Ook bij CGI Nederland, voorheen Logica Nederland, is demotie van oudere werknemers met hoge salarissen een thema. Dat zegt de in het najaar 2012 aangetreden algemeen directeur Ron de Mos. Hij zal het vraagstuk aankaarten tijdens de besprekingen met de ondernemingsraad over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden. Die van Logica moeten worden aangepast op de flexibele arbeidsvoorwaarden van CGI waarbij een deel van het loon variabel is, afhankelijk van behaalde winst en geleverde prestaties.
De discussie die is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van Capgemini-topman Jeroen Versteeg over een noodzakelijke lagere salariëring van oudere werknemers zodat ze hun werk kunnen behouden is herkenbaar, zegt Ron de Mos in een interview met Computable. ‘Sterker nog, Versteeg heeft een thema aangeroerd dat al een aantal jaren in de markt speelt: oudere werknemers die onvoldoende in zichzelf hebben geïnvesteerd maar wel een hoog salaris krijgen dat niet in verhouding staat tot wat ze presteren. Om dat probleem aan te pakken is demotie een middel.
Volgens De Mos is dit overigens een vraagstuk dat niet alleen in de ict speelt, maar ook in andere sectoren. Ook branchevereniging Nederland ICT herkent het probleem. ‘Ik zit sinds kort in het bestuur en wil onder andere dat onderwerp op de agenda te houden.’
Evenwichtige systematiek
De Mos is er voorstander van om de thematiek om het in breder verband aan te pakken. De komende maanden wordt er bij CGI Nederland gepraat over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden van het ‘oude’ Logica met die het CGI-model. ‘Daarbij willen we met de ondernemingsraad bespreken hoe we een systematiek kunnen bedenken voor het evenwichtig belonen van oudere en jongere werknemers en hoe je ze aan je bedrijf kunt binden. Alleen demotie voor oudere werknemers die een te hoog salaris zouden hebben, is natuurlijk een te simpele oplossing. Daar horen ook zaken als opleidingen en het nadenken over hun rol in het bedrijf bij.’
Variabel loon
Bij CGI Nederland, voorheen Logica, werken inmiddels 3700 man. De directeur CGI Nederland staat overigens geen nieuwe ontslagronde voor ogen. De Mos wil in de tweede helft van dit jaar weer groeicijfers laten zien.
In het kader van het in lijn brengen van de arbeidsvoorwaarden met de uitgangspunten van CGI wil De Mos een deel van het salaris variabel maken en afhankelijk van de bedrijfswinst in relatie tot de geleverde prestaties. Daarbij gaat niet alleen om de verkopers met hun behaalde targets maar om elk personeelslid, dus ook de SAP-expert of de Java-ontwikkelaar. Daarnaast komt er een aandelenparticipatieregeling voor werknemers. Volgens De Mos heeft bij het ‘oude’ CGI 88 procent van de medewerkers aandelen.
‘Logica ten onder aan zijn eigen waterhoofd’, zo zegt Ron Mos zelf in een artikel vandaag in het fd:
http://fd.nl/ondernemen/889978-1301/logica-ten-onder-aan-zijn-eigen-waterhoofd (beperkte toegang)
Een aantal mooie quotes uit dat artikel:
“De voet waarop geleefd werd was veel te groot.”
“De top van Capgemini en Atos luidde recentelijk op bijna identieke wijze de noodklok over het uitgeholde verdienmodel.”
“Qua overhead leek het op wereldspelers als IBM, terwijl het model van mensen uurtje-factuurtje wegzetten niet heel ingewikkeld is. Logica ging uiteindelijk een beetje ten onder aan zijn eigen waterhoofd.”
“Heel zwart-wit: historisch deed je veel bijzonder ingewikkelde automatiseringsprojecten, maar nu ben je een uitzendbureau met hooggeschoold talent en te veel overhead. Zonder heldere positionering. Andere bedrijven hebben deze skills ook: Cap, Atos, HP, IBM et cetera.”
Waarvan akte…
Deze bedrijven hebben ruimschoots de kans gehad om wereldwijd niche-marktleiderschap te verwerven en hebben dat soms ook bereikt (bijvoorbeeld short message), maar zijn vervallen tot commodity skill sales tegen uurtarief en dat is aanzienlijk laagdrempeliger en risicolozer en daardoor veel competitiever en veel minder winstgevend.
In de tijd dat microsoft, oracle, sap en google met anderhalve man en een paardekop miljarden waard werden, hield Neerlands’ toptalent zich steeds meer bezig met weinig onderscheidend beheer, exploitatie en uitbestedingsbusiness en zag de beurswaarde dan ook decimeren.