Als liefhebber van de 'Debiteuren-Crediteuren'-omgeving moet ik nog steeds wennen aan Het Nieuwe Werken (HNW). Niet alleen aan de term die sinds een paar jaar gemeengoed is geworden, maar vooral omdat het blijkbaar alleen gepaard kan gaan met net iets te moderne gebouwen en te strakke kantooromgeving.
Ruim zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte staat op dit moment in Nederland leeg. We hebben ons helemaal suf gebouwd en we gaan gewoon door. In 2013 gaat bijvoorbeeld De Rotterdam opgeleverd gaat worden. Dit hoogste gebouw van Nederland staat op de Wilhelminapier in Rotterdam en telt 44 verdiepingen met een totaaloppervlak van circa 160.000 m2, waarvan 72.000 m2 aan (overbodige) kantoren.
Een beetje Nieuwe Werker vindt het juist een uitdaging om in een voormalig fabriekspand of verouderd kantoorgebouw te werken; dat is lekker trendy en doet ons weer denken aan onze studententijd.
Eén van de belangrijkste kenmerken van HNW is tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dat wordt vooral mogelijk gemaakt door ict. Daar heb je helemaal geen nieuwe gebouwen voor nodig, dit kun je op allerlei locaties doen, bijvoorbeeld thuis.
Onder het mom van ‘modern werkgeverschap’ wordt ons belastinggeld kwistig verspild. Neem bijvoorbeeld de provincie Gelderland die weer bezig is met een nieuw gebouw in Arnhem. Ook hier vraag ik me af wat de meerwaarde is van deze tientallen miljoenen kostende investering. Juist provinciale ambtenaren kun je mooi over de hele provincie verdelen; prima dat plaatsonafhankelijk werken. Met de samenvoeging van de verschillende provincies is het overigens maar de vraag of de hoofdstad van Landsdeel Oost (Overijssel en Gelderland) wel in Arnhem komt. Een stad als Apeldoorn ligt wat dat betreft veel centraler.
Daarnaast zie je dat steeds meer gemeenten kantoorruimte ‘over’ hebben in hun stadhuizen. Dit komt door de oprichting van shared service centra, de invoering van regionale uitvoeringsdiensten en de samenwerking op het gebied van de belastingen. Deze leeggevallen ruimte zou prima opgevuld kunnen worden met rijks- en provincieambtenaren die daar toch in de buurt wonen. Dat zorgt voor minder verkeer op de weg en meer betrokkenheid bij hun omgeving.
Ik zou zeggen: ruilen die kantoorruimte, in plaats van nieuwe panden bouwen.
Ik zit momenteel in het gebouw van Essent. HNW heet daar @nders werken. werknemers zijn maar twee dagen in de week welkom op kantoor en verder mogen ze zelf kiezen waar ze zitten. Thuis, bij een collega of ergens op een kruk, bankje of poef die ergens in het gebouw rond zwerft. Dat gebouw is trouwens een paar jaar geleden flink onder handen genomen. Verbouwing, bij bouwing. Heel mooi hoor, maar nu dus weer voor de helft leeg om kosten te besparen.
Ik geef de schrijver gelijk. Eerst alle leegstand eens wegwerken en daarna pas weer bouwen.
Leuk stukje,
Helemaal eens, en hopelijk worden de bedrijven wat minder sceptisch over HNW (F.K.A. thuiswerken)
Het uitwisselen van kantoorruimtes gebeurt al! Op http://www.deelstoel.nl kan je als ambtenaar een overheidsgebouw in jouw omgeving vinden waar je mag werken. Waarbij het niet uitmaakt voor welk onderdeel van de overheid je eigenlijk werkt. Dus een gemeentelijk ambtenaar van Leleystad kan (mits digitaal aangemeldt) werken op het gemeentehuis van zaandam, of heerhugowaard, of op 1 van de 108 andere deelnemende locaties. Super handig en het geeft je de kans tot een heel nieuw netwerk!
Goede verhaal! Hopelijk wordt het niet alleen gelezen maar wordt er ook lering uit getrokken in Den Haag, provincies, gemeenten, door project ontwikkelaars en vastgoedhandelaren.
Want wat is de incentive om hierover na te denken als het toch niet ‘jouw’ geld is (overheden) en als teveelgebouwde kantoorruimte, waar eerder veel geld aan verdiend is, nu met een sloopsubsidie (= ook belastinggeld) weer goedkoop van de hand gedaan kunnen worden (project ontwikkelaars/vastgoedhandelaren)…