Ook bij CGI Nederland, voorheen Logica Nederland, is demotie van oudere werknemers met hoge salarissen een thema. Dat zegt de in het najaar 2012 aangetreden algemeen directeur Ron de Mos. Hij zal het vraagstuk aankaarten tijdens de besprekingen met de ondernemingsraad over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden. Die van Logica moeten worden aangepast op de flexibele arbeidsvoorwaarden van CGI waarbij een deel van het loon variabel is, afhankelijk van behaalde winst en geleverde prestaties.
De discussie die is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van Capgemini-topman Jeroen Versteeg over een noodzakelijke lagere salariëring van oudere werknemers zodat ze hun werk kunnen behouden is herkenbaar, zegt Ron de Mos in een interview met Computable. ‘Sterker nog, Versteeg heeft een thema aangeroerd dat al een aantal jaren in de markt speelt: oudere werknemers die onvoldoende in zichzelf hebben geïnvesteerd maar wel een hoog salaris krijgen dat niet in verhouding staat tot wat ze presteren. Om dat probleem aan te pakken is demotie een middel.
Volgens De Mos is dit overigens een vraagstuk dat niet alleen in de ict speelt, maar ook in andere sectoren. Ook branchevereniging Nederland ICT herkent het probleem. ‘Ik zit sinds kort in het bestuur en wil onder andere dat onderwerp op de agenda te houden.’
Evenwichtige systematiek
De Mos is er voorstander van om de thematiek om het in breder verband aan te pakken. De komende maanden wordt er bij CGI Nederland gepraat over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden van het ‘oude’ Logica met die het CGI-model. ‘Daarbij willen we met de ondernemingsraad bespreken hoe we een systematiek kunnen bedenken voor het evenwichtig belonen van oudere en jongere werknemers en hoe je ze aan je bedrijf kunt binden. Alleen demotie voor oudere werknemers die een te hoog salaris zouden hebben, is natuurlijk een te simpele oplossing. Daar horen ook zaken als opleidingen en het nadenken over hun rol in het bedrijf bij.’
Variabel loon
Bij CGI Nederland, voorheen Logica, werken inmiddels 3700 man. De directeur CGI Nederland staat overigens geen nieuwe ontslagronde voor ogen. De Mos wil in de tweede helft van dit jaar weer groeicijfers laten zien.
In het kader van het in lijn brengen van de arbeidsvoorwaarden met de uitgangspunten van CGI wil De Mos een deel van het salaris variabel maken en afhankelijk van de bedrijfswinst in relatie tot de geleverde prestaties. Daarbij gaat niet alleen om de verkopers met hun behaalde targets maar om elk personeelslid, dus ook de SAP-expert of de Java-ontwikkelaar. Daarnaast komt er een aandelenparticipatieregeling voor werknemers. Volgens De Mos heeft bij het ‘oude’ CGI 88 procent van de medewerkers aandelen.
@ versleten oudje: ik begrijp je reactie niet zo goed. Je geeft aan dat je 10% meer bent gaan verdienen terwijl je tarief gelijk is gebleven en je klaagt dat je nu op de nullijn zit? Dus je hebt niet je 10% stijging hoeven in te leveren?
@ Siggy: als je de verantwoordelijkheid voor jouw prestaties buiten jezelf legt en plaatst bij je al dan niet incompetente manager, zegt dat veel over jezelf. En nee, CGI is niet mijn werkgever, het is een concurrent….
In zijn algemeenheid: natuurlijk zijn er krasse knarren en ook niet vooruit te fikken jongeren. En bevestigen uitzonderingen de regel. Maar wie heeft er dan problemen mee als je inkomen binnen marges meebeweegt met je meerwaarde? Dat zal jezelf aleen maar scherp houden en je kans op werk en inkomen blijft dan ook op lange termijn het hoogst.
De enige reden voor dit verhaal is marketing en levert veel ‘exposure’ op en een goedkope truc om te snoeien. CGI kan niet achterblijven want de concurrent CAP G. kwam er al mee in het nieuws. Daarmee werd het voorpagina nieuws en een NOS item en daarbij vaak ongenuanceerd zonder alternatieven. Ik kan me niet voorstellen dat daarmee een crisis bezworen wordt. Er zijn slimmere manieren te bedenken om de loonkosten te drukken: minder management en staf, efficiënter werken, werken met ZZP’ers. Het solidariteitsbeginsel gaat er vanuit dat iedereen inlevert (ongeacht positie, leeftijd, sekse, functioneren) en dat zou pas echt zoden aan de dijk zetten.
Wat is nu een oudere werknemer met een te hoog salaris, klinkt leuk, maar zonder concrete voorbeelden is het weinig zeggend.
Volgens mij is het gewoon een loonoffer dat wordt gehaald bij de oudere werknemers, want tja als je het bij de jongeren weghaald zijn ze zo weg.
Een deel van het salaris variabel maken … tja wat is dan nog het voordeel van een vaste baan? Probeer maar eens met je variabele inkomen een hypotheek te krijgen bij de bank…
Ik vraag me af wat hier beschouwd wordt als een “hoog” of “riant” salaris.
