Ict-dienstverlener Atos heeft een schuld van 10,9 miljoen euro bij Pensioenfonds Atos. Eind 2008 kwamen beide partijen een betalingsregeling overeen om de te lage dekkingsgraad van het fonds aan te pakken. Medio 2012 heeft Atos de afgesproken betalingen gestaakt. De reden die het bedrijf volgens het pensioenfonds aanvoert, is dat het anders in financiële problemen zou komen.
Eind 2008 was de dekkingsgraad van Pensioenfonds Atos lager dan 100 procent. Daarom is er een herstelovereenkomst met Atos afgesproken waarin extra betalingen zouden worden gedaan. Beide partijen spraken af om met het extra geld de dekkingsgraad weer boven de 105 procent te krijgen.
Afspraken
Afgesproken werd dat van 2010 tot en met 2013 3 procent extra premie betaald zou worden met een minimum van 6,5 miljoen euro per jaar. Daarnaast zou Atos van 2011 tot en met 2013 bijstortingen doen van tien miljoen euro per jaar. In deze zelfde vier jaar zou Atos het pensioenfonds een achtergestelde lening geven van 7,5 miljoen euro per jaar en tot slot zouden er extra stortingen gedaan worden tot 36 miljoen euro, als de dekkingsgraad onder een vooraf bepaald minimum zou blijven.
Volgens het pensioenfonds bleef de dekkingsgraad eind 2011 onder het voor dat meetmoment afgesproken minimum. Vooral de economische crisis, de lage rentestand en vooral een verdere stijging van de levensverwachting zouden hiervan de oorzaken zijn. Hierdoor waren er in 2012 extra betalingen noodzakelijk van 5,8 miljoen euro.
Betalingsachterstand
Atos heeft medio 2012 aangegeven dat betaling van de extra bedragen zou leiden tot een cash-probleem in dat jaar. Atos wijt dit vooral aan de verminderde activiteiten in Nederland. Daarnaast vond de dienstverlener dat de herstelovereenkomst niet meer evenwichtig was. Atos is volgens het pensioenfonds op dat moment gestopt met het betalen van de maandelijkse termijnen van de 3 procent extra premie en heeft het evenmin de extra betalingen van 5,8 miljoen euro gedaan. Ook de vierde termijn van de in 2012 verschuldigde achtergestelde lening is niet aan het pensioenfonds overgemaakt. Hierdoor is de betalingsachterstand van Atos opgelopen tot 10,9 miljoen euro.
De afgelopen tijd zijn Atos en het pensioenfonds in gesprek geweest over het hervatten van de betalingen. Het pensioenfonds hield vast aan de eerder gemaakte afspraken. Atos heeft verschillende voorstellen gedaan om de herstelovereenkomst te wijzigen. Voor Pensioenfonds Atos was dit niet genoeg en de organisatie verwacht niet meer met Atos tot overeenstemming te komen.
Reactie Atos
Een woordvoerster van Atos laat weten dat de ict-dienstverlener en het pensioenfonds hebben besloten hun meningsverschil voor te leggen ’ter arbitrage’. Zij zegt: ‘Atos is van mening dat de effecten van de toegenomen levensverwachting door het huidig herstelplan te veel bij de werkgever komen. Hierover verschilt Atos principieel van mening met het pensioenfonds.’ Omdat de zaak nu bij een arbiter ligt wil Atos verder geen reactie geven.
Eerst Capgemini negatief in het nieuws, nu Atos dat geen pensioenbetalingen meer doet. Het gaat echt slecht in de Nederlandse it. Whats next?
Lijkt mij wel duidelijk wat next is, een hele grote sanering van de NL ICT sector aankomende….prepare youself
@bert.
Lees jij alleen de computable of ook wel eens een krant?
Klinkt als een nette en beschaafde werkgever.
Nu zijn de jongens van CAP en ATOS ook niet echt goed bezig laatste paar jaar. Veel management overhead, outsourcing avonturen in India dat volgens mij alleen maar geld kost (verliezen van onderhoudscontracten aan partijen die niet outsourcen) en goede mensen die al lang zijn vertrokken.
Het hoeft maar beetje minder te draaien met de economie en ze krijgen het meteen moeilijk.
Het mag dan wel slecht met een paar grote ICT bedrijven gaan maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het slecht met de hele ICT gaat. Een uitgelezen kans voor journalisten om dat eens onder de loep te nemen en te kijken wat er loos is.
Zou het wellicht te maken hebben met de werkingsfeer van de SFU en dat mogelijk ook Atos nu onder het STIPP pensioen is komen te vallen? Hoofd activiteit is denk ik nog steeds van dergelijke bedrijven ter beschikking stellen van personeel aan derden. Begrijp dat veel ICT bedrijven momenteel onder STIPP zijn komen te vallen.
Dit is nu niet direct de publiciteit waar je als bedrijf op zit te wachten. Weliswaar geldt op dit moment “voor jou 10 anderen”, maar aan elke crisis komt een eind. En of potentiële werknemers dan nog op Atos zitten te wachten is nog maar de vraag. Bovendien, cashflow-problemen op straat gooien helpt niet echt in aanbestedingstrajecten. Beide effecten zouden wel eens kunnen wijzen op een terugtrekking van Atos uit de Nederlandse markt.
Wat is hier negatief aan ? Er was een toezegging gedaan om de tekorten aan te vullen echter is later gebleken dat het tekort is te wijten aan een stijgende levensverwachting. Dat nu de werkgever vindt dat dat niet helemaal op haar conto komt te vallen is terecht. En dat laatste zeg ik als insider. Om iedereen de put in te praten is onterecht gezien de prestaties van Atos. Atos is een van de weinigen die de organic growth heeft verwezenlijkt om een speler op wereld niveau te worden wat tot nu toe ook crisis bestendig is gebleken.
Prettig nieuws voor de (aanstaande) werknemer of partner(s). IT sector draait niet slecht, maar de opgeblazen generieke dienstverleners met teveel lagen hebben een probleem.