Het beursgenoteerde multimediaconcern Vivenda Media Groep is een nieuwe financiering overeengekomen, waardoor directe liquiditeitsproblemen zijn voorkomen. Het bedrijf heeft een obligatielening uitgegeven tot maximaal één miljoen euro. De obligatie loopt uiterlijk in 2015 af.
De obligatielening is te vergelijken met het aangaan van een aflossingsvrije hypotheek waarbinnen 7 procent rente aan de schuldeiser betaald wordt. Vivenda lost de lening, of schuld, in door het leveren van aandelen voor een vaste waarde van twintig eurocent per stuk. Dit gebeurt dus uiterlijk over een kleine drie jaar.
Factotum en Geert Schaaij
Vivenda heeft het financieel erg moeilijk. De nieuwe investering is de derde keer in een maand tijd dat er geld in het bedrijf gepompt moet worden om het hoofd boven water te houden. Zo werd op 14 december 2012 dochteronderneming Factotum verkocht aan een investeringsmaatschappij uit Rotterdam. Ook deze opbrengst wordt gebruikt voor het versterken van de krappe liquiditeitspositie.
Vier dagen eerder werd beleggingsadviseur Geert Schaaij aangetrokken als extern adviseur. De adviseur moet helpen een strategie op te stellen gericht op overleven. Schaaij is oprichter en directeur van het beleggingsadviesbureau Beursgenoten. Hij heeft ook een belang in Vivenda verworven.
Voorleggen aan aandeelhouders
Ook de nieuwe financiering wordt naast de verkoop van Factotum en het belang van Schaaij voorgelegd aan de aandeelhouders. Hiervoor is een speciale aandeelhoudersvergadering belegd op 22 februari 2013. Hierin zal de onderneming zijn visie op de toekomst presenteren. Specifiek wordt dan ingegaan op de invulling van de strategie en hoe structurele continuïteit van de onderneming zal worden gewaarborgd.
Namens Vivenda was er vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.