De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.
Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.
Apple en Microsoft
We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel ‘overstappers’ is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger. Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?
In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.
Smartphones steeds krachtiger
Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.
Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc’s en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical’s Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).
Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet… Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.
Volgens mij speelt er nog iets anders mee.
Hebben we het over windows, dan hebben we het over het microsoft product. Er kan nog wat verwarring zijn over welke versie (XP, 7 of 8) maar het blijft windows.
Heb ik het over Linux, dan kan het zijn dat ik het over Debian, Fedora, Ubuntu, Suse, Slackware enz enz heb. Deze zijn onderling allemaal verschillend. Kunnen we dan wel praten over één Linux, en zou Linux als platform niet sterker zijn geweest als ze, commercieel gezien, de handen ineen geslagen hadden in plaats van elkaar te beconcurreren?
@Patrick Jenner, het valt mij juist op dat er op zoveel apparaten Linux te vinden is tegenwoordig. Ik denk dat meer huishoudens en bedrijven Linux binnen de muren hebben dan ze zelf denken. Neemt niet weg dat we Linux nog weinig op de desktop terug vinden. Uit eigen ervaring vind ik Ubuntu een buitengewoon prettige desktop die bovendien ook in erg veel talen / vertalingen te verkrijgen is – zonder kosten… Ik zou toch verwachten dat dat ergens een keer een positieve business case oplevert (m.u.v. Google dan)…
@Arvi Pingus, Een profesionele ICT omgeving vergelijken met de situatie thuis bevestigd slechts mijn eerdere opmerkingen.
@Henk, Linux is wel zo ongeveer de meest flexibele Unix variant die ik ken (en ik ken er nogal wat)
Met Linux kan inderdaad alles. het kan ook allemaal standaard.
Het grote hiaat is zo simpel als veelzeggend.
Wil je met Linux iets behoorlijks opzetten, dan heb je gedegen kennis van zaken nodig. Dit wil impliciet zeggen dat (zoals ik al zovaak heb gezegd) je handige buurjongetje de zaak wellicht ook voor elkaar krijgt maar niet de mogelijke problemen kan oplossen.
Een draaiend Linux systeem vereist weinig onderhoud, maar de instalatie is idd niet speciaal iets voor een leek.
Vandaar dat een beetje Linuxbeheerder nu eenmaal wat meer kost dan een snelle hobbyist.
Dit alles verklaart ook meteen waarom Linux op de desktop wat minder populair is.
@PaVaKe wat zou er gebeuren als iets als Ubuntu standaard op alle PC’s van de MediaMarkt en de Macro zou staan en we gewoon moesten betalen voor al die rommel die nu via een ‘crack’ geinstaleerd wordt (ik kende dat woord in deze contekst niet eens)
Ik geef toe, ik ben geen standaard gebruiker.
Zelfs op mijn iMac doe ik alles vanuit die ‘enge’ zwarte schermpjes
Ik support zelf al jaren verschillende distributies van Linux, waaronder op de desktop. Wat mij opvalt, is dat er geen duidelijke regie is voor software life-cycle, testen van nieuwe releases en dat bestaande issue’s slecht opgelost worden en dat dit erger lijkt te worden. Support voor bijv. APT-Proxy in Ubuntu Long Term Support (!) blijkt een wassen neus en vanuit ellende moet je dan maar overstappen naar Apt-Cacher NG. Besluitvorming hieromheen is erg warrig, waarbij zelfs de packagebeheerder het niet meer weet… ISC DHCP server heeft mega issue’s m.b.t. failover/redundancy, maar niemand die het oplost. Tijden (2 jaar oid) is er geen support geweest voor de ACPI-tabellen van Acer en Packard Bells, vanwege een paar koppige techneuten, waardoor verschillende distributies niet of nauwelijks hier op werkte.. Na het uitvoeren van een software-update, is niet zelden iets veranderd in de softwareconfiguratie, waardoor zaken niet meer goed functioneren (zoals dat gedonder met GRUB-PC 2 jaar terug, waardoor de KVM guests niet meer up kwamen…).
En zo kan ik nog wel even doorgaan.. Je raadt het al: thuis draai ik Windows 7 op de desktop, ik kies mijn hobbies namelijk liever zelf.. Op applicatieservers bij klanten of m’n router/firewall of mediaspeler thuis zie ik graag Linux, maar bijv. voor de centrale LDAP AAA-server en het delen van bestanden e.d. weer graag Windows server..
@PaVaKe, waarom zie je het microsoft product (Windows) wel als een product en Linux niet ?
M.i. is Linux meer een product dan het hele Windows verhaal.
Het is niet zo dat elke distributie weer het wiel opnieuw uit gaat vinden, men gebruikt elkaars code en draagt ook bij aan de community door patches en bugfixes terug te geven aan de ontwikkelaars (nou net het hele idee achter open source).
Onder de motorkap, om het zo maar eens te zeggen, is het eigenlijk allemaal hetzelfde, dezelfde kernel versies, dezelfde libraries, dezelfde broncode.
Waarom zie je de verschillende distributes als concurrenten ? Zelf ziet men dat namelijk helemaal niet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
M.i. zijn de variaties wel goed, elke distributie heeft weer zijn eigen voordelen en afhankelijk van wat er standaard meegeleverd wordt is de ene weer beter geschikt voor een bepaalde taak dan een andere, zeker voor een beginnende gebruiker.
Jammer is het alleen dan iemand die wil overstappen vaak alleen naar het plaatje van de desktop kijkt en op grond daarvan een beslissing neemt, het mooiste plaatje wint vaak en niet de beste oplossing.
