De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.
Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.
Apple en Microsoft
We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel ‘overstappers’ is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger. Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?
In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.
Smartphones steeds krachtiger
Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.
Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc’s en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical’s Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).
Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet… Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.
@Arvi:
Dit is wat ik schreef:
Goede software wordt geleverd met een duidelijke en gedegen gebruiksaanwijzing en dat doet Linux niet!
Of de software nu gratis of betaald, maakt (MIJ) niets uit!
Het gaat hierbij om de woordjes: gratis of betaald.
—
Tevens ga ik niet voor elke ‘wissewasje’ opzoek in allerlei forums voor een eventuele oplossing.
Dat is mijn mening en gekker kan ik het niet maken.
Mijn ervaring met Microsoft produkten is juist dat elk probleemn en elke foutmelding zo arcaan en vreemd oogt dat je per definitie naar Google moet om te zoeken wie er nog meer problemen mee heeft gehad.
Maar als je ICT-budget geen grenzen kent, zul je er met Microsoft support calls ook wel tot oplossingen komen.
Ervaringen hierin zullen natuurlijk ook verschillen. Er zijn mensen die gelijk opgeven. Er zijn ook hele slechte GNU pakketten te vinden. (Die moet je gewoon niet aanraken) Omgkeeerd heb ik ook veel volk de hardware de schuld zien geven, terwijl het echt aan de software lag.
Waarom Linux niet op de desktop?. Ik werk in een organisatie die afhankelijk is van subsidies. Wij worden geacht elk dubbeltje om te draaien. MS Office is voor ons veel duurder dan Libre-office en een Serverpakket van Microsoft of Novell is al helemaal niet te betalen. Met de juiste instellingen voor opslag ondervinden wij geen enkel uitwisselingsprobleem. De overstap van XP naar Linux Mint was niet groter dan van XP naar Windows 7. en van Libre-office hebben we verteld dat het een nieuwe update was. Het was een paar dagen wennen en niemand wist meer anders. Met de herconfiguratie van een PC naar Linux Mint ben je in een uur klaar, en dan werkt werkelijk alles. Bij windows kun je daar minstens 5 uur voor uittrekken. Bij onze 30 werkstations en een server scheelt Linux op de desktop en de file/mailserver een paar duizend euro per jaar aan systeembeheer en als je niet laat zien dat het linux is merken de gebruikers er helemaal niets van. Het zit hoofdzakelijk tussen de oren. Micrsoftprodukten zijn voor ons te duur en voegen bij ons niets toe.