Ict-dienstverlener Capgemini heeft vierhonderd van zijn duurdere Nederlandse medewerkers gevraagd om per januari 2013 salaris in te leveren. De salariskorting kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan 10 procent. Door aan ongeveer 7 procent van het personeelsbestand minder loon te betalen denkt Capgemini een nieuwe reorganisatie te kunnen voorkomen.
Topman Jeroen Versteeg benadrukt op Radio 1 dat het niet zozeer gaat om oudere werknemers die moeten inleveren, maar dat het vooral gaat om duurdere medewerkers waarvan het salaris scheef is gegroeid ten opzichte van tarieven in de huidige markt. De betrokken medewerkers hoeven niet akkoord te gaan met de salarisverlaging, Versteeg benadrukt dat het slechts een vraag is. Wel dreigt ontslag voor mensen als de medewerkers niet de salarisverlaging accepteren. De ondernemingsraad van Capgemini heeft zijn goedkeuring aan het voorstel gegeven.
Turnaround-programma
De vraag om salarisverlaging is onderdeel van het transformatieprogramma dat vorig jaar gestart is. In dit turnaround-programma, zoals Capgemini de reorganisatie liever noemt, wordt in ieder geval gewerkt aan vereenvoudiging en vermindering van het aantal staf- en managementlagen. Doel van het programma is om de organisatie anders in te richten om zo aan de veranderende klantvraag te kunnen voldoen. Capgemini gaat op zoek naar andere businessmodellen en gaat op een andere manier zijn mensen inzetten. Daarbij wordt dus blijkbaar ook gekeken naar de lonen van de eigen medewerkers.
Versteeg gelooft in ieder geval niet in het continu ontslaan van mensen en ziet scheefgroei in salarissen als een macro-economisch probleem. Volgens hem gaat het over continuïteit van de organisatie en continuïteit van werkgelegenheid. Door scheefgroei te corrigeren voorkomt Versteeg volgens eigen zeggen dat mensen in de WW komen en een andere baan voor een lager salaris moeten accepteren.
Als Capmedewerker zie ik dit helemaal niet zo negatief. Bij een aantal medewerkers is het salaris flink uit de pas gelopen. Oorzaken zijn overnames zoals BAS waarmee ontzettend dure medewerkers (en daardoor ook bijna niet meer inzetbare medewerkers) zijn binnengekomen die veel meer verdienen dan hun directe collega’s van gelijke leeftijd en ervaring. Uiteindelijk gaat het slechts om 7% van het totale aantal medewerkers.
Helaas hoor ik niet tot die 7% want dan had ik de afgelopen jaren lekker gevangen. Wel hoop ik dat er nu meer salarisruimte komt voor mensen met potentieel.
Kan me herinneren dat het management in de goeie ouwe tijd ook solidariteit van personeel vroeg om aandelen niet te verkopen, terwijl het management deze dan wel stiekem verzilverden. Destijds zijn er heel wat collega`s ingetuind…
laat eerst de directeuren en managers alles wat zij boven 1,5 ton graaien inleveren ,dan verder praten.
Oudere werknemers kunnen niets meer opbouwen, de “jongeren” hebben nog 30-40 jaar om op te bouwen.
De oudere werknemers hebben in de 80 jaren crisis al zat ingeleverd.
Tsja, blijkbaar is Jeroen Versteeg zo stom geweest om deze target van het Frans hoofdkantoor te accepteren en blijkbaar zijn andere landenmanager niet zo stom geweest.
Mogelijk is hebzucht een grotere drive voor Jeroen Versteeg dan gezond verstand en zijn kwaliteiten als manager. Je kunt op je klompen aanvoelen dat hij nog vaker te grote risico’s zal nemen in de toekomst. En daarmee het bedrijf en de banen voor werknemers in gevraar zal brengen. De concurrenten zullen lachen en zich stil houden. Binnen Cap zullen anderen een kans ruiken voor de positie van CEO NL.
