Energie is het nieuwe goud. Het is schaars, het is veel geld waard, er zijn grote belangen mee gemoeid en de productie ervan staat niet bekend als erg vriendelijk voor het klimaat. Maar bovenal is het een zeer gewild en in veel gevallen zelfs noodzakelijk product.
Zo was ik laatst thuis op zoek naar een vrij stopcontact voor het opladen van mijn smartphone. Dat bleek nog niet mee te vallen. Vrijwel alle stopcontacten waren bezet door apparaten die opgeladen moesten worden. Een fenomeen dat je een paar jaar geleden eigenlijk niet zag. Dat zette mij aan het denken.
Vrijwel alles in deze wereld kost energie. Van het op- en aflopen van een trap tot en met koel houden van een koelkast en opladen van je iPhone. Het is daarom niet zo vreemd dat het verkrijgen, distribueren en verbruiken van energie momenteel een hot topic is. Vooral omdat de hoeveelheid energie die we als mensheid in z’n geheel gebruiken sterk toeneemt. Ik werk al jaren in de it-sector en deze sector draagt zeker bij aan het verhoogde energieverbruik met allerlei nieuwe, slimme devices, computers en servers. Aan de andere kant is het ook deze sector die ervoor zorgt dat we juist veel efficiënter kunnen omgaan met de resources die we hebben.
Tijd voor wat cijfers. Van de meer dan zeven miljard mensen op aarde heeft 80 procent toegang tot elekriciteit, 75 procent heeft een mobiele telefoon en 35 procent beschikt over toegang tot internet. Dat zijn indrukwekkende cijfers en liggen allemaal ten grondslag aan het totale energieverbruik van alle mensen op deze aarde.
Ik werk bij een grote aanbieder van cloud-oplossingen. En het zal u niet verbazen: net als ‘gewone computing’ kost ook cloud computing energie. Mijn overtuiging is alleen dat het momenteel de meest (energie)efficiënte manier van computing is die er bestaat. Deze aanname moet je even vasthouden, want de laatste tijd hoor je regelmatig verhalen van mensen die menen dat cloud datacenters veel energie verbruiken en dat dit (daarom) dus een negatieve ontwikkeling is. De datacenters van mijn werkgever gebruiken jaarlijks in totaal 0,00081 procent van alle energie ter wereld. Wij gebruiken die energie voor onze meer dan honderdtachtigduizend klanten die daarmee diensten kunnen leveren waar miljoenen mensen dagelijks gebruik van maken.
Maar laten we eens wat dieper ingaan op het reilen en zeilen van de motor van cloud computing: het datacenter. Ik bekijk duurzaamheid graag op een holistische manier en in het kader daarvan deel ik graag wat gedachten over de stroom die verbruikt wordt bij de inzet van cloud computing.
Meten is weten
Energie kost geld en wordt eigenlijk steeds duurder, daar ben ik me terdege van bewust. Het is ook een van de grootste uitgaven voor een datacenter. Daarom is het ook zo belangrijk om veel zorg te besteden aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van die energie. Elke Watt die we gebruiken wordt in de gaten gehouden. Hij komt ergens vandaan (een elektriciteitscentrale of een generator) en gaat ergens heen (een kantoor, een datacenter waar hij een server of de infrastructuur voorziet van stroom). Inzicht in de manier waarop je je energie gebruikt, leidt vaak naar nieuwe inzichten om die kostbare resources te gebruiken. Maar je moet dit wel bewust en stelselmatig doen om het optimale er uit te kunnen halen.
Investeer in herbruikbare energie
Voordat je een datacenter bouwt, bekijk dan eerst wat de impact daarvan is. Op het bedrijf, op de omgeving en of die specifieke plek met alle voors en tegens past in de langetermijnstrategie van het bedrijf. Kun je daar bijvoorbeeld ‘groene’ stroom krijgen? Wat zijn de voorwaarden daarvan en wat zijn de mogelijkheden om de energie die je opwekt opnieuw te gebruiken? Door jezelf of wellicht door derden? Hoe mooi is het wanneer je de energie die jij opwekt met je datacenter kunt gebruiken voor het verwarmen van gebouwen in de omgeving. Of beter nog, kan je het overbodige kraanwater van de huishoudens in de omgeving ook gebruiken om je datacenter te koelen?
Efficiency
Vaak wordt er op een bepaald moment hard nagedacht over efficiency en besparingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je efficiënt blijft opereren? Zorg ervoor dat dit op het bordje komt van een groep personen. Een team dat in de gaten houdt dat de doelen worden gehaald en de hardware en infrastructuur inderdaad presteren als beoogd en zo niet, onmiddellijk kunnen bijsturen. Het team neemt daarbij alles in beschouwing, van het fysieke gebouw en de gebruikte materialen tot en met verwarming (heating), ventilatie, airconditioning (hvac), distributie van elektriciteit, virtualisatie en de prestaties per verbruikte Watt. Zelfs de software die op de verschillende machines draait wordt daarvoor in de gaten gehouden. Vele kleine besparingen leveren in totaal een mooie bijdrage aan het terugdringen van energiegebruik.