Ik hoor vaak positieve geluiden van mensen die overstappen van “het microsoft product” op Linux. Reacties als “Dat had ik jaren eerder moeten doen” zijn eerder regel dan uitzondering. En die krijg ik absoluut niet alleen van techneuten om dat vooroordeel maar direct uit de wereld te helpen.
Gewoon de twee eurocenten van een zeer tevreden Fedora/Ubuntu/Centos/RedHat/Debian gebruiker.
@Michel
Linux is een verzamelnaam voor verschillende distributies van verschillende leveranciers. Van ubuntu versie A naar Suse versie B is geen standaard upgrade.
Bij Windows spreek je over een leverancier, met (redelijk) gangbare upgrade paden.
Inhoudelijk is Linux misschien wel meer product dan windows, maar vanuit een onervaren gebruiker niet.
Overigens heb ik ook geruime tijd zakelijk en privé linux gebruikt. Afgelopen jaren is er heel veel verbeterd, zeker op het gebied van installatie en packaging.
Neemt niet weg dat incompatibiliteit met windows producten mij toch weer heeft doen overstappen naar Windows.
@Pascal: zwarte schermpjes zijn mij ook niet vreemd. Mijn eerste baan had alleen maar een zwart scherm, met van die mooie groene letters (een 3270 voor de kenners)
Ik ben jarenlang een fanatieke linux gebruiker geweest. Afgelopen 2 jaar gebruik ik nog alleen mac(OSX) als desktop. Het is een verademing om goede applicaties te gebruiken. Dat is ook meteen het probleem met linux. Er zijn gewoonweg te weinig goede applicaties. Er zijn altijd wel open source alternatieven voor alles maar die zijn hem nou juist net niet. Of ze missen iets of er is nauwelijks tutorials of howto’s op internet (voor die specifieke app) of ze zijn bagger vormgegeven en missen de nodige user friendly handelingen en icons. Ik denk ook dat ubuntu dit heel goed heeft gezien en dat ubuntu nu ook een apple approach heeft om het tot een succesvolle product te maken aangezien de open source community dit of niet inziet of de nodige kennis van zaken niet hebben omtrent de zaken die ik net noemde. Amarok was bijvoorbeeld een van de weinige applicaties die dit goed had begrepen maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Als ubuntu genoeg goede developers kan aantrekken (kwestie van goede marketing) en als er een eenheid in de interface behaald kan worden dan zal ubuntu pas echt gebruikers van de straat kunnen overhalen want de sterke punten die linux echt aantrekkelijk maakt zou alleen maar meerwaarde creëren om de gros over de lijn te trekken.
Jaren geleden had Microsoft de ‘get the facts’ campagne. Nu liggen de kaarten zo:
1. De best verkochte laptop bij Amazon is momenteel Linux Chrome, op de 2e plaats de Mac en pas op de 3e plaats Windows http://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Laptop/zgbs/pc/565108
2. Het laatste rapport van Goldman Sachs: Het totale marktaandeel van Microsoft is van 97% naar 20% gezakt. Windows 8 zal dit niet kunnen keren. http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_microsoft_os_has_gone_from_more_than.html
@Pavake:
Voor de duidelijkheid. Linux is ALLEEN de kernel. De rest zijn o.a. GNU tools.
Debian is eigenlijk de enige die de juiste naam heeft, officieel Debian GNU/Linux.
Waarom zou je niet kunnen upgraden van Ubuntu versie A naar Suse versie B ? Ja, het zal niet makkelijk zijn, maar onmogelijk is het ook niet. Volgens mij kun je bij het Microsoft product ook niet ‘zomaar’ upgraden van bijvoorbeeld XP naar 8 of naar Server 2012 ?
Incompatibiliteit met windows producten ? Ja, Windows software draaien op Linux kan wel, maar werkt niet altijd even goed. Je kunt trouwens ook geen Mac OS X software op Windows draaien, maar daar hoor ik niemand over 🙂
Incompatibiliteit qua bestandsformaten ? Eigen schuld van Microsoft, moeten ze maar open standaarden gebruiken of hun eigen “standaard” openbaar maken, dan is er niets aan de hand. Het is gewoon klantengijzeling, niks meer.
Ik ben al vele jaren een zeer tevreden Linux gebruiker van veel verschillende distro’s, zowel prive als zakelijk. De enige reden om ooit Windows te gebruiken is voor mij het eventueel moeten upgraden van apparatuur waar geen Linux tool voor is of te maken is. En ja, ik heb ook de desktops met fvwm meegemaakt.
Ik vraag mij steeds weer af welke applicaties er onder windows zo goed zouden zijn, die vervolgens niet voor Linux (waarbij ik dan ook nog eens de meeste BSD varianten mee wil nemen) of Mac beschikbaar zouden zijn.
Het overgrote deel van de bevolking wil :
– Internetten (dat internet meer is dan een webbrowser weten ze vaak niet een)
– ie-meelen
– een briefje tiepen
– chatten
– spelletjes spelen
Kortom alles wat je met een iPad, googleTab of welhaast elk modern systeem prima kunt doen (toegegeven spelletjes onder linux is geen groot sucses, zelf geen ervaring mee maar van horen zeggen)
Ik zelf doe niets met Windows… ik heb er gewoon geen nuttige toepassing voor.
Om de zelfde reden heb ik ook geen iPad
@PaVaKe ja 3270 ken ik wel IBM toch ? nooit mee gewerkt, wel met VT220’s en geloof het of niet Teletypes (werken ze her en der nu nog mee)