Back-up van data veel mensen en bedrijven worstelen er nog steeds mee. Goed om de basics nog eens te bekijken. De precieze invulling is dan nog te bepalen en ook zaken als hoelang moet je de back-ups bewaren. Waarop maken we die back-up? Ik geloof in de juiste tools voor het werk dat gedaan moet worden. Meestal is dat een combinatie en niet maar één product. Zo ook voor back-up producten.
Waarom maken we een back-up? Om een restore te kunnen doen natuurlijk, want we doen al dat werk niet voor de lol. Hoewel er mensen zijn die back-ups maken omdat het moet en niet verder kijken. Waaraan moet een solide back-up voldoen? Daarover kunnen we discussiëren maar in basis is het 3-2-1. 3: Drie kopieën van de data; 2: Op tenminste twee verschillende media, dus niet die drie kopieën op dezelfde disk of hetzelfde systeem ; 1: Waarvan één op een andere locatie, dan ben je beschermd tegen problemen met de locatie.
Uit een recente studie blijkt dat 70 procent van de bedrijven een combinatie van disk en tape gebruikt voor hun back-up. De overige 30 procent gebruikt alleen disk, tape of cloud als back-up doel. Dus het merendeel maakt hun back-up eerst naar disk en daarna naar tape. De rol van tape is dus nog zeker niet uitgespeeld. Sterker nog door eerst naar disk en dan pas naar tape de back-up te maken houdt disk tape in leven omdat ze elkaar versterken. Disk is goed in het herstellen van een enkele file en heeft weinig moeite met wisselende snelheden. Tape is zeer goedkoop en uitermate snel voor een volledige restore
Verder is het ook zo dat er nog steeds geen afname van verkochte tape capaciteit is waar te nemen. De laatste cijfers laten zien dat er per kwartaal 5 ExaByte aan enterprise tape media verkocht wordt en 6 ExaByte aan server disk capaciteit (alles wat voor servers gebruikt wordt in- en extern). Dus de markt gelooft nog steeds volop in tape.
Cloud is een nieuwe back-up doel. Vandaag de dag zeer geschikt voor kleine bedrijven maar ook als extra kopie. Dan is het belangrijk dat je voldoende bandbreedte hebt en met name voor de restore. Want een restore van een paar Terabytes vanuit de cloud kan wel even duren. Hoe maak jij je back-up?
Ik zal een simpel voorbeeld geven hoe ik mijn eigen privé bestanden back-up (qua omvang zijn het vooral digitale foto’s). Ik maak op twee externe usb-diskjes een kopie van mijn foto’s met SyncToy. Dat zijn dus in totaal drie kopieën. Het zijn verschillende merken diskjes, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat ze op hetzelfde moment beide de geest geven. Eén van die diskjes sla ik op buiten mijn huis, de andere ligt gewoon in de lade van mijn bureau. Dus breekt er brand uit thuis of neemt een dief mijn laptop en externe disk mee dan heb ik nog mijn andere disk over met mijn foto’s.
Uiteindelijk zijn de onderliggende vragen: RPO, RTO en kosten. Recovery Point Objective: als er iets gebeurt, hoe veel tijd mag er verloren gegaan zijn of naar welk moment moet ik terug kunnen. Is dat een dag, een uur, een kwartier, een minuut of nog minder. Recovery Time Objective: hoe lang na een calamiteit moet ik mijn data terug hebben. Ook hier is dat een dag, een uur, een kwartier, een minuut of nog minder. En wat mag dat kosten. Want iedereen wil natuurlijk een RPO en een RTO van vrijwel nul, maar meestal willen we dat überhaupt niet betalen.
Voor de meeste bedrijven is het ook nog eens zo dat de ene data belangrijker is dan de andere en dus data of applicaties verschillende klassen van RPO en RTO hebben. Het probleem is vaak dat de it-afdeling niet de juiste prioriteiten kan stellen en vaak alles op één hoop gooit. Dus de discussie moet gevoerd worden met de business. Tenslotte wanneer heb jij voor het laatst gecontroleerd of je een restore kunt doen?
Remko,
Goede punten en advies. Ik zie wel veel dingen terug komen die ik ook zelf hier al vaker beschreven heb. Maar een beetje herhaling kan geen kwaad omdat back-up nog te vaak het ondergeschoven kindje is.
En altijd goed om als HP man zijnde nog even tape te promoten 🙂
Veel woorden…
De kern van je bericht:
Tenslotte wanneer heb jij voor het laatst gecontroleerd of je een restore kunt doen?
Af en toe vraag ik mijn vrouwtje ook of we/ik een restore test moeten doen? – Tot op heden gaat het goed – ze vindt het niet nodig – ik houd mijn hart vast, heb namelijk geen back-up. Zij is ook veel beter en leuker als ik.
