Het tijdperk waarin we traditionele Windows-desktops beheren is voorbij! Na de hybride desktopomgeving met server based computing (sbc) en virtuele desktop infrastructuur (vdi) ontstaat een diversiteit aan mobiele-apparaten waarvan een willekeurig aantal applicaties te starten is. Om je nu nog als organisatie zorgen te maken over al deze afzonderlijke mobiele-apparaten is onhoudbaar en vraagt om een nieuwe visie en aanpak, it uit de kraan!
De interne ict-consument wordt steeds slimmer. Het werken met computersystemen vereist voor de gemiddelde gebruiker geen computerrijbewijs meer en daarnaast is de toepassing van ict-middelen in bedrijven geaccepteerd als algemeen goed. Uit diverse onderzoeken, waaronder Gartner en IDC, blijkt dat medewerkers nu al beschikken over meerdere mobiele-apparaten zoals ten minste een desktop of laptop, tablet en smartphone.
Naast de welbekende Windows-applicaties ontstaat een wildgroei aan andere niet-Windows-applicaties. Heb je weleens bekeken hoeveel applicaties dagelijks worden toegevoegd aan de Apple AppStore en de Google PlayStore? Het is een kwestie van tijd voordat dit type applicatie zijn intrede doet in het bedrijfsleven en daarmee een belangrijke input levert aan de business.
Windows-applicaties verdwijnen niet
Eén van de belangrijkste argumenten om gebruik te maken van Windows-besturingssystemen zijn Windows gebaseerde applicaties. Dit type applicatie heeft binnen veel organisaties een belangrijke plaats ingenomen en bevat veelal een geruime ontwikkelperiode over meerdere jaren.
Herprogrammering van Windows-applicaties voor gebruik op niet-Windows besturingssystemen, zoals IOS en Android, is een lastige opgave en daarmee een échte breinbreker voor applicatieleveranciers. Herprogrammering van Windows-applicaties vraagt om een flinke investering in tijd en geld en levert op de korte termijn zeker niets op. Daarnaast geeft de overstap naar een non-Microsoft-ontwikkelomgeving eveneens géén garantie voor de toekomst. Verder ontwikkelen op de bestaande Microsoft-ontwikkelomgeving behoudt de huidige functionaliteit en kwaliteit van de applicatie. Hierdoor blijven Windows-applicaties in de komende jaren absoluut bestaan en vervullen deze een belangrijke rol binnen veel organisaties.
Het applicatielandschap in de toekomst
De tabletmarkt neemt een vlucht. In de laatste jaren is de iPad één van de grootste hypes op it-gebied. Door deze hype ontstaan veel toepassingen voor mobiele-devices en zijn deze steeds meer gericht op de zakelijke markt. Deze innovatie is niet meer te stoppen! Naast een geruime keuze van mobiele-devices, waaronder de iPad en de nieuwe Microsoft Surface-tablet met Windows 8, ontstaat ook een diversiteit aan mobiele-applicaties. Dit vraagt om herziening van de it-infrastructuur.
Het is binnen afzienbare tijd niet meer te doen om elk afzonderlijk device te beheren. Het enige dat echt belangrijk is betreft de applicatie. Hierbij wordt de applicatie gezien als het nieuwe end-point en vraagt om een andere manier van benadering, vanuit de eindgebruiker! In het nieuwe applicatielandschap beschikt de gebruiker over een eigen persoonlijke device. Dan bepaalt de gebruiker zelf welke applicaties hij of zij, vanuit een willekeurige AppStore, op het device installeert.
Het type applicatie varieert tussen weblinks, Software-as-a-Service (SaaS), Windows-applicaties en mobiele-applicaties. Elk type applicatie vraagt om zijn eigen achterliggende techniek. Zo zijn Windows-applicaties geïnstalleerd in een vdi-omgeving, zijn SaaS-applicaties gepubliceerd vanuit de cloud en zijn mobiele-applicaties afkomstig vanuit de AppStore en PlayStore.
Hou controle op de bedrijfsvoering
Vandaag de dag zijn op de markt steeds meer oplossingen verkrijgbaar die bijdragen aan een betere beschikbaarheid van applicaties op mobiele-devices. Enkele voorbeelden hiervan zijn Citrix CloudGateway en VMware Horizon Mobile. Dit zijn oplossingen die niet alleen zorgen voor de beschikbaarheid van Windows-applicaties maar ook voor de beschikbaarheid van andere type applicaties zoals weblinks, SaaS-applicaties en mobiele-applicaties.
