De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.
Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.
Apple en Microsoft
We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel ‘overstappers’ is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger. Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?
In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.
Smartphones steeds krachtiger
Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.
Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc’s en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical’s Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).
Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet… Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.
Het is ook een transitie van ‘desktop’ naar een nieuwe vorm: de ’takenlijst’. Deze taken, of zo als een collega het noemde, de ’todo list’ activeert apps of webapps. En waarop je die draait wordt steeds minder belangrijk.
Een Linux-desktop als doel is daarom achterhaald. De Linux community zou moeten steven naar een goed platform voor zo’n takenlijst. Of, zou die al lang bestaan onder de naam Android?
Linux op de desktop heeft nooit geleefd.
Natuurlijk wordt het door de trouwe aanhangers gebruikt maar er is gewoon is heel groot probleem waardoor het zakelijk nooit van de grond zal komen: Microsoft Office draait er niet op.
Zelf werk ik wel vaak op Linux maar als ik bij/met klanten moet werken, ontkom je gewoon niet aan Office (en dus Windows of Mac). En kom nou niet aan met LibreOffice. Hoe mooi dat initiatief ook is, het is gewoon niet compatibel met MS Office waardoor al je documenten overhoop gehaald worden.
Op 21 november 2008 stond in de staatscourant, dat de (rijks ?)overheid zowel intern als naar buiten toe moet communiceren in openstandaarden.
Hierbij wordt zelf aanbevolen, om in het ODF formaat te werken (Open Document Formaat).
Stuur ik echter een email naar de gemeente met daaraan een ODT file, dan wordt deze gewoon weggegooid, omdat MS Office er niet mee om kan gaan.
Juist door het gebruik van open standaarden verplicht te stellen en zelf te gebruiken, ben en blijf je onafhankelijk van een leveracier (geen Vendor lock-in).
De software hiervoor is voor (bijna) alle besturingsystemen te krijgen.
Wanneer de open standaarden consequent worden gebruikt, kan de eind-gebruiker kiezer voor een goed besturingssysteem, waarbij de snelheid, veiligheid en stabiliteit bepalend zijn.
Volgens mij zal Linux hier gebruik van kunnen (moeten) maken.
@Gijsbert
Je hebt wellicht een punt als het om Office gaat. Toch valt daar het nodige op af te dingen. De uitwisseling is zo beroerd omdat Microsoft vast blijft houden aan zijn eigen standaarden en niet aan algemeen geaccepteerde open standaarden. Office 2010 kan weliswaar *.odt openen maar dan vervalt een deel van de functies. Microsoft houdt daarmee hun de facto monopolie in stand. Spreekt niet echt voor ze… Het niet compatibel zijn is dus eerder aan Microsoft te wijten dan aan de makers van LibreOffice.
Overigens werkt MS Office wel degelijk op Linux. Je moet dan wel het pakket Crosover gebruiken maar dan draait het prima.
Ik ben bang, Jan, dat het toch nog wel even gaat duren voordat een linux desktop zijn intrede in de zakelijke markt doet. Het staat vast dat er geen beperkingen zijn om er zakelijk mee te werken ondanks dat er mensen zoals Gijsbert Peijs vast blijven houden aan MS Office als standaard. Je dient als organisatie dan te zorgen voor een goede uitrol en conversie zoals we zagen in München waarbij MS Office werd vervangen door LibreOffice.
Het grootste probleem echter zijn de contracten die hardwarefabrikanten hebben afgesloten met Microsoft waardoor pc’s vrijwel altijd met een MS licentie uitgerust worden. Zolang Canonical nog geen eigen hardware levert zal het voor een organisatie nog steeds goedkoper zijn om op een gesloten wurgOS te blijven.
BYOD zal wel voor een groeiend aandeel van Linux gebruikers (waaronder ikzelf met een mooie Kubuntu desktop) kunnen zorgen mits open standaarden goed worden toegepast.
@Dirk Jan: Het was ook zeker niet mijn punt om Libre aan te vallen of MS te steunen. Het monopolie en de houding van MS staan ook mij totaal niet aan maar je doet er weinig aan. Wat mij betreft gaat stapt iedereen vandaag nog over op Libre of Google Docs/Drive.
Ja, je kunt met Crossover of zelfs Wine aan de gang maar dat is niet wat je wilt. Zeker beheerders die paar honderd werkstation up-and-running moeten houden, gaan daar echt niet mee aan de slag.
