Met de opkomst van big data heeft de opslagmarkt de groei van wereldwijde gegevensvolumes nog redelijk bij kunnen benen. Voor de netwerken die moeten zorgen voor de gegevensoverdracht geldt dit helaas niet. Door de explosie van gegevens bestaat er een reële kans dat het netwerk uitgroeit tot een lastig knelpunt. Dit capaciteitsprobleem vraagt om meer dan simpelweg grotere en meer betrouwbare datakanalen binnen de onderliggende netwerken.
Big data is tegenwoordig een veelgebruikte term binnen de ict-wereld. En daar is een goede reden voor. Volgens schattingen van het McKinsey Global Institute kan een effectief gebruik van big data de Europese publieke sector kostenbesparingen van maar liefst 250 milard euro opleveren. Dat is meer dan het bruto binnenlands product van het door schulden geplaagde Griekenland.
Binnen het bedrijfsleven is er sprake van een oneindig aantal potentiële toepassingen voor big data binnen doelmarkten als de gezondheidszorg, overheid, retail en productie-industrie. De mobiele revolutie voegt een extra dimensie aan dit plaatje toe. Nu steeds meer mobiele telefoons zijn uitgerust met gps-functionaliteit, kunnen gegevens over onze locatie worden ingezet voor nieuwe toepassingen, van persoonlijke veiligheid en bewakingsdiensten tot geografisch gericht adverteren.
Sommige organisaties hebben reeds succes weten te boeken met hun gebruik van big data. Zo is de gemeente Almere van start gegaan met een initiatief genaamd Datacapital dat bedrijven, diensten, kennis en faciliteiten samenbrengt die zich bezighouden met het vastleggen, opslaan, doorzoeken, delen, analyseren en visualiseren van big data. Een van de projecten van Datacapital is The Dutch Health Hub. Voor de ontwikkeling hiervan wordt gebruikgemaakt van verschillende pilot- en proof-of-concept-projecten. De verzameling, verwerking en analyse van gecombineerde biologische en genetische factoren van grote groepen of populaties maakt het mogelijk om met grotere nauwkeurigheid potentiële gezondheidsrisico’s bij personen te identifceren. Op deze manier kunnen ziektes in een zeer vroeg stadium worden gedetecteerd, zodat artsen preventieve actie kunnen ondernemen en directe behandeling kunnen bieden. Dit vereist speciale opslagcapaciteit, rekenkracht en toegang tot de juiste big data.
Deze datarevolutie gaat echter gepaard met netwerkproblemen. De groei van de opslagmarkt heeft min of meer gelijke pas gehouden met de toename van de wereldwijde gegevensvolumes. Dit geldt helaas niet voor de netwerken die voor de overdracht van deze enorme hoeveelheden data moeten zorgen. Door de snelle opmars van big data bestaat er een reële kans dat het netwerk uitgroeit tot een lastig knelpunt. Dit capaciteitsprobleem vraagt om meer dan simpelweg grotere en meer betrouwbare datakanalen binnen de onderliggende netwerken. Naarmate de gegevensvolumes blijven groeien, zullen de flexibiliteit en schaalbaarheid van het netwerk een belangrijkere rol gaan spelen.
Naast dit capaciteitsvraagstuk is er het probleem van de netwerkbeveiliging. Met name binnen de financiële wereld, gezondheidszorg en publieke sector bestaan veel van de data die via zowel private als publieke netwerken wordt overgedragen uit persoonlijke gegevens. Hierop is de wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming van uiteenlopende landen van toepassing. Daarnaast wordt er privacygevoelige informatie verzameld via gps-apps en andere toepassingen. Informatie wordt vaker gedupliceerd en via netwerken verzonden. De kans wordt dus ook steeds groter dat gegevenspakketten, en daarmee privacygevoelige informatie, verloren gaan. Hoewel de meeste ict-managers de beveiliging van de gegevens die binnen hun bedrijfsnetwerken en datacenters liggen opgeslagen goed op orde hebben, blijft de encryptie van gegevens binnen carrier-netwerken een relatief zwak punt. Het is duidelijk dat er een oplossing voor dit probleem nodig is zodat de datarevolutie onverstoord zijn gang kan gaan.
