Capgemini is bezig een eigen detacheringsmakelaar op te zetten. Hiervoor wil de ict-dienstverlener vooral freelancers gaan inzetten met generieke vaardigheden. Hiermee wil Capgemini de standaard ict-werkzaamheden lostrekken van het specialistische werk dat gedaan moet worden. Met het detacheringswerk wil Capgemini bij veilingen op prijs gaan concurreren.
Capgemini-bestuurder Jeroen Versteeg kondigde de detacheringsmakelaar aan bij het nieuws dat vierhonderd duurdere medewerkers wordt gevraagd om een salarisverlaging. De ict-dienstverlener merkt dat veel van het ict-werk commodity is geworden, waardoor de werkzaamheden beter gedetacheerd kunnen worden. Versteeg meent dat bij dit soort werkzaamheden alleen nog de prijs de onderscheidende factor is.
Voor dergelijke werkzaamheden is Capgemini als organisatie te duur. Daarom start het bedrijf een eigen detacheringsmakelaar met een eigen winst-en-verliesrekening. Hiervoor zullen weinig Capgemini-medewerkers ingezet gaan worden, Versteeg wil hiervoor freelancers inschakelen. De standaard werkzaamheden worden vaak via veilingen aangeboden, waar Capgemini actief aan deel gaat nemen. Doordat er veel aanbod is, denkt Capgemini dat een dergelijke detacheringsmakelaar van freelancers een rendabele business is.
Cap als detacheringsmakelaar voor freelancers? En hoe denkt Cap dat te kunnen winnen van gevestigde namen als freelance.nl of deICTspecialisten.nl ? Een beetje erg laat, moet ik zeggen. Vooral als het dure imago van Cap Gemini achter dit initiatief staat, wordt het erg lastig voor ze.
Dat zullen de goedbetaalde medewerkers, die geld moeten inleveren en nu op de bank zitten leuk vinden….
Volgens mij weet dhr Versteeg niet wat hij wil. Hij stuurt uitstekende, ervaren consultants met unieke kennis weg in de laatste ontslagronde, wil vervolgens zich nog meer richten op consultancy; wil nu ook van andere ervaren mensen af en vervolgens weer freelancers gaan inzetten …. .
Ziet u het nu nog zitten, kunt u er nu nog bij? Kunt u het nu nog volgen? Dan kunt u meer dan wij !(Zou dhr Versteeg met zijn ca 43 jaar Farce Majeur nog kennen? Tijdens de revival zat hij al op de middelbare school, dus wie weet)
@Freelancer, wellicht kunnen freelancers juist profiteren van het dure imago en betere tarieven en uitdagendere opdrachten realiseren via Capgemini.
Geef me 1 reden waarom opdrachtgevers via Cap Gemini freelancers zouden inhuren, waarbij zij 20% extra op het tarief van de freelancer moeten betalen, terwijl zij ook de mogelijkheid hebben om deze freelancer met een opslag van 1,75 euro per uur via de bekende brokers in te huren?
Wat is de toegevoegde waarde van Cap Gemini in deze?
Kansloos!
Enkele dagen terug gehoord van een account manager van een ander groot software consultancy bedrijf. Ze kunnen niet meer concurreren met cap-gemini, die biedt consultants aan voor 35 euro per uur. Gelukkig wordt niet alleen op tarief gekozen. Wellicht staat Cap-gemini op omvallen. In ieder geval ga ik als freelancer niet voor dergelijke bedragen werken. Hoe Cap-gemini dan mensen denkt in the huren en met dergelijk tarieven nog geld te verdienen is mij een raadsel.
Overigens heeft een columnist hier vroeger al over geschreven: het harmonica-model, dat nog steeds volledig van toepassing is.
Het is verder een standaard trekje voor dictators om zaken te regelen. Eerst zonder je een groep af, die zijn dom, lui onbetrouwbaar en stinken. Dit werd al gedaan met joden, vrouwen, negers. Nu dus ook met mensen boven 45. Het effectieve van zo’n maatregel is dat de grote groep direct ziet dat het niet hun betreft en ze vinden dit dus prima. Vooral omdat gesuggereerd wordt dat door deze groep te ausradieren, de grote zwijgende meerderheid er beter van wordt.
Wat inzetmogelijkheid betreft. Voor bovengenoemd uurtarief moeten alle medewerkers (buiten top-management natuurlijk) inleveren.
