56 procent van de werknemers neemt ieder jaar al zijn vakantiedagen op. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Unit4 onder honderdtwintig internationale organisaties in Europa en Noord-Amerika. Van die groep kan 94 procent drie weken of meer per jaar vakantie opnemen. Een derde van de werknemers neemt slechts de helft van de toegestane vakantiedagen op. Het Coda Mind Meld-onderzoek wordt twee keer per jaar gehouden onder internationale klanten van Unit4. Het doel is om interessante nieuwe trends te ontdekken in de softwaremarkt.
Uit het recente onderzoek blijkt dat werknemers het te druk hebben met werk om vakantiedagen op te nemen. Die reden werd in 84 procent van de antwoorden gegeven en staat daarmee op nummer één. Van de groep respondenten gaf 13 procent aan dat onderbezetting de reden was om geen vrij te nemen. 3 procent van de respondenten was te bang om vakantie te nemen omdat hun baan op het spel staat vanwege bezuinigingen.
‘We zien de trend dat organisaties meer willen doen met minder’, zegt Jeroen Philippi, marketingmanager Benelux van Unit4. ‘De productiviteit wordt opgeschroefd met minder mensen. Door nieuwe technologieën zijn werknemers productiever, maar het zorgt ook voor een nieuwe manier van werken. Organisaties zijn efficiënter en hebben een gestroomlijnde manier van werken, maar moeten ook flexibel genoeg zijn om mondiaal de competitie aan te gaan. De ontwikkelingen volgen elkaar vlug op en het is van groot belang om snel te kunnen reageren. Het is daarom begrijpelijk dat werknemers denken dat ze achter zullen lopen als ze slechts drie weken in het jaar op vakantie zijn geweest.’
Als het om productiviteit gaat dan ben ik benieuwd of de mensen die minder vakantie nemen wellicht vaker ziek zijn dan degenen die wel hun vakantiedagen opmaken. Dat schept een duidelijker en mogelijk eerlijker beeld.
Overigens vind ik de ontwikkeling die wordt geschetst geen positief beeld geven. De opmerking van de marketingman dat mensen denken dat ze al achter lopen als ze drie weken met vakantie gaan is (als je het mij vraagt) tekenend voor de foute trend.
Werkgevers zijn steeds minder bereid overwerk financieel te compenseren en hanteren het “tijd voor tijd” principe, eerst de overuren compenseren en daarna vakantiedagen aanspreken. Vervolgens komt daar nog bovenop dat werkgevers steeds vaker, minder bereidheid tonen voor het uitbetalen van resterende vakantiedagen en deze komen dan ook nog eens te vervallen bij einde jaar. Een werkgever is verplicht de werknemer in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen. Maar hoe werkt de praktijk, als personeel in crisistijd elk jaar een percentage collega’s ziet verdwijnen, staat men op de strepen? America kent al een simpel ontslagrecht en voor Europa komt het eraan. Vaag bericht, ik zie geen duidelijke oorzaken om conclusies te trekken. Zeker niet mondiaal.