Zowel binnen als buiten de muren van het bedrijfsnetwerk en datacenter is veilige communicatie nodig. Gegevens zullen een groter, en potentieel wereldwijd netwerk doorkruisen, en in veel gevallen zal het uiterst kwetsbare publieke internet deel van dit traject uitmaken. Nu steeds meer gevoelige gegevens via netwerken worden verspreid – via vpn’s en toepassingen zoals virtualisatie en cloud computing -vraagt een effectieve aanpak van de ict-beveiliging niet alleen om serverbeveiliging en encryptie van stationaire gegevens, maar ook om krachtige encryptie van de gegevens die via netwerken worden overgedragen.
Om de big data-revolutie bij te kunnen benen en daar de voordelen van te plukken, moeten bedrijven zoeken naar zwakke punten in de netwerken waarvan ze gebruikmaken. Hierbij moeten ze zowel op de capaciteit als de beveiliging letten. Deze revolutie zal netwerkexploitanten ertoe aanzetten om naar manieren te zoeken voor het dichten van de kloof met de opslagmarkt (het resultaat van de explosieve groei van big data). Op deze manier kunnen ze voorzien in de behoefte aan capaciteit en beveiliging en voorkomen dat hun netwerk de verdere ontwikkeling van big data in de weg zit.
Dag Rob,
Ik heb een vraag: Waar ligt nu de bottleneck van het netwerk en de hoeveelheid data? Is dat van on-premise naar cloud? Of van cloud naar cloud (dus internet algemeen) of van on-premise naar on-premise?
Mijn servers en data leven geheel in de cloud, dus op het internet. Nu ben ik geen groot bedrijf, maar ik schuif regelmatig vele GB’s door het datacenter heen en heb daar nooit problemen mee. Nu heb ik clients en browsers bij klanten die de data uit mijn oplossingen halen. De sleutel is wel dat alleen de data die voor het scherm nodig is verplaatst wordt en zeer weinig bandbreedte vereist.
Als er daadwerkelijk substantiele netwerk problemen leven bij bedrijven dan lijkt cloud computing een oplossing.
Wat ik wel herken is dat een klant zeer veel data on-premise heeft en deze naar een datawarehouse moet verplaatsen op het internet. Daar ervaar ik wel een bottleneck.
Dus mijn conclusie is, zorg dat je data leeft in de cloud (op een veilige compliant manier) en zorg dat je alleen verbinding maakt met die data, maar de data niet in zijn geheel verplaatst.
@Henri
Zeker als het om data gaat zijn de al oude datacompressie mogelijkheden nog steeds interessant. Soms zelfs zo interessant dat het tijdwinst oplevert….
@Rob,
uit je verhaal:blijft de encryptie van gegevens binnen carrier-netwerken een relatief zwak punt.
Ik denk dat end to end alleen zinvol. Op carrier niveau heeft vercijfering geen zin, omdat er daarna een punt is dat het weer “plain text/data” is, dus of ze daar wel of niet een sterke vercijfering hebben maakt niet uit. Wat wellicht wel onhandig is dat de carrier de vercijferde data niet kan comprimeren…
Mijn gemeente weigert iets te doen tegen te hard rijden bij ons in de wijk maar ze geven geld uit aan dit soort onzinnige trajecten.
Naar mij mening gaat de overheid met dat soort acties het wiel opnieuw uitvinden! In plaats van geld verspillen door dit soort trajecten opzetten, kunnen ze beter gaan kijken hoe dit probleem al bijvoorbeeld door Marktplaats opgelost is. Waarom gaan ze niet van de ervaring en kennis die andere bedrijven al eerder opgedaan hebben gebruik maken? Is het niet interessant te weten wat Facebook hiervoor bedacht heeft?
@Rob,
Je hebt het over big data. Maar……wanneer heb ik eigenlijk big data? Het verzamelen en verwerken van gegevens doe ik al in mijn goed georganiseerde datawarehouse (DWH)
In de architectuur van mijn DWH heb ik een zeer intelligente BI-laag opgenomen waardoor ik gegevens uit verschillende bronnen kan verzamelen en verwerken tot de output en informatie die ik via mijn applicaties gepresenteerd krijg. Ik heb mijn storage modulaire opgebouwd waardoor ik altijd uitbereidingsmogelijkheden heb. Ik heb mijn DWH ingericht met IPv6 waardoor ik beschikking heb over meer doorvoercapaciteiten, beveiligingsmogelijkheden, flexibiliteit en nog meer opties. Kortom, ik heb bij het opzetten van mijn DWH nagedacht over de toekomst waardoor ik mijn omgeving modulaire en flexibel met de veranderingen in de toekomst mee kan bewegen. Heb ik dan big data? Zo niet, waar hebben we het over?