De Telegraaf Media Groep (TMG) wil de servers van dochteronderneming Hyves gaan verhuren voor clouddiensten. Het sociale netwerkbedrijf kampt met duizenden leegstaande servers en biedt deze overcapaciteit op de markt aan. Op deze manier hoopt moedermaatschappij TMG nog een deel van de gemaakte kosten terug te krijgen. De overname van Hyves in 2010 is niet het succes geworden waar TMG op had gehoopt.
Volgens Het Financieele Dagblad zit Hyves door leasecontracten nog lang vast aan de servers, terwijl het dataverkeer sinds de overname door TMG met 90 procent is teruggevallen in vergelijking met de toptijd. Door de opkomst van Facebook heeft Hyves veel van zijn gebruikers verloren. Ook speelde mee dat het krachtige, onafhankelijke imago van het sociale netwerk werd aangetast door de overname door TMG.
Bij de verhuur gaat het om zo’n driehonderd van de in totaal drieduizend servers die Hyves heeft staan. De overcapaciteit wordt verhuurt aan internetproviders en universiteiten. Ook gebruikt het Telegraaf-concern de leegstaande servers zelf, voor het in de lucht houden van eigen websites. TMG kocht Hyves in november 2010 voor een bedrag van ruim veertig miljoen euro.
TMG nam begin november 2012 een belang van 70 procent in online videoproducent Zoom.in Nederland BV uit Amsterdam. Met die deelneming ontstaat volgens de partijen het grootste online videonetwerk van Nederland. Zoomin.TV levert al videocontent aan een netwerk van 142 sites. TMG voegt daar merken aan toe als Telegraaf.nl, Autovisie.nl, Dumpert.nl, Geenstijl.nl, Skyradio.nl en Hyves.
Heeft een relatie naar het eerdere opinie-artikel over hardware leasing.
Misschien is dit wel de kans voor TMG om cloud computing provider te worden.
Wijze les in dit verhaal: Als je zaken gaat doen om dingen te leasen, denk dan niet alleen na over groei, maar dus ook over krimp. Voor het leasen had je een goede onderhandelingspositie waarin je dit had kunnen bedingen.
Zie hier ook het onderscheid tussen leasen en cloud computing. Bij het laatste was die krimp gewoon geen issue geweest. Kleine kanttekening: Als je bij Amazon een boel servers voor langere tijd vastlegt krijg je een interessante korting. Blijf je dan onverwacht toch nog met overcapaciteit zitten, dan kun je deze capaciteit weer “verhuren” op een veiling.
Ik ben benieuwd hoe TMG dit aan gaat pakken! Ik heb hier wel wat ideeen bij.
Interessanter dan het nieuws dat de servers worden hergebruikt is wat mij betreft het feitje dat sinds de overname het verkeer gedecimeerd is. Een merk overnemen kan soms het kopende merk versterken, maar kennelijk evengoed een sterk merk onderuit halen -net waar het vertrouwen van de klant naar neigt.
@Henri Koppen
Ik denk dat TMG als eigenaar van een cloudhosting dienst, betekent dat ’t een failure wordt. Net zoals iedereen die ik ken (ik ook) van Hyves is gevlucht na de overname door die Telegraaf-figuren zie ik niet veel bedrijven hun data/software in de handen van datzelfde bedrijf leggen. Waarom zou je ook; er is voldoende aanbod van bedrijven die wel ervaring hebben en wat kunnen. Waarom zou je ze vertrouwen hiermee?
Concurrentie is goed voor bedrijven in de cloudhosting sector, maar zolang alle medewerkers van dat bedrijf tainted (er is iets mis met je moral compass als je daar werkt) zijn door De Telegraaf, Geenstijl en andere twijfelachtige ‘pers’ heb je denk ik een stevige uphill battle.
300 servers? So what! TMG is een groot bedrijf met verschillende web-ondernemingen zoals ze in het artikel benoemd zijn. Door het uitbreiden van de bestaande diensten van deze sites of bedenken van nieuwe diensten kunnen ze altijd van deze servers gebruik maken.
Als TMG nog geen dienst als cloudprovider aanbiedt dan vind ik het zeer naïef als ze nu met deze overcapaciteit een cloudaanbieder willen gaan worden. Een provider op dit gebied vereist het regelen van veel zaken zoals de juiste cloudtechnologieën op allerlei fronten, benodigde hardware (storage, netwerk, beveiliging/firewalls etc), kennis, certificering en nog veel andere dingen, met 300 servers ben je er niet!
Leasen vs kopen zijn ook opties die altijd in de businesscase afgewogen kunnen worden; ik neem aan dat ze dit al gedaan hebben. Ik adviseer degene die denkt dat dit probleem zich had niet kunnen voordoen als de hardware geleased was, zich verder te verdiepen in leaseconstructies, minder aantrekkelijke kanten van leasen en ook de voorwaarden.
Er zijn tal van mogelijkheden waarmee TMG van deze servers af kan komen! Als voorbeeld, er zijn genoeg overheidsprojecten die in het kader van een Europese aanbesteding van start gaan. In dit soort trajecten krijgt de laagste offerteprijs, het hoogste scoringspercentage! Als TMG deze servers scherp aan resellers of inschrijvers/leveranciers aanbiedt dan zijn ze binnen 3-4 maanden allemaal verkocht!
Verhuren ze de servers toch aan Facebook?
Internet, het blijft zeer volatiele business! Herinnert u zich deze nog? Altavista.com, Ask.com, freemail.nl….. Ooit veel gebruikte bekende diensten. Gaat Hyves zich in dat rijtje voegen?
Altijd is er ergens iemand anders die hetzelfde voor bijna niks net iets beter maakt of doet. Een lesje voor iedereen die een overname wil doen.