De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.
Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.
Apple en Microsoft
We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel ‘overstappers’ is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger. Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?
In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.
Smartphones steeds krachtiger
Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.
Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc’s en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical’s Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).
Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet… Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.
@geveze. Windows problemen oplossen doe ik al jaren niet meer (zie boven). Recent nog een Apple gebruiker geholpen een LAN in te richten zodat hij kon koppelen met een windows pc waaraan zijn (paralelle poort) laserprinter. Kennis van OS-X was 0,00. Vraag waar sla je je foto’s op? werd beantwoord met ‘Ik click op dit icoontje in de balk onderaan’. Zou je niet eens een backup/kopie maken van je foto’s? ‘Uh, hoe moet dat dan?’ Eens dat Apple voor sommigen (met goed gevulde portemonnaie, zie mijn opmerking over de recessie) de beste oplossing is, maar wel een dure. In mijn geval was het advies om een nieuwe Apple compatible printer te kopen het eenvoudigst geweest.
Na afloop liet ik zien wat ik thuis heb staan aan Linux pc’s, netwerk, printers, scanners, multimedia spul. Toen hij mijn KDE desktop zag dacht ie dat het Apple was. Lachen.
Eens dat Linux qua software op sommige gebieden nog wat achter loopt. Met name op het gebied van film- en fotobeweking. Voor het overige is het soms meer een probleem welke applicatie moet ik kiezen, want er zijn er zoveel die allemaal hetzelfde ding doen. Voor Office geldt dat de uitwisselbaarheid door MS bewust niet ‘open’ is. En ja de howto is niet het sterkste punt, maar om daar nu manuals op CD/DVD in PDF formaat voor te moeten leveren? Daar zijn forums voor!
Nog even iets over die uitwiselbaarheid van Office documenten. Ooit bij een ODF OpenOffice conferentie gezeten bij gemeentes. De uitwisselbaarheid van documenten tussen burgers en gemeentes was een groot struikelblok. Ik vroeg toen wat ze ‘uitwisselden’ en of dat door de ontvager bewerkt werd. Tot mijn verbazing wilden men helemaal niet dat hun documenten bewerkt konden worden, alleen gelezen. Toen heb ik ze maar bekend gemaakt met PDF.
Sorry voor de typo’s, maar ik werk nu vanaf een smartphone en de NS geeft mij weer alle gelegenheid mijn mails te checken en forums te bezoeken. Is overigens een Windows7 phone. In mijn gezin hebben we Windows en Android phones en de echte verschillen moet je zoeken. Zo is het met desktops ook. 🙂
In de discussie wat gebruikers graag willen… vind ik dit wel een gepast filmpje, gewoon leuk om te zien: 😉
http://www.youtube.com/watch?v=CPIgEFIv5MI
Gebruik zelf al jaren, prive en zakelijk, (open)SuSE en dat bevalt me goed.
Bekend en leuk filmpje. Mensen kopen geen nieuw OS omdat ze het echt nodig hebben. Ze willen erbij horen, iets nieuws hebben, dat er sexy uitziet. LiveCD of USB, booten en iedereen kan kennismaken met Windows, Apple of is dat nu Linux?
Eenmaal geinstalleerd heb ik schoolklas pc gebruikers binnen een ochtend aan de slag met meer toepassingen dan ze ooit nodig zullen hebben. Zondr dat ze telkens nieuwe hardware of extra memory nodig hebben.
Volgens mij heeft Arvi het hoofdzakelijk over server toepassingen.
Welnu, de kop en inhoud van het artikel is: Linux desktop is dood, of niet?
’n Desktop is geen server zover ik kan nagaan.
Derhalve zal ik Linux niet missen als die hobby-groep er niet meer was.
Scheelt ook weer heel wat breedband met al die forums.
Goede software wordt geleverd met een duidelijke en gedegen gebruiksaanwijzing en dat doet Linux niet!
Of de software nu gratis of betaald, maakt (mij) niets uit!
@Jurgen: Als een programma geen man-page heeft, kijk ik er sowieso al niet meer na. Zijn vaak wel alleen in het Engels. Dat kan voor sommigen inderaad moeilijk zijn.
@Jurgen: Dat gevoel heb ik vaker bij software producten waarvoor wij veel geld betalen inclusief onderhoudscontracten. Dat ik zelf niets mag en kan onderhouden zonder een consultant te laten komen en te betalen.
Dan mag het product goed gedocumenteerd zijn maar daar heb je dan verder niet veel aan als je zelf niet veel mag.
Dat Linux bij hobby-groepjes hoort en niet goed gedocumenteerd is zijn opmerkingen die bij mij duiden op zeer weinig ervaring met het systeem.
@Paul
Bedankt voor je aanvulling.
Maar laten we het maar juist op ervaring houden.
Op server gebied zal je wel gelijk kunnen hebben, maar op desktop en client gebied (waar het artikel over gaat) liggen de zaken toch anders.
Neemt niet weg dat je met treintjes mag spelen zoveel je wilt.
Echter ik heb het daar iets te druk voor.
Als ik servers (installatie, met ondersteuning) genoemd heb was dat in een reactie op het genoemde ‘probleem’ dat de ICT afdeling daar geen Linux kaas van gegeten zou hebben.
Ik richt mij op de desktop. Geen handleiding een argument? Kom nou toch. Geef gebruikers een programma, leer ze de basics en de GUI moet intuitief genoeg zijn voor gebruikers. Moeilijk (complex/veelomvattend) programma, ja daar zet je een noop niet aan. Vroeger stuurde je iemand op cursus, maar dat bleken veelal nutteloze investeringen te zijn.
Zet iemand van 12-25 met pc kennis achter Windows, Apple of Linux KDE en in een mum zijn ze aan de slag en ontdekken lerende de weg steeds meer de mogelijkheden.
Ik werk sinds 2000 al met Linux en mis Windows
O ja, nog even reageren op programma’s die niet gebruikt worden zonder handleiding. Torrents, Mediaservers, VLC ed, worden dan niet gebruikt dus. 🙂