Het luchtalarm in de Veiligheidsregio Utrecht deed het op maandag 7 januari 2013 niet. Reden: een defecte computer in de meldkamer. Hierdoor bleven de sirenes stil. Een back-up computer is inmiddels in gebruik genomen.
Nadat de Veiligheidsregio Utrecht meldingen binnenkreeg van het uitblijven van het luchtalarm om 12.00 uur, ging de veiligheidsinstantie op onderzoek uit, meldt regionaal medium RTV Utrecht. Een kapotte computer bleek te zorgen voor de mislukte test. ‘Het defect zat in een pc in de gemeenschappelijk meldkamer’, licht een Veiligheidsregio Utrecht-woordvoerder toe. ‘Met deze computer worden de sirenes aangezet. We hebben vervolgens een back-up computer getest en in gebruik genomen en deze zal voorlopig de sirenes aansturen.’
RTV Utrecht meldt dat dit niet de eerste keer is dat het luchtalarm in Utrecht hapert. In november 2012 ging het ook niet af doordat een radiomast het signaal niet goed doorgaf aan de sirenes.
Dus de veiligheid van de hele Veiligheidsregio Utrecht is afhankelijk van één computer? En pas toen ontdekt was dat die defect was werd er begonnen met het testen van een backup PC?
Lijkt mij een goede aanleiding voor kamervragen.
Sommige mensen beschouwen IT blijkbaar anno 2013 nog steeds als een hobbie.. Tijd dat er van IT managers wordt geëist dat ze een gedegen IT opleiding hebben gevolgd… Voor de rest verbaas ik mij zeer dat de trigger door een PC wordt gegeven, i.p.v. een dedicated embedded oplossing (/parallel geschakelde PLC’s).. Oh wacht, dit is dezelfde BRU welke er voor had gezorgd dat Nieuwegein en IJsselstein 6 maanden zonder tram zaten.. (geeft niet, deze rijdt normaliter toch maar bomvol elke 7 minuten, naar een van de grootste ziekenhuizen in de regio en het 1 na grootste winkelcentrum van de provincie)..
Ik ben even naar de dokter, iets vragen voor zeer krommende tenen…
En wat hebben we nou geleerd? “We hebben vervolgens een back-up computer getest en in gebruik genomen en deze zal voorlopig de sirenes aansturen.”
Dat is inderdaad een goede oplossing om de veiligheid van de hele regio opnieuw af te laten hangen van één computer; de back-up computer. Misschien een stoomcursus voortdurend verbeteren?
Klaarblijkelijk nog nooit gehoord van een fail-safe computersysteem. Bij o.a.luchtvaart (zelfs drie-voudig en elkaar controlerend) en industriële procesbesturing de normaalste zaak van de wereld.
Ik geloof er nix van…
Broodje Utrecht – hebben ze daar ook niet ergens een station?
Is gewoon een stroomstoring bij de NS en Pro-rail heeft de boel gereset.
Zolang er geen sprake is van een echte ramp worden de sirenes maandelijks op de eerste maandag om 12:00 uur getest. Kennelijk draait daarvoor een programmaatje op een PC. En nu was die PC ineens stuk, of het programmaatje corrupt, of wat dan ook. So what?
Ik mag hopen dat als er werkelijk sprake is van een ramp er iemand is die de boel gewoon met de hand aanzet.
uit het artikel: Een back-up computer is inmiddels in gebruik genomen
1. klinkt niet echt als back-up
2. redundancy is niet in het ontwerp meegnomen
3. over spof is niet nagedacht
4. bewaking van de werking is niet voorzien in het ontwerp
Kennelijk is het tijd voor een grondig review, het lijkt gezien de “kwaliteit” van de storing op een degelijke museale architectuur.