Ik ken overigens saillante voorbeelden voor zeer deskundige medewerkers van softwarehuizen, die na 8 jaar werken in mainframe/DB2 omgeving smeekten om eindelijk is wat anders te mogen doen, werk in een oracle omgeving bijvoorbeeld. Vaak hadden ze in eigen tijd al diverse cursussen gevolgd. Maar ze waren teveel waard als db2 expert. Als doen een crisis aanbreekt als deze worden die mensen aangesproken op het feit dat ze de afgelopen jaren steeds hetzelfde hebben gedaan en dus niet meer effectief inzetbaar zijn. Kans om andere ervaring op te doen hebben ze nooit gekregen. De theoretische kennis om diverse andere projecten aan te pakken hebben ze wel, ma ja ze hebben geen ervaring, zijn oud en dom en lui. Ik ben daarom ook van mening dat het verplicht volgen van cursussen een dreigement is. Uiteraard moet je die cursussen volgen, als je het examen niet haalt (en dat intern makkelijk te regelen) dan heb je weer een min op je conduite-staat. Trouwens men wil mensen die aantoonbaar 5 jaar ervaring hebben in het ict-onderdeel met de betreffende hulpmiddelen die de aanvrager heeft.
Zie je het al aankomen.
Medewerkers bij CG ontslaan en ze de mogelijkheid aanbieden bij detacheringsmakelaar te laten opnemen. Risico afschuiven en mogelijk over rug ontslagen weer winst pakken.
Slimme opzet.
Dit is een risicoloos business model wat in kwaliteit en efficiëntie beter aansluit bij bedrijven als Randstad of Tempo team.
Qua mentaliteit zou het wel beter bij Capgemini passen. Lijstje met nummers en namen opleveren en daarna een factuurtje de deur uit. Een robotmodel, emotieloos en zonder menselijke factoren. Helaas heeft men de afgelopen tijd wel de afzetmarkt flink verkleind. Iemand van 40 jaar of ouder zal niet meer zo enthousiast worden van Capgemini en diens diensten.
Mij maak je niet enthousiast met dit verhaal. Probeert men positief in het nieuws te komen?
Het ontbreekt in de commentaren weer volledig aan enkele vorm van ondersnemersschap.
Dit is een volledig te begrijpen besluit. Wie de detacheringsmarkt binnen de ICT kent weet namelijk dat er steeds meer (grote) klanten expliciet vragen om een ZZP-er. Deze aanvragen komen ook bij CapGemini terecht en die kan niet anders dan nee verkopen. Met het huidige detcharingsmodel verlies je op termijn dus klanten. Zet je naast het bestaande kanaal ook een broker neer voor het detacheren van zzp-ers kun je deze vraag ook invullen. Uiteraard zul je zzp-ers moeten aantrekken (lijkt mij niet ingewikkeld in deze tijd). Een netwerk van opdrachtgevers hebben ze al opgebouwd.
Versteeg is lekker daadkrachtig bezig en brengt zichzelf goed voor het voetlicht. Exact zoals van iedere zichzelf respecterende moderne regelneef (oops Manager met hele grote M) verwacht wordt. Bekt natuurlijk wel weer lekker om ‘huis-tuin-en-keuken’ ICT te onderscheiden van het zelfbenoemde hoogwaardige(r) ICT-werk wat alleen de heren bij CG plegen te leveren. Realiteit (maar dat kun je Versteeg natuurlijk allerminst kwalijk nemen) is dat ICT niet zo zwart wit is als het lijkt, en dat zo breed mogelijke kennis en vakmanschap gecombineerd met 300% motivatie en betrokkenheid op individueel niveau pas goede resultaten oplevert. Dit vindt je doch vooral eerder bij zelfstandig werkende professionals dan bij loonwerkers, maar ik betwijfel sterk of CG deze eerste groep ueberhaupt zal aanspreken en aantrekken. Immers, deze zelfstandige professionals (ik heb een pesthekel aan het vrijblijvend en a-professioneel klinkende ‘freelancer’, we noemen onze medische specialisten en advocaten toch ook geen freelancers !? ) zijn toch al onder de pannen (met doch vooral liever zonder intermediair met een zeer beperkte toegevoegde waarde maar wel een makkelijke marge). Wat CG dus zal willen betalen en dus aantrekken zijn de mensen die om werk verlegen zitten en dus onvoldoende in staat zijn zichzelf aan het werk te houden. Zou dit wellicht gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van het afgeleverde werk denken jullie ? Hoe was het ook alweer: If you pay peanuts, you get monkeys !