En…… ik ben verplicht om data (files/mailbox/database etc) tot 7 jaar bewaren en ook zo nodig in een bruikbare vorm ter beschikking stellen. Hoe zit het met mijn data van 7 jaar geleden terwijl mijn ict omgeving binnen deze tijd 2 keer van vorm veranderd is! Dus ik heb die tape machine van toen niet om mijn data terug te zetten, ik heb die Novell omgeving niet meer, ik ben van Groupwise naar Exchange verhuis maar inmiddels heb ik die Exchange 5.0 niet meer om de mailboxen terug te zetten (oeps mijn Groupwise mailboxen zijn ook niet meer te restoren), ik gebruik geen Unix machine als database server etc etc….
Maar toch leuk dat alles op de tape staat 🙂
Remko,
Een backup is als een verzekeringspolis, je hoopt hem nooit nodig te hebben en als het wel nodig is dekt deze vaak toch net niet alle schade. Bijvoorbeeld doordat de RPO toch net verkeerd afgesteld was, zeg maar de onderverzerkering uit zuinigheid. Anderzijds is er trouwens ook nog weleens sprake van oververzekering doordat er vaak niet gekeken wordt naar de waarde van alle data maar alleen naar de omvang. Iets wat jij ook lijkt te doen want waarom brand je die foto’s niet gewoon op een DVD?
Ik stel deze vraag omdat ik graag een punt 4 in wil brengen in deze discussie. Namelijk de archivering, het opruimen zonder weg te gooien.
@Reza,
Klinkt alsof je een erg slechte datastrategie hebt waarbij je denkt vanuit het medium;-)
@ Reza
Je haalt goede punten aan waar je vooraf goed over moet nadenken.
Er zijn wel wat trucjes voor te verzinnen.
Virtualisatie kan hierbij een onderdeel van je strategie zijn. Maar om de echte historie terug te halen ontkom je er vaak niet aan onderdelen intact te houden of te migreren naar een ander format.
Helaas wordt hier nog te weinig over nagedacht waardoor veel tapes jarenlang in de kluis stof staan te happen. Zonder dat de data bruikbaar is. Dit probleem geldt trouwens voor alle back-up media.
@Ruud,
Mee eens dat virtualisatie een oplossing voor dit vraagstuk kan zijn. Maar we weten ook niet hoe de huidige virtualisatie-vormen over 7 jaar er uitzien en of mijn virtuele servers op de tape nog door de hypervisor tegen die tijd ondersteund wordt!
Ik probeerde verder aan te geven dat je geen tunnelvisie moet hebben als je het over back-up hebt. Je moet ook de afhankelijkheden tussen verschillende diensten meenemen. In dit kader zal je er achter komen dat de consolidatie van verschillende diensten een belangrijk hulpmiddel kan zijn dat ook veel voordelen met zich meeneemt.
Als je organisatie verplicht is om altijd de data vanuit x jaar geleden in een bruikbare vorm beschikbaar te stellen dan moet je bij elke verandering in je architectuur goed nadenken over het effect van deze verandering op verschillende schakels in de keten. Dit betekent een doordachte strategie die niet alleen op papier staat maar ook in de praktijk uitgevoerd wordt.
@ Ruud
Als tapes jaren lang in een kluis liggen zijn ze sowieso niet meer telezen door het kopieer effect van de lagen op elkaar gewonden tapes in een spoel. In die zin is zijn mijn gegevens er over 10 jaar al een probleem, komt dan nog zijn ze nog te lezen en daarna wie kan mijn DW4 of WP formaat nog omzetten naar iets begrijpelijks…. Om er dan nog maar over te zwijgen of de conversie foutloos is.
In de omgeving waar ik werk kennen we iets soortgelijks; wij worden geacht 10 tot 15 jaar na einde productie nog updates te kunnen leveren (indien nodig uiteraard). De productieomgevingen van weleer hebben we gevirtualiseerd om dit te kunnen doen.
Wat we daar bovenop nog doen is regelmatig (variërend bijv eens per 3 maanden) een regressie-test te doen van onze bouwomgeving. Dan worden de “oude” omgevingen weer opgestart en wordt gekeken of alles nog te reproduceren is.
Iets vergelijkbaars zou je moeten doen voor je oude data, al is het maar een restore naar een testomgeving. Hiermee borg je dat je data tegen de tijd dat je hem echt nodig hebt niet meer bruikbaar is, en als de data op tape hebt staan, voorkom je hiermee ook het kopieereffect wat Maarten beschrijft.
@ Reza,
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Het blijft lastig om in de toekomst te kijken.
@ Maarten,
Tapes blijven zoals je al zegt kwetsbaar. Maar ook hier zijn trucjes voor om de levensduur te verlengen.