De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.
Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.
Apple en Microsoft
We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel ‘overstappers’ is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger. Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?
In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.
Smartphones steeds krachtiger
Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.
Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc’s en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical’s Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).
Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet… Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.
Hallo Jan,
inderdaad Linux op de desktop is niet dood, ik typ dit op een (K)ubuntu systeen.
Toch verwacht ik geen doorbraak van Ubuntu. Na enkele upgrades stoot je steeds tegen zaken die niet in orde zijn, die kan ik wel herstellen maar met een release-cycle van een half jaar wordt niet genoeg getest ook niet bij LTE versies.
Android is als een doorbraak te betitelen, echter welk apparaat biedt standaard de mogelijkheid met een terminal direct in het os te werken? Bijna geen een.
Het is ook geen ramp dat Linux op de desktop klein blijft, dat bepaart je de aandacht van de schrijvers van trojaner en virus.
Het argument dat er geen programma’s zijn voor Linux zie ik hier alweer, dat is ouwe koek, er is genoeg. Met behulp van virtualbox kun je ook een WindowsPC in je Linuxbox halen zo kun je met Win programma’s werken en je internet op linux draaien dan ben je behoorlijk veilig voor malware.
Overigens is Mint een distributie die sterk opkomt, gebaseerd op Ubuntu maar met minder problemen. Dat voordeel kent Windows niet daar zijn geen forks.
Het heeft even geduurd eer ik iets met dit artikel kon.
Er zijn op dit moment ook ruim 400 linux distro’s waarvan velen zijn afgeleid van ongeveer 8 stam distributies. En voor desktops zijn er een dozijn windows managers die elk hun voors en tegens hebben. Als je dat tegenover de relatief uniforme Windows of OSX omgevingen dan kan je simpelweg afleiden dat er wel heel veel keuzes zijn voor Linux. Dat is een sterkte en een zwakte. Voor mensen die een no-nonsens omgeving willen hebben is het vaak niet een ideale situatie. Maar de gemiddelde IT pro zal er zijn/haar hand niet voor omdraaien om met een willekeurig OS aan de slag te gaan.
Maar als een organisatie alles in een cloud heeft staan en via een browser benaderbaar heeft gemaakt is het geen enkel beletsel om bijv een Chrome OS opstelling te maken wat prima door iedereen gebruikt kan worden. En als ze persé office documenten willen gebruiken en zich niet conformeren aan een open standaard dan graven ze zichzelf in het gat van microsoft.
Dat een overheid dit doet is wat dat betreft een teken van zwakte want het gaat in tegen de uitgezette Europeese richtlijnen. Dat uitgerekend een kabinet met een liberaal karakter het OSS denken niet meer bevordert geeft an sich al aan dat anti-OSS ‘krachten’ met succes erin slagen om hun vendor-lock strategieen door te zetten. Ondertussen wordt bij bijna elke nieuwe PC nog steeds standaard een Windows versie meegeleverd en kun je met moeite geld terug krijgen als je een alternatief OS wil installeren.
Wellicht dat het succes van Android ervoor zorgt dat meer mensen naar Linux overstappen zoals velen ook naar Apple over zijn gestapt na positieve ervaringen met hun iPhone/iPad. Of dat er steeds meer mensen zijn die het Windows 8 debacle hebben aangegrepen om maar eens naar een ander OS te kijken wat vriendelijker haar gebruikers bejegend.
Quote: Maar de gemiddelde IT pro zal er zijn/haar hand niet voor omdraaien om met een willekeurig OS aan de slag te gaan.
Het spijt me Sjoer, maar ik vrees dat dit nu net de basis van het hele probleem is.
De gemiddelde IT-pro raakt helemaal in paniek als het systeem enigzinds anders werkt dan men gewend is.
De lieden die zonder al te veel problemen met een ander al dan niet onbekend systeem aan de slag gaat behoord tot een minderheid en niet de het gemiddelde.
Wederom het bekende probleem van het ontbreken van gedegen training/opleiding/ervaring.
Samenvattend: Linux is dood… eindelijk.
Dat gepruts door een stelletje hobbyisten.
Kreeg het er benauwd van.
Stel eens even snel een VPN, printer en/of file server samen onder Linux…
Gaat wel maar niet zo snel als ik dat kan met mijn vriend Bill.
Kijk, dat bedoel ik.
Komt nog bij dat je voor elk probleem een nieuw forum moet bezoeken om het probleem (mogelijkerwijs) opgelost te krijgen.
Linux, ’s net spelen met treintjes.
De reacties zo lezend wil ik toch een aanvulling doen.
On Topic: Ik denk niet dat je het over tegenstanders van Linux moet hebben. Linux voor de consument is gewoon niet doorgebroken en de reden is vrij simpel. Accessibility-is-the-most-important-thing. Ofwel gemak. Als Linux makkelijk zou zijn of bepaalde voordelen zou hebben die het makkelijker maken dan Windows of OSX, dan was het vanzelf groot geworden.
Het lastige is dat Microsoft en Apple er zeer veel geld in kunnen stoppen om te zorgen dat hun producten makkelijker zijn dan uit een open source community komen. Maar als Linux echt voordelen in gemak zou hebben voor de gewone gebruiker, dan zou het vanzelf groter worden.