Als je 10% loonsverlaging nu accepteert weet je zeker dat over een tijdje weer loonsverlaging zal worden geeist.
Stop met inwerken van jongeren. Dat brandt je alleen maar sneller af.
PaVaKe heeft eigenlijk verwoordt, wat ik wilde schrijven. Maar ik vraag me toch nog één ding af. Vorig jaar was de groep mensen die het nu aan gaat, hun geld (waarschijnlijk dubbel en dwars) waard.
Nu ineens niet meer??
In mijn ogen was Capgemini altijd een gerespecteerd bedrijf. Jammer dat de “Aldi-mentaliteit” nu boven komt drijven en men sociale chantage gaat toepassen. Als jij geen salarisverlaging accepteert, wordt je collega ontslagen…. Bah!
Als ik het hier mag geloven verdiend volgens de voorbeelden elke oudere automatiseerder in loondienst een salaris tussen de 75k en 150k.
Dat lijkt mij persoonlijk zeer sterk overtrokken.
@Richard de Jong
“Als organisatie kun je er toch op sturen dat mensen zich ontwikkelen in de richting waar voor jouw organisatie omzet te halen valt? Volgens mij heeft de organisatie dan collectief oogkleppen op gehad…”
Dat is beleid. In plaats van de oudere werknemers (die inmiddels duur zijn geworden) bij te scholen, maken ze de werkomstandigheden voor hen zo onaantrekkelijk dat ze of uit eigen beweging weg gaan en anders helpen ze een handje. Tegelijkertijd neemt men weer jonge, goedkope krachten aan die net van school komen en opgeleid zijn in de nieuwste technieken. Dat heeft Versteeg ook aangegeven in zijn interview: De besparing die het loonoffer bij de oude werknemers oplevert, wordt aangewend voor nieuwe jonge medewerkers.
Laten de directeuren en managers het voorbeeld geven en eerst zelf gaan inleveren. Gewoon om solidariteit te tonen.
Dat banenverlies als gevolg van outsourcing verhaal geloof ik voor geen meter. Juist de bedrijven waar het nu slecht gaat (Atos, CapGemini e.d.) hebben zwaar ingezet op outsourcing terwijl bedrijven waarmee het relatief goed gaat juist geïnvesteerd hebben in hun mensen, flexibele hooggekwalificeerde professionals. Dit is gewoon mismanagement.
Wat ik een veel denigerende uitspraak van deze “TOPMAN” vond in de krant is “de oudere werknemer presteerd minder” ,is dat zo??
Ik kan een boek schijven over de jongere collega, het gros is te lui om op tijd uit hun nest te komen, beginnen met het lezen van de Telegraaf, dan AD ,dan VI en na Marktplaats te hebben afgestruind is een keer wat gaan doen, en maar zeiken over de lease auto.
@Boudewijn: Ik wordt altijd een beetje naar van dit soort opmerkingen. Wie bepaalt wat kwaliteit is of wat “kroonjuwelen” zijn? De klant. Als de klant namelijk niet krijgt wat hij verwacht en waar hij voor betaalt dan houdt het op. Als Cap echt zo goed is dan draaien ze ondanks de crisis gewoon door en worden de duurdere jongens gewoon ingezet. Zo niet dan moeten er maatregelen worden getroffen. Ook Cap maakt grote missers (het zijn net mensen…), zowel in- als extern. De mannen/vrouwen die een grote broek aanhebben moeten maar eens laten zien hoe groot ze werkelijk zijn en niet piepen dat er 10% van veel wordt gevraagd.
En ik blijf erbij dat dit ook voor directie/management moet gelden. En het gaat alleen werken als er de komende jaren een zeer transparant beleid wordt gevoerd waardoor iedereen goed kan zien wat er met de verworven financiële middelen gebeurt. Dus voorlopig ook geen bonussen meer.