Deze oplossingen bieden daarnaast de mogelijkheid voor integratie met FollowMe data-oplossingen zoals Citrix ShareFile, VMware Horizon Data en RES Hyperdrive, waardoor men naast applicaties overal en altijd toegang heeft tot de juiste bestanden en documenten. Tot slot beschikken deze nieuwe oplossingen over een ingebouwde technologie op het gebied van single-sign-on tussen cloud-applicaties, SSL-VPN voor een veilige bestandsoverdracht en encryptie tegen diefstal en verlies.
Conclusie
In een user based computing-wereld waar het vooral draait om de eindgebruikersbeleving, de toegang tot mobiele applicaties en FollowMe-data, is het belangrijk om goed na te denken over een functioneel plan van eisen en te werken aan een verregaande roadmap voor it. Wat verwacht een gebruiker van informatietechnologie en op welke manier draagt it bij aan een betere dienstverlening? Bekijk de business eens vanuit de eindgebruiker en bepaal dan je eigen visie en strategie. Onthoud daarbij dat Windows-applicaties in de toekomst slechts een onderdeel zijn van de bedrijfsvoering.
Edwin,
Mooi artikel!
Microsoft is flink bezig met het creëren van MS Apps en MS AppStore. De komst van Windows 8 is de start van deze verandering. Deze ontwikkeling moet snel voortgezet worden want het bestaansrecht van Windows 9 (die in de maak is) is afhankelijk van de beschikbare MS Apps. In de toekomst heeft elke organisatie eigen Business AppStore (intern)
Wat betreft “Niet MS” applicaties, zie ik ook geen probleem in de toekomst! De ontwikkeling op het gebied van HTML-5 zorgt ervoor dat een applicatie onafhankelijk van de onderliggende OS laag en op elke device kan draaien. Een product dat hier flink mee bezig is, is InstaalFree (die ook tijd geleden overgenomen is)
En ook de traditionele MS applicaties kunnen we op verschillende tablets of smartphones aanbieden, maar NIET met VDI of SBC! Hiervoor heb je een mobile enterprise application platform (MEAP) oplossing nodig . Dit deel kun je niet met VDI/SBC oplossen want de interface van deze applicaties zijn niet geschikt voor het werken op mobile devices. Probeer de opties binnen Word of erger, binnen een oude applicatie via je vinger op je tablet te bedienen!
VMware vs Citrix: In tegenstelling tot Citrix zien we weinig ontwikkelingen op het gebied van byod-zaken (MDM/MAM) binnen de VMware tent. VMware heeft nog geen goede MDM/MAM oplossing ! Horizon Mobile voldoet niet aan veel behoeftes. Opvallend is dat VMware het afgelopen jaar geen ontwikkeling (eigen MAM/MDM of overname)op dit gebied heeft meegemaakt. Dit terwijl Citrix haar producten verder uitgebreid heeft met een goede MDM oplossing (Zenprise). Ondanks dat, mist Citrix nog een product! Ik heb eerder gezegd dat Citrix dit jaar met de overname van een MEAP product komt.
En als je ook een goede MEAP hebt dan heb je ok geen behoefte aan Dropbox of FllowMe-Data, dat kun je ook als App aanbieden!
Goed artikel met een achterhaalde titel. Het interesseert de klant helemaal niet waar zijn ICT vandaan komt, net zo min als dat men weet of geintesseerd is waar water vandaan komt. Het gaat namelijk niet om de kraan, maar het water.
@reza
Je benadering is erg achterhaald en technisch georiënteerd. Klanten willen toegang tot data op een tablet en misschien wat annoteren. Niemand gaat ingewikkelde documenten op een tablet creëren en daarom moet je dat niet willen beheren.
Sterk punt in het verhaal is de follow-me data, waar ook sharepoint 2013 op in speelt. Dus data op alle devices synchroon en veilig beschikbaar, en niet op het apparaat zelf. Dat is een trend die zich gaat manifesteren.
De vergelijking IT met Water is interessant. Alleen water kun je niet ongeauthoriseerd kopieren en informatie wel. Om deze vergelijking beter te maken moet je informatie ook niet kopieerbaar maken. Je kunt dan beter informatie behandelen als entropie (een vorm van energie) en dus het internet met het electiciteitsnetwerk.