Het gemak is nu de grootste driver voor veel mensen (naast beleving) om MacOS te omarmen, maar voor veel mensen is Windows dat ook. Het staat al op je PC als je hem koopt, het is niet duur en een zeer groot voordeel: De rest van de wereld gebruikt het ook, en dat leidt weer tot gemak. Mensen vergeten ook wat Windows de wereld voor moois gebracht heeft, namelijk een standaard. Wat als tien OS-sen ieder tien procent van de markt zouden hebben, daar zou de consument echt geen winnaar van worden!
Dus al dat gezeur over “vendor lock-in” is bullshit als het gaat over het OS wat een relatief klein bedrag is voor een computer. Het feit dat het een standaard is levert enorm veel profijt op.
En wat zij goed doen is een grafische user interface waarmee je zeer veel dingen mee kunt bereiken. Dat zie je ook bij de omarming van CMS of Cloud Computing, of wat dan ook. Wat het gemakkelijkst of laagdrempeligst is wint, zelfs als het ietsje meer kost.
@Henri
Negeren dat MS een sterke marketingmachine heeft en alle mogelijkheden (legaal en illegaal) gebruikt om zijn positie vast te houden heeft weinig met “makkelijk” te maken.
Standaard, bedoel je Windows NT / Windows 2000 / Windows XP / Windows 7 en Windows 8? Die vindt ik allemaal nog, allemaal met hun eigen problemen. MS Office? OpenOffice/LibreOffice is meer compatibel met alle versies als het eigen MS produkt.
Wie Firefox – Thunderbird – Open/Libre Office en andere cross-plattform software gebruikt is het onderliggende os om het even, met het verschil dat linux nog steeds inherent veiliger is als windows en in het onderhoud minder problemen heeft omdat niet iedere “handige buurjongen” de boel weer eens om zeep helpt (ook in het mkb).
Wat “de omarming van CMS of Cloud Computing” met een os te maken heeft weet ik niet, die draaien meestal op een webbrowser en die is os onafhankelijk tenzij je het altijd-kreupele IE gebruikt.
@Henri: Ik ben bang dat je voorbij gaat aan het feit dat Linux niet of nauwelijks commercieel gepushed wordt naar de desktop.
Sterker ik heb een gerucht gehoord, waarschijnlijk hetzelfde als Avri Pingus, als Microsoft verneemt dat je naar een GNU omgeving wil overswitchen als bedrijf vanwege TCO. Microsoft de volume licenties voor niets aanbiedt, als je maar bij hun bljft.
En wat betreft de standaarden, dat is een leuk punt. Ze hebben zich nooit aan de standaarden gehouden, zelfs niet die van hun zelf.
@Pascal. Ik vergelijk een Linux desktop (nog) niet met een professionele (beheer)omgeving. Ik schetste alleen de weg er naar toe. Als gebruikers niet alleen om de nieuwste Windows, Office en Internet Exporer zouden vragen komt ‘en alternatief’ dichterbij.
Denk je eens in BYOD, brengt Android en Ubuntu en andere Linuxen sneller binnen dan nje denkt. Daar moet ook het bedrijfsleven op inspelen.
Bedrijfslevn kent Linux al wel goed op server niveau, dus vanuit daar komt de angst niet. Dat ligt meer op directie niveau, waar MS mee sexy is.
Daar hebben WordPerfect, Netscape en Novell het ooit verloren. Net als WordPerfect kom Linux naar mijn mening via thuisgebruik en tablet/smartphone wel binnen op de desktop.
Over de verschillen in Linux (Unix, Which Unix?) is het net als met auto’s. Of je nou een Ford of Opel prefereer je zult zelf de selectie hebben gemaakt, maar onde de motorkap zit veel electronica, dus veelal van Bosch en de banden zijn of hetzelfde of veschillend zonder dat het veel uitmaakt.
Ook ik houw erk en hobbies gescheiden. Ik gebuik al sinds 2000 alleen Linux (heb verschillende smaken uitgeprobeerd) en ik heb hier thuis meer applicaties en apparaten draaien dan menig Windows gebruiker. Die help ik ook niet meer, want veelal ontbreekt basale kennis om dezelfde fouten te voorkomen en ik miste vaak de originele CD/DVD’s …
@Technicus. Microsoft prijspolitiek is geen gerucht. Ik heb tweemaal in mijn leven als cunsultant meegemaakt dat MS de directie zo bespeelde toen de TCO van Linux (beide keren RedHat, dus met volledig support) duidelijk lager bleek en de IT’es allemaal enthousiast.
Directie blij om twee redenen; Lagere licentiekosten en syncen met hun eigen smartphone bleef gehandhaafd, waardoor ze geen ander mobieltje hoefden.
@Jurgen Prins. Ik praat niet over hobbymatig een server aan de praat krijgen. Er zijn bedrijven (of in huis IT’ers) die je professioneel ondersteunen bij het opzetten en beheren van een server met alles erop en eraan. Vaak rollen ze een standaard oplossing zo vanaf de plank uit, zodat 90% van je wensen al direct werken.
Overigens de zaken die jij noemt kunnen mijn kinderen voor schooldoeleinden of voor gamen al lang doen, maar dan ben je afhankelijk van fora of iemand kennen. Dat wil je als bedrijf, auditor, security officer, disaster/recovery expert niet.