Virtualisatie
Ik wil in dit betoog ook graag aandacht besteden aan virtualisatie, dat wat mij betreft een van de grootste aanjagers is van energiebesparing. Door het consolideren van meerdere systemen op enkele servers behalen we winst op gebruik van geheugen, harde schijf en processor en… elektriciteitsgebruik. Bewijs? Uit onze jaarverslagen is op te maken dat ons klantenbestand tussen 2009 en 2011 met 90 procent is gegroeid, maar dat het aantal servers maar met 41 procent toenam. En dat is voor een groot deel toe te schrijven aan deze technologie.
Generators
Afsluitend nog een paar woorden over het gebruik van generators. Om tegemoet te kunnen komen aan de software level agreements (sla’s) die zijn afgesloten met klanten is het van belang dat je genoeg generators on site hebt staan die in noodgevallen kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van het datacenter. Maar gebruik die machines dan ook alleen maar als ze echt nodig zijn! Als je alle kosten voor de aanschaf, onderhoud, testen en brandstof bij elkaar optelt ben je per KWH veel duurder uit als je een generator gebruikt dan wanneer je de stroom uit het net haalt. En qua CO2-uitstoot halen ze bij lange na de cijfers van een de grote energiecentrales niet. Gebruik ze dan ook maar zo kort mogelijk.
Zoals ik al schreef is energiebesparing een hot topic. Er is daarom ook veel meer over te vertellen. En dat zal zeker ook gebeuren. De opmars van cloud computing gaat snel en is niet meer te stoppen. Wat mij betreft is dat, zeker op het punt van efficiënt energiegebruik, een zeer positieve ontwikkeling. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. En in de tussentijd hoop ik dat de rest van de markt zich gaat buigen over een standaard voor het draadloos opladen van mijn smartphone, laptop en iPod!
Ondanks dat je een holistische kijk beoogt te hebben, beperk je je kijk jammer genoeg tot het datacentrum.
Als je de energie footprint van cloud-based oplossingen zuiver wil bekijken, moet je het plaatje ook end-to-end bekijken.
Een simpel voorbeeld:
Ik ken bedrijven in Nederland, die gebruik maken van een cloud based oplossing voor hun configuration management. De server met data staat fysiek in Californië.
Wellicht bespaar je 20% op je energiekosten door de spullen centraal te hosten op hun omgeving, maar wat is het energieverbruik om al die bitjes van Californië naar Nederland te transporteren? Misschien is dat wel meer dan die 20% die je bespaart.
Overigens leuk te lezen dat men virtualizatie beschouwt als een “groene” oplossing. Dan was IBM met haar mainframes het “groene” tijdperk ver vooruit; immers, de mainframes maken al meer dan 30 jaar gebruik van dit mechanisme
Energie is niet schaars, er valt voldoende zonlicht op aarde om de hele planeet van stroom te voorzien. (Bron: http://www.desertec-africa.org/)
Het is alleen goedkoper om dit minder duurzaam te doen. Ik vind stroom trouwens relatief goedkoop ten opzicht van benzine.
Cloud computing heeft in mijn ogen niets met zuinig zijn te maken, anders dan dat het misschien bijdraagt dat meer mensen vanuit huis werken en dus minder brandstof verbruiken om zich te verplaatsen.
Daarnaast leiden al die moderne mogelijkheden tot de productie van meer apparatuur. Smartphones zijn pas populair geworden nadat je er goed op kon internetten.
Quote: “Uit onze jaarverslagen is op te maken dat ons klantenbestand tussen 2009 en 2011 met 90 procent is gegroeid, maar dat het aantal servers maar met 41 procent toenam. En dat is voor een groot deel toe te schrijven aan deze technologie.”
Lijkt mij een tekort door de bocht conclusie. Nieuwe servers zijn ook krachtiger geworden, dus de beperkte toename kan daaruit niet geconcludeerd worden en misschien worden er meer dingen uitbesteed 🙂
Groen = marketing
Groen = economisch gedreven
Al met al is het een stuk complexer als dat het hier wordt voorgeschoteld, mooi punt van PaVaKe in dat verband.
@ Pavake en Henri,
Goede toevoegingen heren. Ik vond het artikel van Angelo ook erg DC gericht. Op zich niets verkeerds mee maar van een grote Cloud leverancier verwacht ik natuurlijk wel iets meer.
Er komt zoals jullie aangeven veel meer bij kijken. En zoals Pavake al zegt virtualiseren we al jaar en dag. Alleen geven zo nu en dan een nieuwe naampje aan het beestje. Maar ja dat doen we wel met meer zaken in de ICT 🙂
Je wil niet weten hoeveel groene energie het mij heeft gekost om door dit artikel te ‘ploegen’.
Heb er hoofdpijn van gekregen – 1/2 liter water (beetje paracetamol erbij) en nadien een flinke boswandeling met de honden – alles groen.
Heb geen energie meer over – Green people – iedereen een break – Yeah!
Het werk doen de andere bedrijven in India enz. wel.
Die houden zich wel zeer nauwkeurig aan de spelregels, ja.
Groene energie bestaat niet… Laat u niet gek maken.
De meest groene energie is met het minimale het maximale behalen!
Groener kan ik het niet maken, leuker wel.
Schijnbaar is het onderwerp dood – groen doos.