Ict-dienstverlener Capgemini heeft vierhonderd van zijn duurdere Nederlandse medewerkers gevraagd om per januari 2013 salaris in te leveren. De salariskorting kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan 10 procent. Door aan ongeveer 7 procent van het personeelsbestand minder loon te betalen denkt Capgemini een nieuwe reorganisatie te kunnen voorkomen.
Topman Jeroen Versteeg benadrukt op Radio 1 dat het niet zozeer gaat om oudere werknemers die moeten inleveren, maar dat het vooral gaat om duurdere medewerkers waarvan het salaris scheef is gegroeid ten opzichte van tarieven in de huidige markt. De betrokken medewerkers hoeven niet akkoord te gaan met de salarisverlaging, Versteeg benadrukt dat het slechts een vraag is. Wel dreigt ontslag voor mensen als de medewerkers niet de salarisverlaging accepteren. De ondernemingsraad van Capgemini heeft zijn goedkeuring aan het voorstel gegeven.
Turnaround-programma
De vraag om salarisverlaging is onderdeel van het transformatieprogramma dat vorig jaar gestart is. In dit turnaround-programma, zoals Capgemini de reorganisatie liever noemt, wordt in ieder geval gewerkt aan vereenvoudiging en vermindering van het aantal staf- en managementlagen. Doel van het programma is om de organisatie anders in te richten om zo aan de veranderende klantvraag te kunnen voldoen. Capgemini gaat op zoek naar andere businessmodellen en gaat op een andere manier zijn mensen inzetten. Daarbij wordt dus blijkbaar ook gekeken naar de lonen van de eigen medewerkers.
Versteeg gelooft in ieder geval niet in het continu ontslaan van mensen en ziet scheefgroei in salarissen als een macro-economisch probleem. Volgens hem gaat het over continuïteit van de organisatie en continuïteit van werkgelegenheid. Door scheefgroei te corrigeren voorkomt Versteeg volgens eigen zeggen dat mensen in de WW komen en een andere baan voor een lager salaris moeten accepteren.
Dit is eigenlijk een morele rotstreek.
Omdat Jantje geen salaris in wil leveren, moeten we Henkie ontslaan.
Dit kun je heerlijk op de man spelen dus 🙁
Er zit hier overigens nog een smerig addertje onder het gras. Stel, Jantje accepteerd de verlaging, en wordt over 2 jaar alsnog ontslagen.
Dan heeft hij ineens nog maar 63% van zijn oude loon ipv 70%.
Ook zal zijn pensioenopbouw minder hard gaan als hij salaris inlevert.
Is dat de baan van Henkie allemaal wel waard dan?
Tijdens eerdere crisissen (2001 en 2002) werd ook massaal aan medewerkers gevraagd te kiezen voor een lager loon. Een duivels dilemma, zeker nadat medewerkers daarna alsnog werden ontslagen. Waarbij de nog lagere WW als een boemerang naar de medewerkers terugkeerde! Het lagere loon werd immers als basis genomen voor de WW-uitkering.
Zou Jeroen Versteeg ook zelf kiezen voor een salarisverlaging als goede voorbeeld?
Er is de laatste jaren een grote discrepantie gegroeid tussen het salaris en de marktwaarde van mensen. Dit geldt voornamelijk voor managers in het topsegment. Goed dat er nu wat van gezegd wordt.
Hoeveel van de bonussen worden nu geschrapt?
@PaVaKe, feitelijk heeft hij dan nog 65,1% van zijn oude loon :).
Maar goed, blijft ook vreemd als jij bijvoorbeeld salaris inlevert, maar je collega niet. Als je dan beide ontslagen wordt, “lacht” die collega toch harder (ook al blijft het vervelend je baan te verliezen).
Tsja, iets wat ik als jonge ‘onevaren’ IT’er allang wist.
Ik ben van mening dat dit juist meer transparantie geeft. Blijkbaar heeft veel ervaring in de IT geen marktwaarde meer. Dit geeft de-facto aan, dat er eeen maximum aan salaris voor je functie is.
Kortom, nu je dit weet… Zorg dat je als (Young)Professional weg bent bij Cap (of een andere bodyshopper), voordat je aan je max. salaris zit.
Als werkgeveres+hun klanten niet meer willen betalen voor ervaring, zullen ze het ook niet krijgen!
Ongehoord, wat CapGemini allemaal doet met z’n medewerkers. Als ze eens zouden berekenen wat al de stress en commotie die als gevolg daarvan ontstaan kost. Meer dan wat ze terugverdienen met wat salarisverlagingen schat ik in. Hopelijk is dit geen voorbeeld voor de andere automatiseerders en consultancybureaus.
Als het niet goed gaat met een bedrijf omdat winst en werkgelegenheid onder druk staan, dan vind ik dat veel bespreekbaar moet zijn, ook bovenstaande oplossing (al is 10% wel erg veel!!). De opmerking van PaVaKe vind ik ook terecht. Wellicht dat er bij akkoord van de werknemer op de salariskorting een baangarantie voor een x-aantal jaren afgegeven kan worden?
Tevens vraag ik me af of de heer Versteeg meedoet aan zijn eigen plan. Dat zou hem sieren, en de geloofwaardigheid van zijn plan versterken. Helaas lees ik dat nergens terug, wellicht dat de redactie dit kan nagaan?
@PaVaKe: Een morele rotstreek? Moreel: ja, rotstreek: nee. Als je mensen die veel per jaar verdienen structureel niet eens meer tegen een terugverdientarief kunt wegzetten dan moet je die mensen minder betalen. Dat is geen vraag, maar een gegeven. Ik reken er overigens wel op dat de top van Cap ook 10% gaat inleveren. Zo niet, dan niemand.
Zelf twee jaar bij deze fabriek gewerkt. Nog nooit zo minderwaardig gevoeld als mens of it-er. Cap geeft geen ene moer om zijn personeel. Leuk voor op je cv dat je het hebt mogen overleven.
Terugstappen is nooit leuk, je wilt vooruit, niet achteruit en afscheid nemen van verliezen is voor veel mensen moeilijker dan afscheid nemen van winst (Een bonus missen is vaak beter te verteren dan een boete betalen).
Maar wat zijn de opties voor CapGemini?
Wat wel opzich een aardige is: Sommige mensen zijn overbetaald, als ze dit beseffen nemen ze een risico om niet mee te gaan in te verlaging, want bij een andere baan zouden ze wellicht nog meer inkomen verliezen of geen baan kunnen vinden. Vind wel dat iedereen iets moet inleveren, al is het om solidair te zijn en dat maakt het verwerken van dit verlies wellicht draaglijker.
Dit zal een behoorlijke spanning en emotie met zich meebrengen. Ik gun iedereen hierin sterkte met zijn of haar beslissing.