Chipproducent NXP schrapt in Nederland honderdvijftig banen. Het gaat om zestig banen in Nijmegen en negentig in Eindhoven. De reorganisatie is onderdeel van een grotere wereldwijde sanering waarbij tussen de zevenhonderd en negenhonderd banen worden geschrapt. De reorganisatie raakt vooral medewerkers in ondersteunende diensten zoals it, logistiek en administratie. NXP heeft in het verleden wel al veel van zijn ict uitbesteed.
De vakbonden zijn inmiddels geïnformeerd; de ondernemingsraad moet nog een advies uitbrengen over de ingediende aanvraag. NXP wil de bedrijfskosten omlaag brengen om concurrerend te blijven. Naast het schrappen van banen en het stopzetten van tijdelijke inhuur zet de chipfabrikant het mes in projecten, onder andere op ict-gebied. Wel maakt het bedrijf geld vrij voor onderzoek en ontwikkeling; hier komen 25 banen bij.
Prijsdruk
Volgens het bedrijf is er sprake van prijsdruk. NXP presteert beter dan menig concurrent, maar merkt nu dat slechtdraaiende chipfabrikanten zakken met de productprijzen.
NXP Semiconductors is een in 2006 verzelfstandigde divisie van Philips. De chipfabrikant kondigt met de regelmaat van de klok herstructureringen aan, zoals in 2011 de melding dat het eind 2013 twee oudere fabrieken in Nijmegen zal sluiten. Daarbij gaan ongeveer driehonderd van de drieduizend banen verloren van NXP in Nederland. In 2008 schrapte het bedrijf ook al dertienhonderd banen in Nederland.
jaja, 1300 banen geschrapt in 2008. Van de 3000 overig nu 300 geschrapt. Vanwege prijsdruk 🙂
en overal hoor ik dat er tekort is aan ICT technici…
In heel de wereld zie ik iedereen met de nieuwste smartphones rondlopen. Arm, rijk, jong, oud. Nou ja, wat minder arm en oud.
2006 verzelfstandigd. Oude fabrieken in Nijmegen..
ICT. Ik snap nog steeds niet, maar verdien er nog steeds mooie boterham mee.
@Mauwerd
Naam – reactie makes: big smile!
…uiteindelijk, na een diepe overpeinzing.
Pfff…
We moeten eigenlijk NIETS meer MOGEN importeren buiten de EU.
Komt iets van buiten de EU, extra betalen (belasting).
Ik weet het nog niet… ik krijg er bijna hoofdpijn van.
Wil een fabrikant (hardware) wel in de EU verkopen moeten ze er minimaal 1 fabriek hebben.
…
Mooie gedachte, maar het vervolg lijkt me niet eenvoudig, de winst wel.
Nu software, jeetje… nog moeilijker.
Ik (persoonlijk) word van de negatieve berichtgeving niet zo vrolijk.
Hoe los je dit international op?
Maar een oplossing moeten we met z’n alle natuurlijk wel bewerkstelligen!