Avans hogeschool besloot in 2012 een pilot project te starten rondom het virtualiseren van pc's (vdi) binnen de Academie voor Industrie en Informatica. Michiel van de Pas, verantwoordelijk voor it-beheer binnen de academie, legt de beweegredenen uit alsmede de uitdagingen, leermomenten en gekozen oplossingen binnen dit betreffende project waarin Scense Workspace Management en DHS Informatisering een onderscheidende rol hebben gespeeld.
Avans Hogeschool heeft studenttevredenheid hoog in het vaandel staan. Kwaliteit van onderwijs zit in het dna van de hele organisatie. Korte lijnen in de organisatie, een hoge betrokkenheid van alle medewerkers en moderne en vernieuwende faciliteiten zorgen er dan ook al jaren voor dat Avans Hogeschool de koppositie bekleed in diverse vergelijkende onderzoeken.
Een belangrijk onderdeel van de hogeschool is de Academie voor Industrie en Informatica. Binnen de hogeschool één van de best presterende onderdelen. Van de Pas omschrijft de academie op het gebied van it, als zijnde de kweekvijver voor de rest van de organisatie. Pilotprojecten rondom de virtualisatie van servers, de ondersteuning van Apple-systemen en de uitrol van Windows 7 zijn binnen deze academie gestart om vervolgens breed te worden uitgerold.
De instroom van nieuwe studenten is dit jaar weer met 12 procent gegroeid, legt Van de Pas uit. Dit heeft uiteraard ingrijpende consequenties voor de organisatie maar ook voor de it-systemen. ‘Wij hadden dan ook behoefte aan een schaalbare oplossing voor pc-virtualisatie die makkelijk mee kon groeien met de groei in aantallen studenten. Tevens was het zaak dat we de complexiteit konden terugdringen, dat de oplossing veilig was in verband met examenweken en dat de uitrol van nieuwe virtuele pc’s snel kon worden uitgevoerd na elk lesblok.’
.
‘De pc-omgeving van de zes opleidingen binnen de academie kent een complexe mix van pc-architecturen. De nieuwe oplossing diende dan ook verschillende typen devices en architecturen te ondersteunen waaronder 32- en 64-bits besturingssystemen, Windows XP en Windows 7, Apple-systemen en uiteraard devices van de studenten zelf: het zogenaamde bring your own device-concept. Om de studenttevredenheid op het niveau te houden wat de buitenwacht van ons verwacht, konden we bijna niet anders dan onze studenten op dat vlak tegemoet te komen.’
Eén van de belangrijkste onderdelen van de oplossing betrof de methode om studenten te voorzien van software. De Academie gebruikte hiervoor onder andere Microsoft App-V. Omdat deze oplossing niet afdoende functionaliteit bood om alle software op een betrouwbare en efficiënte manier beschikbaar te stellen, ging Van de Pas op zoek naar een aanvullende oplossing. Via een zoektocht op internet kwam hij terecht bij de oplossingen van Scense.
Scense Workspace Management
Van de Pas legt uit: ‘Scense biedt de mogelijkheid om software gevirtualiseerd met App-V beschikbaar te stellen aan de studenten. Mocht het niet lukken om een software applicatie te virtualiseren met App-V, dan ondersteunt Scense ook de uitrol van software gepacked met VMware ThinApp of software gepackaged op de gebruikelijke manier met Windows Installer of als een generieke installer. Dit alles vanuit één beheerconsole. Vanuit dezelfde console hebben we ook de gebruikers-profielen van de studenten onder controle en kunnen we onze it-richtlijnen en policies implementeren. Scense biedt ons dan ook alle functionaliteit die nodig is om vanuit één virtueel image een volledig functionerende en veilige virtuele-pc aan te bieden.’
Tijdens zijn zoektocht naar een distributeur van Scense kwam Van de Pas uit bij DHS Informatisering. Naast de kennis van Scense bood de kennis en ervaring van DHS direct meerwaarde voor Avans bij het oplossen van een aantal uitdagingen tijdens de vdi-implementatie. Tevens biedt DHS dienstverlening van hoog niveau en hebben zij een snelle implementatie verzorgd.
Leveranciers van vdi-oplossingen zijn vaak te optimistisch in het voorstellen van de systeemeisen voor hun oplossing, legt Van de Pas uit. ‘Daarom wil ik iedereen die overweegt een vdi-traject te starten, waarschuwen vooral niet te beknibbelen op de kosten. Ga er voor de volle 100 procent voor! Tijdens de eerste uitrol van virtuele-pc’s, bleek de performance in ons geval namelijk abominabel. De tijd die benodigd was om de virtuele-pc’s te creëren en aan te bieden aan de studenten duurde daardoor veel te lang, waardoor de examenperiode in gevaar kwam. We moesten dan ook terugvallen op de oude methode van handmatig re-imagen van de pc’s.’
