaren. Dit wordt de duurdere Capgemini-medewerkers nu ook verweten. En dat is pijnlijk. Te duur en te dom. Het gaat er natuurlijk om hoe je als medewerker gewaardeerd wordt. Dit wordt pijnlijk duidelijk als je de reclameslogan van Capgemini ‘People matter, results count’ via Google translate gaat vertalen. Bekijk zelf het resultaat maar eens.
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
De product of dienstenvernieuwing in de markt komt niet van Cap of cgi. Daarom wordt het meer 15 krentenbollen in een dozijn en daardoor wordt voor hen de prijs doorslaggevend. Met als gevolg de tarieven komen voor (door?) dat soort bedrijven onder druk. Vroeger moesten ze het hebben van schaarste en leverden ze dat een bonus op.
Grappig artikel en de link ook heel leuk verzonnen. Maar wanneer ik naar het artikel kijk en de reacties, dan verbaast het me een beetje.
Ik kom zelf vanuit de techniek, daar vandaan ben ik gewoon een richting gaan bepalen die ik erg interessant heb gevonden. Eerst KA, daarna Incident en Problem en daarna Change en project management. In de tijd die mij rest ben ik me veel gaan verdiepen in de IT als materie en het communicatie gat tussen IT en Non IT. Steeds meer kreeg ik te maken met zaken zoals portfolio en IT crisis management en het houd mij altijd nog bezig.
Toen ik klaarblijkelijk overbodig werd voor de markt, nu niet eens omdat ik te duur zou zijn maar gewoon omdat opdrachtgevers denken de tarieven dusdanig te stellen dat je niet meer van gezonde bedrijfsvoering meer kunt spreken, ben ik wel gaan kijken.
Momenteel ben ik trotse eigenaar van een assessment methodiek die doet waarvan ik altijd heb gevonden dat IT dat ook moet doen, er voor zorgen dat er bespaart wordt door de absolute zekerheid de juiste V/M op de juiste plaats te hebben.
Mijn reactie is niet bedoeld mezelf een veer in mijn achterwerk te steken, maar mijn verbazing uit te spreken waarom er zoveel ‘IT-ers’ blijken te zijn die te weinig van hun eigen discipline of vakgebied blijken af te weten.
Ene Janneke hier stelt dat volgens haar ‘de managers’ het zouden moeten regelen en erop zouden moeten toezien?
Hier ben ik dan geneigd te zeggen,’Ben je belazerd?’ Je bent een interim professional wetende dat je in een vloeibare markt zit en jouw doel en taak is jezelf overbodig te maken. Daar hoort ook tijd en interesse bij te kijken wat je waard bent maar ook de ontwikkelingen van je vakgebied maar ook economisch bij te houden.
Waar het het interne beleid van Cap zelf betreft, is daar ook wel iets van te vinden. Namelijk dat je van je professionals mag verwachten dat zij initiatieven ontplooien en uitbouwen, voor zichzelf, ook voor Cap. Even Cap hier als voorbeeld te gebruiken.
Kort en goed, ik weet dat veel ‘IT-ers’ dit nog steeds niet zo door blijken te hebben,’as we speak…’ Als interim IT specialist, even los van je eigen discipline natuurlijk, ben je altijd bezig jezelf overbodig te maken. Ik kom steeds vaker artikels tegen met deze teneur zoals deze publicatie.
Het zou je toch aan het denken moeten zetten, ben ik geneigd te zeggen….
Bekijk ook eens de vertaling op BING.
Die is nog meer van toepassing.