Ook bij CGI Nederland, voorheen Logica Nederland, is demotie van oudere werknemers met hoge salarissen een thema. Dat zegt de in het najaar 2012 aangetreden algemeen directeur Ron de Mos. Hij zal het vraagstuk aankaarten tijdens de besprekingen met de ondernemingsraad over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden. Die van Logica moeten worden aangepast op de flexibele arbeidsvoorwaarden van CGI waarbij een deel van het loon variabel is, afhankelijk van behaalde winst en geleverde prestaties.
De discussie die is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van Capgemini-topman Jeroen Versteeg over een noodzakelijke lagere salariëring van oudere werknemers zodat ze hun werk kunnen behouden is herkenbaar, zegt Ron de Mos in een interview met Computable. ‘Sterker nog, Versteeg heeft een thema aangeroerd dat al een aantal jaren in de markt speelt: oudere werknemers die onvoldoende in zichzelf hebben geïnvesteerd maar wel een hoog salaris krijgen dat niet in verhouding staat tot wat ze presteren. Om dat probleem aan te pakken is demotie een middel.
Volgens De Mos is dit overigens een vraagstuk dat niet alleen in de ict speelt, maar ook in andere sectoren. Ook branchevereniging Nederland ICT herkent het probleem. ‘Ik zit sinds kort in het bestuur en wil onder andere dat onderwerp op de agenda te houden.’
Evenwichtige systematiek
De Mos is er voorstander van om de thematiek om het in breder verband aan te pakken. De komende maanden wordt er bij CGI Nederland gepraat over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden van het ‘oude’ Logica met die het CGI-model. ‘Daarbij willen we met de ondernemingsraad bespreken hoe we een systematiek kunnen bedenken voor het evenwichtig belonen van oudere en jongere werknemers en hoe je ze aan je bedrijf kunt binden. Alleen demotie voor oudere werknemers die een te hoog salaris zouden hebben, is natuurlijk een te simpele oplossing. Daar horen ook zaken als opleidingen en het nadenken over hun rol in het bedrijf bij.’
Variabel loon
Bij CGI Nederland, voorheen Logica, werken inmiddels 3700 man. De directeur CGI Nederland staat overigens geen nieuwe ontslagronde voor ogen. De Mos wil in de tweede helft van dit jaar weer groeicijfers laten zien.
In het kader van het in lijn brengen van de arbeidsvoorwaarden met de uitgangspunten van CGI wil De Mos een deel van het salaris variabel maken en afhankelijk van de bedrijfswinst in relatie tot de geleverde prestaties. Daarbij gaat niet alleen om de verkopers met hun behaalde targets maar om elk personeelslid, dus ook de SAP-expert of de Java-ontwikkelaar. Daarnaast komt er een aandelenparticipatieregeling voor werknemers. Volgens De Mos heeft bij het ‘oude’ CGI 88 procent van de medewerkers aandelen.
Vreemd dat als het iets minder gaar het gelijk voorpaginanieuws is. De afgelopen jaren hebben de oudere werknemers riant verdient, dan lijkt het me ook logisch dat ze nu inleveren.
Dit is het begin van het einde voor de it’er in Nederland. Vraag me af of er nog iemand bij CGI in dienst gaat treden, 20 vakantiedagen en 20% van je salaris hangt voor een groot deel af van de competentie van je manager.
@ rene, Vreemd dat dit soort domme, domme, domme opmerkingen en zonder enig kennis van zaken de kop opsteken.
Ik behoor tot de doelgroep van oude, niet vooruit te branden en zakkenvullende werknemers. Ik kan Rene en al zijn domme medestrijders geruststellen. Ondanks (grosso modo) gelijk blijven van mijn tarief is mijn salaris sinds 2002 er 10% op vooruit gegaan en zit ik sinds aanvang crisis op de nullijn. Dit lot treft 10-duizenden.
Wellicht een tip voor Rene en zijn companen: de ouderen denken eerst na voordat zij hun onderbuik legen.
Ik begrijp niet zo goed dat veel van mijn generatiegenoten klakkeloos beweren: “ouderen zijn minder productief”. Ten eerste vraag ik me af of dat wel zo is: juist tussen 30 en 40 ben je vaak gesloopt door korte nachten met jonge kinderen. Ten tweede zeg je daarmee ook dat je zelf over een aantal jaar vanzelf minder productief wordt en wel wat minder mag gaan verdienen. Ik zou dat niet zo stellig over mezelf willen beweren.
Ook hier weer de kapitale blunder: loonoffer en demotie zijn totaal verschillende dingen. Met minder doen en opbrengen voor minder loon op individuele basis met volledige instemming van de werknemer hoeft niks mis te zijn. Een loonoffer is gewoon hetzelfde doen en opbrengen voor het bedrijf, en daar minder loon voor krijgen.
Maar dit past ook weer in het jarenlang gangbare mantra dat oud hetzelfde is als afgedaan en versleten, een oude werknemen is ballast en een sta in de weg voor de frisse, onvervaren, kneedbare jongere.
@Rene, waaruit maakt je op dat ‘de oudere werknemeners’ riant hebben verdient? Voor individuen misschien, en wiens schuld is dat dan – de werkgever lijkt me.
@versleten oudje, Juist, de oudere generatie is nu de dupe van het gebrek aan onderhandelingsvaardigheden van de jongere generatie.
Beste lezer, misschien verrassend maar ik ben zelf ook zo’n oudje. Ik zelf vind dat de gemiddelde it er een riant salaris heeft dat in geen verhouding staat tot zijn prestaties. Daarnnast heb ik er geen moeite mee als ouderen, dus ik zelf ook, wat meer ruimte geven aan jongeren.
Je werkt/traint/leert/bouwt ervaring op en na 10/15 jaar zit je op een redelijk salaris.
En dan wordt nu gewoon gezegd : je bent oud en verdient teveel …
JE HEBT ER GEWOON VOOR GEWERKT!
Hier zit geen logica in. Dit is gewoon een verkapte bezuinigingskronkel.
Die CEO/AD zal zeker geen cent inleveren van zijn loon.
Kijk als ik lees dat de directeur zegt dat het niet goed gaat met CGI, dan is er iets mis met zijn prestaties. Want uiteindelijk is het de directeur die eindverantwoordelijk is. Dus: wie de schoen past, trekke hem aan?