Kortgeleden is de nieuwe Truffle 100 bekendgemaakt, de ranglijst van de honderd grootste softwarebedrijven in Europa. Deze lijst, opgesteld door de Franse investeringsfirma Truffle Capital, telt maar liefst acht Nederlandse ondernemingen, waaronder Exact, Unit4, Centric, TSS en Cordys. Gerekend naar omzet bestaat de top drie uit deze lijst uit Duitsland (met koploper SAP), Groot-Brittannië en Frankrijk; Nederland is nummer vier.
Deze hoge positie voor ons land is niet helemaal verrassend, want de softwaresector is een volwaardige en belangrijke economische sector in Nederland, met een jaarlijkse omzet van 25 miljard euro. De softwaresector is echter sterk op de binnenlandse markt gericht. Volgens de laatst beschikbare cijfers is slechts 7,7 procent van de inkomsten afkomstig uit het buitenland. Hiervan komt meer dan tweederde uit naburige, West-Europese landen. Buiten Europa is de VS de belangrijkste exportmarkt, en verantwoordelijk voor ruim 20 procent van de export. Deze export is sterk geconcentreerd bij enkele grote productsoftwarebedrijven. Deze bedrijven halen meer dan de helft van hun omzet uit export. Er lijkt daarom duidelijk ruimte voor verbetering op dit gebied.
In oktober bezocht ik in Dubai de Gitex (Gulf IT Exhibition); met 138.000 bezoekers uit 144 landen is dit de grootste it-beurs in het Midden-Oosten en Golf-gebied. Een groot aantal internationale it-spelers was aanwezig, en er waren ook paviljoens van verschillende Europese landen, waaronder Engeland, Schotland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Een kleiner land als België bleek al voor de zesde maal te exposeren, dit keer met een stand van dertien it-bedrijven.
Er waren echter geen Nederlandse exposanten, en dat was volgens mij een gemiste kans. Het Midden-Oosten en het Golf-gebied zijn namelijk interessante exportmarkten voor producenten van software of voor it-dienstverleners. De uitgaven aan it in 2013 in Saudi-Arabië, de Arabische Emiraten (zoals Dubai en Abu Dhabi) en Koeweit worden geschat op zo’n dertig miljard dollar. Momenteel zijn nog slechts een beperkt aantal Nederlandse softwarebedrijven actief in de regio, waaronder Exact, InnoVites en Vital Health Software.
Vanwege de huidige economische situatie, met een stagnerende groei in Europa, is het benaderen van nieuwe exportmarkten van strategisch belang. De interesse om de exportkansen in het Golfgebied te verkennen lijkt daarom nu te groeien. Zo heeft brancheorganisatie ‘Nederland ICT’ het plan om op 20 februari een bijeenkomst hierover te organiseren, en ook op het allereerste Productsoftware Congres op 19 maart wordt dit onderwerp besproken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tevens plannen om Nederlandse softwareproducenten en ict-bedrijven assistentie te verlenen, zowel op het gebied van marktverkenning en beursdeelname als lokalisering. Om de Nederlandstalige software aan te passen aan de vereisten van de Arabische markten zijn door het agentschap CBI (Centrum ter Bevordering van Importen uit Ontwikkelingslanden) hiervoor reeds een tiental ‘nearshore’ ict-dienstverleners uit Palestina geselecteerd. Op deze manier kan het gebruikt van offshore sourcing niet alleen voor kostenbesparing zorgen maar ook een opstap zijn naar verdere globalisering.
Ik hoop dat er onder Nederlandse it-bedrijven voldoende interesse zal zijn om op de volgende Gitex (20 tot en met 24 oktober 2013) voor het eerst met een Holland Paviljoen aanwezig te zijn. Dubai is niet alleen een goede basis om de lokale markten te verkennen, en waar de crisis ver weg lijkt, het is tevens een makkelijk bereikbare en plezierige reisbestemming, waar het zakelijke en het ontspannende prima gecombineerd kunnen worden.