‘Wij hebben dit probleem voorgelegd aan DHS’, vervolgt hij. ‘Ze hebben ons een aantal oplossingen voorgesteld om de performance van de gehele vdi-omgeving te verhogen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op het gebruik van ssd-schijven in combinatie met FusionIO drives. We hebben het gebruik qua kosten en performance geoptimaliseerd door de replica’s voor de virtuele-pc’s op te slaan op ssd-schijven. Van deze schijven hoeft namelijk enkel gelezen te worden. Voor de delta’s die ook schrijfacties nodig hebben, gebruiken we de FusionIO drives.
Met de voorgestelde aanpassingen van DHS, heeft de Academie nu een vdi-omgeving die voldoet aan de eisen die worden gesteld in een complexe en kritische omgeving als die van een hogeschool. Zij is nu in staat om vanuit één standaard image elke leerling te voorzien van een virtuele pc: via een zero-cliënt kastje, op een Apple-pc of op het device van de studenten zelf. De omgeving groeit nu eenvoudig mee met de hogeschool en wordt door de ondersteuning van studenten-devices nu ook meer gebruikt. De juiste inzet van hardware en software heeft er tevens voor gezorgd dat al deze voordelen werden bereikt tegen de kosten van een regulier pc-vervangingsproject.
Toekomstplannen
Met de implementatie van de vdi-omgeving en de ondersteuning van byod maakt de Academie, volgens Van de Pas, haar rol als kweekvijver binnen Avans meer dan waar. ‘Wij verwachten dan ook binnen afzienbare tijd dat de gehele hogeschool wil profiteren van de behaalde voordelen. Met DHS als klankbord en ondersteuning zijn wij in elk geval klaar voor de komende vernieuwende projecten. Tevens is de continuïteit van it nu gewaarborgd binnen de Academie. Ook voor Scense verwachten wij een bredere rol binnen Avans en andere hogescholen omdat de uitdagingen die daar spelen een kopie zijn van wat wij de afgelopen maanden met DHS en Scense hebben opgelost.
Het is al bekend dat de VDI architectuur zeer ingewikkeld en kostbaar is. In de VDI-keten zijn verschillende componenten opgenomen die heel goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Bijvoorbeeld een verkeerde firmware van een blade-chassis is voldoende om performance in de hele keten naar beneden te brengen. Ga na hoe je dit kan vinden als je ermee te maken krijgt!
Het tweede punt is beheer: door de complexe architectuur in een VDI-oplossing heb je behoefte aan verschillende expertises, kennis en ervaring op verschillende gebieden(SAN, Storage, Netwerk, Hypervisor etc) om je architectuur te kunnen beheren en verder ontwikkelen. Heb je dat niet dan ben je afhankelijk van je externe leverancier. Dit betekent dat je deze kosten in je business case op moet nemen en aan je besluitnemers voorleggen.
Het derde punt is de software licentie in VDI: de kosten van verschillende software licenties , lees MS licentie, in een VDI architectuur zijn aanzienlijk hoog! Hopelijk is dit ook al goed uitgezocht en in de business case opgenomen.
Ik heb dit artikel 2 keer gelezen, toch is het me niet duidelijk geworden hoe de architectuur nu in elkaar zit! Aan een kant lees ik over VDI en andere kant lees ik over beschikbaar stellen van App-V packages op studenten pc! Voor wie is dan VDI opgesteld?
Het viel me op dat er gezegd werd: “ Mocht het niet lukken om een software applicatie te virtualiseren met App-V, dan ondersteunt Scense ook de uitrol van software gepacked met VMware ThinApp”
Als de denkwijze van een it-afdeling zo is dan kan ik je vertellen dat de ict omgeving die door deze afdeling beheerd wordt binnenkort veranderd is in een oerwoud! En als dit gebeurd is dan moet je niet klagen over de complexiteit van je ict omgeving en de hoge kosten hiervan!
Een tip, in plaats van VDI had je ook naar SBC (Citrix of MS-RDS) kunnen kijken. Door het streamen van de image naar je servers kun je altijd via 1x image je omgeving op fysieke /virtuele servers aanbieden. De kosten van deze oplossing zijn aanzienlijk lager dan VDI. Dan heb ik het over de eenmalige kosten maar ook de terugkerende kosten. Je beheerafdeling krijgt te maken met veel minder componenten, complexiteit is zeer minder en de benodigde kennis is ook vele malen minder. Dit alles tegen dezelfde functionaliteiten als die van VDI!