Velen van de “ouderen” hebben de nodige tijd erover gedaan om tot het huidige salaris te komen, daar waar de “jeugd van tegenwoordig” meteen begint met leaseauto, laptop, smartphone van de zaak en een leuke maandelijkse toelage
Beetje zuur dat ze dan nu moeten inleveren waar ze al die tijd zo hard voor hebben gewerkt
@ P.Oekie: De (in het najaar van 2012!) aangetreden directeur neemt zijn verantwoordelijkheid: hij past het beleid aan op de veranderde omstandigheden. Als je oprecht meent dat hij verantwoordelijk is, gun hem dan ook de daarbij behorende bevoegdheid. Ook als het jou ff niet uitkomt…
Een gesprek over een lager salaris is natuurlijk best mogelijk, maar dat gesprek voeren we dan tegelijkertijd over mijn functie, mijn employability, over mijn opleidingsplan en over hoe ik kan blijven werken tot aan mijn pensioen op leeftijd van 67. Want als de overheid wil dat we tot 67 jaar blijven werken en de werknemers willen ook tot 67 blijven werken, wat gaat de werkgever dan doen om te zorgen dat we tot 67 blijven werken.
Ik vermoed dat bij detacheringsbedrijven zoals Logica en Cap dit gesprek al heel snel over uitstroom naar de opdrachtgeverszijde van de markt gaat, want de klant huurt je niet meer in tegen het tarief wat bij je CV hoort.
Iedereen hier kijkt weer naar den andere, stop daar eens mee.
Ten eerste wat is een oudere?
Mijn vader is 72 en hij mag niet met pensioen omdat er geen jongere is die dat werk wil doen; erger nog hij is degene die ontspoorde jongeren weer in het gareel helpt.
Daarnaast blijft hij lezen over wat hij doet, blijft hij cursussen volgen, om zijn kennis over jongeren, in het nauw, aan te blijven vullen. Hij weet wat er bij jongeren leeft en luistert naar hun taal en muziek.
Is hij dan een oudere? Nee dus. In leeftijd misschien, maar niet in daden.
Ik ben niet geheel tegen het idee, maar wel als je het alleen naar ouderen toe doet. Als er ingeleverd moet worden, dan moet dat naar iedereen toe die:
– niet bij blijft, oftewel, niet zijn leven lang blijft bijleren,
– niet voldoet aan de door hem en het bedrijf opgestelde prestatiedoelen,
– zich niet inzet voor het bedrijf in het algemeen.
Treft men zo’n persoon, dan vind ik dat deze wel daarvoor in aanmerking komt. En niet alleen hij, maar ook alle personen die zeggen de leiding te hebben.
Bovendien is het bekend dat teveel management een lager prestatieniveau oplevert van het personeel.
Sinds wanneer zijn oudere ict’ers opeens graaiers?, de oppergraaiers van de grote bedrijven zijn de bestuurders zelf is er wel eens binnen die bedrijven besproken of HUN prestaties wel in verhouding met hun salaris staat?, zelf worden ze her en der gekicked met nog een kruiwagen met geld ook.
Bedrijf nr2 op de blacklist van de ICT’er denk ik maar weer.
Macro economische effecten worden niet bekeken. Jongeren die het al aan alle kanten moeilijk hebben krijgen te maken met verarmde ouders. In deze maatschappij moeten meer en meer ouders hun kinderen bijstaan met rondkomen o.a voor het verwerven van huisvesting. Als dan ook de lonen van ouderen afgeroomd worden wordt de vrije budgetruimte om te helpen steeds kleiner of wordt teniet gedaan. De neergaande spiraal van de economie in Nederland heeft weer wat meer vaart.
Ik heb de afgelopen jaren reacties gezien bij artikelen waarin “salaris” in de een of andere vorm aan de orde kwam waarbij door sommigen lacherig werd gedaan over een salaris minder dan 60K per jaar.
Nu mag iedereen er van vinden wat hij wil, maar mijn mening is dat als je als oudere, ervaren professional daadwerkelijk die 60K verdient, inclusief een auto, laptop en mobiel van de zaak, dan lijkt het me dat je niet heel veel te klagen hebt. Persoonlijk zit ik (50+) daar nog onder. Niet erg wat ik heb leuk werk en zit, mede daardoor, behoorlijk safe.
Ik ken echter jongere afgestudeerde branchegenoten en ook oudere ervaren krachten die hun neus ophalen voor dit salaris. Het lijkt mij dat dit degenen zijn die aangepakt moeten worden en feitelijk nog wat “bij moeten leren”, zij het op een ander vlak.
Overigens vind ik dat wat voor professionals geldt, ook moet gelden voor directies. Als Ron de Mos naar een evenwichtiger salarisgebouw wil, dan betekent dit in mijn ogen dat hij zelf het meest in moet leveren. Er van uit gaande dat iedereen doet waar hij goed in is en daar plezier aan beleeft, zal Ron tevreden (moeten) zijn met een salaris op de Balkenende-norm. Want we gaan natuurlijk niet met twee maten meten, toch?