ODF is leuk maar zelfs bij de ministeries intern wordt alles gewoon in docx opgeslagen hoor.
Gebruik sinds een paar maanden Linux als werklaptop. Ik ontwikkel en dit is dan ook niet zo vreemd.
Wat wel vreemd is dat ik de gebruikerservaring op KDE (de grafische omgeving die ik gebruik) prettiger vind dan Windows 8 voor zakelijk gebruik. Het werkt eigenlijk net zo prettig als Windows 7, met name omdat ik twee applicatiebalken, 1 rechts en 1 links van het scherm, kan hebben.
Maar Linux heeft teveel nerdy eigenaardigheden om als desktop echt door te breken.
Zoals andere zeiden is MS Word het grote gebrek. Ik los dit deels op door veel in Google Docs te doen; maar het blijft een probleem als ze mij .docx documenten toesturen. Meestal vraag ik dan om een PDF of kijk ik hoe LibreOffice ermee om gaat. Als ik samen moet werken in een .docx bestand dan vraag ik of ze het in Google Docs willen zetten. Maar die geintjes kun je niet uithalen met een klant. Gelukkig lukt het me als techneut het gebrek aan MS Word nog te verantwoorden.
Ik heb in mijn carriere met zo’n veertigtal besturings systemen te maken gehad. Windows is eigenlijk het enige waar ik absoluut niet mee om kan gaan.
Ik ben gewoon niet inteligent genoeg om een systeem dat bedoeld is voor secretaresses, kinderen en spelletjesfanaten om te kunnen gaan mea culpa daarvoor.
Of Linux op de desktop doorbreekt ? is dat dan nodig ?
Waar het omgaat is dat de common markt eens inziet dat de wereld geen eenheidsworst is en dat de meeste mensen graag in een Opel rijden maar sommige mensen toch echt liever in een BMW stappen.
Niet iedereen hoeft zich dus te conformeren aan een tegeltjes interface bedoeld voor het zelfde slag mensen dat in in de supermarkt pas zelfstandig groenten kan afwegen als de plaatjes op het touchscreen verschijnen.
Ik ben (zoals ongetwijfeld bekend) een techneut, en kan in die hoedanigheid met een Windows systeem weinig aanvangen (bespaar me je tegenargumenten, been there done that)
Mij maakt het verder weinig uit op wat voor systeem ik werk.
Mijn desktop bestaat toch enkel uit enge zwarte schermpjes ‘hij zal wel zo’n gevaarlijke hacker zijn’
Het grote probleem met Linux is, het blijft behelpen.
Het kan alles, maar niet standaard.
En dan verval je in allerlei user groepen, e.d.
Allemaal goed bedoelde hobbyisten, maar dat maakt het er niet beter op.
Als je een vraag hebt, heb je geen support. Dan kan je alleen terecht op het forum, en dan mag je hopen dat er iemand je helpt.
Het eerder genoemde Office probleem is de doodsteek wat mij betreft.
Liever een Apple of Windows waar je wel normaal op kunt werken
Linux Desktop heeft een marktaandeel van ‘slechts’5%. Tegen de marketing machines van Microsoft en Apple is het moeilijk opboksen. Zakelijk hanteert Microsoft ook nog een aggresieve prijspolitiek: Wil je als bedrijf over op Linux vanwege de lagere TCO dan verlaagt MS haar prijzen wel fors. 🙂
Waar liggen de kansen voor Linux: Thuisgebruik, de Recessie en Tablets.
Zolang onze kids Windows nodig hebben om te gamen zal Windows dominant blijven. Daar zit echter beweging in nu Steam en Valve besloten hebben Linux te gaan ondersteunen. Als thuisgebruik toeneemt, zullen scholen en daarna bedrijven over gaan.
De recessie zal zeker bij toenemend aantal webbased applicaties ook bedrijven motiveren minder licenties te betalen voor (legale) software.
Tablets veranderen het pc veld. Er worden al meer tablets verkocht tov pc’s. Android is Linux, Ubuntu is daar ook al aanwezig.
Kortom de toekomst voor de linux desktop ziet er zonnig uit!
BTW, als je pc het niet doet even van een USB met Knoppix booten of een LIveCD van enige distro en je hebt volledigvgrafisch toegang tot al je bestanden en settings.
Arvi