Een presentatie van een systeem waarin informatie als entropie behandeld wordt, is te vinden op https://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange/FreeMoveQuantumExchange Dit systeem is reeds sinds 2007 operationeel
@Willem,
Je zou gebrek aan kennis en ervaring hebben als je zegt dat “Het interesseert de klant helemaal niet waar zijn ICT vandaan komt”!
Een betrokken klant dient te weten hoe zijn ict-voorzieningen door de (externe) leverancier gebouwd en geleverd wordt. Dat is een stukje van kwaliteit bewaking! Als de klant om een reden afscheid gaat nemen van zijn leverancier en als hij erachter komt dat de bouwstenen die zijn leverancier gebruikt heeft niet door andere leveranciers geaccepteerd worden dan heeft hij zeker een probleem! De vraag is tot hoeverre moet je als klant iets van je ict weten als je dat afneemt!
Met je vergelijking (watervoorziening) sla je de plank helemaal mis! Het interesseert me helemaal niet waar water vandaan komt omdat alles rondom deze zaak (watervoorzieningen) is al gestandaardiseerd. Je hoeft niet iets wat al gestandaardiseerd is nog een keer na te kijken omdat hij al aan bepaalde eisen en normen voldoet. Deze wetenheid omtrent je ict heb je ook als klant nodig!
De door jou benoemde oplossing rondom “fllow-me data” kent genoeg beperkingen waardoor de oplossing niet geschikt en interessant is voor veel klanten. Je zou een oplossing moeten bedenken die wendbaar is!
En ten slotte, ik verwacht van iemand die reacties van andere mensen achterhaald vindt, een vernieuwd voorstel, iets wat het ontbreekt aan je reactie. Het is altijd makkelijk om iets achterhaald te roepen maar dan moet je zelf met iets beters komen!
@ Reza,
Je hebt natuurlijk wel een beetje gelijk vanuit het oogpunt van een ICT’er. Dat zou de ideale wereld zijn. Alleen in real life gebeurt dat niet altijd.
Voor veel klanten maakt het tegenwoordig niets meer uit zolang het maar doet wat ze vragen. Denk hierbij aan beschikbaarheid,schaalbaarheid, performance en last but not least (inzichtelijk qua) kosten.
Klanten willen steeds meer ontzorgd worden en steeds minder met de techniek bezig zijn en (gedeeltelijk) de verantwoordelijkheid extern beleggen. Dus IT uit de kraan zit er misschien wel sneller aan te komen als je denkt.
Ik vind trouwens je reactie niet achterhaald maar ietwat conservatief. Maar daar is in de ICT niets verkeerd aan. Je kan beter even afwachten of iets zich bewezen heeft en niet als 1e er mee aan de slag gaan.
Nog een kleine aanvulling.
Of het voor iedereen geschikt en verstandig is, is natuurlijk een heel andere discussie.
Want niet iedere organisatie is hier klaar voor. Performance,verantwoordelijkheid en security zijn hier altijd punten waar je goed vooraf over moet nadenken.
@Ruud,
“Performance,verantwoordelijkheid en security zijn hier altijd punten waar je goed vooraf over moet nadenken”
Dat is exact mijn punt!Ik kan nog wat andere onderwerpen hier aan toevoege. Als klant heb je ook verantwoordelijkheden en huiswerk dat je goed moet doen! Dit is bewustheid. Waarom koop je geen Chinese auto? Omdat je weet dat je deze auto vanwege sommige beperkingen (onderhoud) niet later kan verkopen en ook dat je beperkt bent tot de dienstverlening van degene van wie je de auto gekocht hebt.
Ga je dit ook met je ict doen? Hoe bewust ben je bezig als je ict door geen andere partij geadopteerd of geaccepteerd wordt?
De bewustheid van klant is eigenlijk mijn punt!
@ Reza,
Zijn we het toch nog een keer eens met elkaar.
Ik ga even genieten van dit moment 🙂
Het “ICT als water uit de kraan”-concept zal inderdaad sneller komen dan wat de meeste verwachten. Onderschat vooral de push niet vanuit consumenten. Werknemers zijn prive al snel gewend om data en media overal op verschillende devices beschikbaar te hebben. Dit gemak verwachten ze ook op het werk. Dat de wereld daar op de achtergrond veel complexer is en dat er veel meer bij komt kijken is even niet zo relevant. Daar hebben ze immers ICT’ers voor 🙂