Hoewel 10 Gb networking niet meer nieuw is, maakt slechts 33 procent van de organisaties hier gebruik van. Dit blijkt uit onderzoek van ict-infrastructuurdienstverlener Telindus-ISIT onder 214 it-professionals. 40 procent van de it-professionals is zich wel aan het oriënteren, 9 procent gaat binnenkort overstappen en 18 procent geeft aan 10 Gb networking niet nodig te hebben.
Gezien het feit dat organisaties virtualisatie in het datacenter steeds verder doorvoeren en er steeds meer virtuele servers op één machine draaien, was de verwachting dat ook meer organisaties gebruikmaken van 10 Gb networking. ‘Als je voorheen wilde overstappen van bijvoorbeeld 10 Mb naar 100 of 1000 Mb hoefde je alleen maar nieuwe switches aan te schaffen’, licht Jerry Rozeman, cto bij Telindus-ISIT, toe. ‘Een overstap naar 10Gb vereist naast nieuwe switches echter ook nieuwe bekabeling in het datacenter, andere connectoren en netwerkkaarten.’
Je gaat volgens Rozeman dus echt een stap verder en dit vraagt om meer inspanning en een grotere investering. ‘De verandering heeft duidelijk meer impact. Ik verwacht dat veel organisaties om die reden nog even wachten en nog vaak gebruikmaken van 1 Gb-kaarten, die eenvoudig bij te plaatsen zijn in het datacenter. Zeker binnen het mkb, waar organisaties ook steeds meer bandbreedte nodig hebben, maar nog niet aan een investering in 10 Gb networking toe zijn.’
10 Gb in de backbone kan nog best interessant zijn, maar als local loop dus op de werkplek is in de KA omgeving dat een regelrechte overkill. Daar zit echt niet de bottleneck in een netwerk, of communicatietoepassingen.
Een capaciteitsberekening van een netwerk is niet moeilijk te maken en vervolgens dus ook niet een kosteneffectieve dimensionering.
Het “zomaar” volgen van de industrie-ontwikkelingen is echt niet altijd kosteneffectief.
Het volgen van de ontwikkelingen in de industrie is nodig. Volgen, als in lezen en je laten voorlichten enz.
Dan kun je zelf bepalen wat het nut van deze trends is en of dit van toepassing is voor je omgeving. Ja, meten is weten. Capaciteitsmanagement is daar een passend onderdeel van.