Misschien wordt dit een lesje voor andere hogescholen!
Beste Reza,
Over de infra wordt inderdaad niet veel gesproken (die was/is al grotendeels aanwezig vanuit het Avans grote Netwerk). De combinatie van Software virtualisatie en Virtual Device Interface is gekozen om kleine LinkedClones te krijgen en centraal beheer van de pakketten. Ook het beheer van de Profielen en Policies worden met Sciense overzichtelijk en heel flexibel over de verschillende OS’en.
Voor een deel meen ik je meningen over benodigde kennis, echter kan ik een aantal punten hopelijk weerleggen. Het was dus niet duurder dan regulier vervangen, maar ook zeker niet goedkoper (wat wellicht gehoopt was).
SBC is leuk echter is niet hetzelfde als VDI met linked clones. Zeker met enkele softwarepakketten en hardware die niet werken met Citrix of MS-RDS.
Citrix is in de tijd na Metaframe wel degelijk beter geworden en ook terminal server, maar deze ondersteunen nog geen goede displayprotocollen (zoals PCoIP). 3D tekenen kun je wel vergeten in Solid works of Autodesk Autocad voor oa de rapid prototyping lessen van Werktuigbouwkunde.
Ook de verschillende hardware boardjes van ElectroTechniek en PLC’s van Industriele Automatisering zul je met Siemens en ABB software niet makkelijk in zo’n opstelling kunnen bieden.
Voor Informatica Visual Studio 2012 Ultimate en Adobe CS6 pakketten voor Communicatie Multimedia Design draaien niet met voldoende performance in een Terminal Server.
Langere termijn kosten vallen ook mee. De afschrijving van Zero Clients ligt een stuk lager dan reguliere PC’s. Bovendien super groen: waar een reguliere voeding gemiddeld al 45Watt verbruikt ligt dit voor een ZeroClient op een kwart.
Ook de server meegerekend blijft het engergie gebruik een stuk lager.
Devices die de student en/of medewerker zelf meeneemt schrijf je natuurlijk helemaal niet af 😉
Dag Michiel,
Leuk dat je hebt gereageerd.
Ik respecteer je keuzes zoals de inrichting, architectuur en software. Ik vind ook het gebruiken van deze website als intermediair
om verder hierover te discuseren/communiceren geen juiste werkwijze. Daarom houd ik mijn reactie kort en beperkt.
Bij veel klanten met hun business op het gebied van grafische industrie, techniek etc hebben we een omgeving gebouwd die gebaseerd was op SBC. De bekende pakketten die je hierboven benoemd hebt hebben we ook in die trajecten geïmplementeerd. En ik kan je zeggen, ja het werkt goed en voldoet aan de eisen! Nogmaals, ik respecteer je keuzes maar ik heb een andere ervaring met SBC en de door mij gestelde architectuur dan jij. Hetzelfde geldt ook voor je software keuzes. Je kiest voor Scense, prima! Maar ik heb geweldige ervaring met Appscene die al jaren de voorloper is op het gebied van profiel en user management. Dit zegt niet dat Scense geen goed product is.
We zetten allebei de functionaliteiten centraal en pas kijken welke oplossing dit kan realiseren. Dit is een mooie aanpak. Dat je uiteindelijk bij VDI uit komt en ik bij SBC is een ander verhaal.
Reza,
Wellicht is het voor jou interessant om eens van dichtbij mee te kijken waartoe we in staat zijn. AppSense en Scense hebben nl. maar 20% overlap.
Je bent van harte welkom, we zijn graag bereid om je expertise aan te vullen.
@Marcel,
Je hebt al met mij in een van jullie sessies kennis gemaakt. Daarna heb ik nagenoeg altijd de ontwikkelingen van jullie oplossing op de voet gevolgd maar misschien onzichtbaar voor jou, onderschat mijn kennis van jullie oplossing niet 🙂
Bedankt voor je aanbod, daar heb ik op dit moment geen tijd voor maar misschien in de toekomst.
Voor de duidelijkheid en zoals ik tegen Miechiel zei, Scense is een prima product. Maar iedereen heeft eigen maatstaf voor het kiezen van een product/tool/oplossing.
Laat het even duidelijk zijn dat de hier geschetste implementatie maar plm 5 a 8 procent van het Avans serverpark en PC’s betreft.
Het merendeel wordt gedaan met AppSense.
De Academie AII is een zelfstandige IT entiteit binnen het grote Avans netwerk.
Het is prima om een referentie neer te zetten maar geef wel de juiste proporties aan wanneer onze naam gebruikt wordt.
Peter Schouten
Beheerder Avans