Bring your own device (byod), het binnen de zakelijke omgeving gebruiken van privé-apparatuur, blijft een belangrijk thema. Maar hoe zal byod zich in de komende jaren ontwikkelen? In de it gaan dingen snel en over een paar jaar zijn zaken weer veranderd. Niemand zal ontkennen dat de inzet van mobiele devices nog verder zal groeien, maar er zijn twee redenen waarom het best wel eens zou kunnen dat dit zonder een byod-beleid gaat worden ingevuld.
De eerste belangrijke ontwikkeling is de rol die mobiele devices spelen in het gewone leven. Steeds meer mensen zijn helemaal vergroeid met hun smartphone of tablet en dit zal alleen maar toenemen als mobiel betalen en allerlei locatie gebonden diensten grootschalig gebruikt gaan worden. Medewerkers zullen het hierdoor onwenselijk vinden dat hun werkgever op de een of andere manier controle heeft over hun device dat zoveel persoonlijke informatie bevat. Dit zal een striktere scheiding tussen werk- en privé-apparatuur tot gevolg kunnen hebben; medewerkers zullen twee apparaten gaan gebruiken. Ik kom dit nu al tegen in de workshops die ik geef over byod: medewerkers willen graag hun eigen apparatuur inzetten maar ze willen niet dat het bedrijf speciale beheer- of beveiligingssoftware op het apparaat zet.
Als tweede zullen tablets een steeds belangrijkere rol binnen de zakelijke omgeving krijgen ten koste van de (zakelijke) smartphone. Tablets zullen ook gebruikt gaan worden om mee te bellen en voor andere vormen van communicatie (video en chat). Medewerkers hebben in deze variant zakelijk een tablet, en privé hun smartphone. Ook dan is byod niet meer nodig, iedereen heeft zakelijk een tablet waar alles mee kan.
Dat mobiele devices alleen maar belangrijker worden is wel zeker, maar of een strak byod-beleid daarbij nodig blijft zal de toekomst dus nog moeten uitwijzen. Byod in de prullenbak en nu maar vast rekening houden met een byod-exit-strategie?
Beste Joost,
Ga je met dit artikel aandacht trekken of bedoel je echt wat je hierin opgenomen hebt?
Misschien is het handig voor je workshops als je eerst een beetje kennis gaat opdoen van de ontwikkelingen op dit gebied!
Ik geef je een tip: ga eens wat lezen over BYOD and Persona. Hierna zal je zien dat je eerste redenering verkeerd gefundeerd is.
De grote spelers zoals Citrix zijn niet gek om zoveel geld uit te geven aan de overname van MDM en MAM leveranciers zoals Zenprise terwijl volgens jou “Byod in de prullenbak gaat”!
Ik snap je tweede punt ook niet!
“Medewerkers hebben in deze variant zakelijk een tablet, en privé hun smartphone. Ook dan is byod niet meer nodig, iedereen heeft zakelijk een tablet waar alles mee kan! “
Weet je het zeker dat je goed op de hoogte bent van de zaken die gerealiseerd moeten worden om het gebruik van tablet en smartphone, prive/zakelijk te kunnen realiseren en ondersteunen?
Het zou zo maar kunnen dat het alle kanten op gaat. Dat is dan het gevolg dat er geen eenduidige aanpak in om BYOD te implementeren en dat organisaties heen en weer geslingerd worden door de leveranciers die MAM en MDM oplossingen aanprijzen.
Je geeft aan dat de medewerker niet zit te wachten op controle en management op het eigen device. Dat lijkt me heel logisch en terecht.
Het is traditioneel denken….. Vroeger werd het apparaat gemanaged, en daarmee beheerde je ook de gebruiker, de data en de applicaties.
BYO geeft aan dat we er anders naar moeten kijken en beheer&controle en dit anders moeten inrichten. Niemand zit te wachten om meerdere apparaten mee te nemen. Een groot deel van de werknemers heeft al 3 apparaten voor hun werk en hebben prive ook nog eens apparaten.
Maar als je blijft denken wat je dacht, en doen wat je deed, blijft alles zoals het was. En dat is nu net niet de bedoeling en sla je de plank mis.
Dus je moet als organisatie mensen van buiten betrekken die er aantoonbaar verstand van hebben en durven “out-of-the-box” te denken. Want zeg eens eerlijk….
Hoe vaak implementeer je nu BYO binnen je organisatie ????
Heren, de nadruk ligt heel erg op de devices, terwijl de vraag en oplossing in de content/inhoud zal liggen. Veel partijen, zoals Citrix, zullen zorgdragen dat er een goede scheiding komt op het device zelf en devices zullen tzt hier helemaal voor klaar gestoomd worden voor zover het al niet zijn.
De opmerking dat BOYD dood is, is ook in mijn optiek iets naast de huidige trend. Een paar jaar geleden noemde men dit consumerization, op z’n boere Hollandse, de gebruiker vraagt. En wat blijkt, als de vraag er is, komt het aanbod vanzelf als je wilt of niet als organisatie.
De trend zal blijven dat de bedrijfsPC, laptop, PDA en tablet steeds meer zullen samen gaan met de prive apparatuur, zo snel de omgeving (lees applicatie en security) er klaar voor is.
Daarnaast, denk eens aan de toekomst, Google Glasses, Microsoft glasses, Samsung glasses, of iets wat er op lijkt. Zie je iemand met drie brillen binnen komen en steeds de bril wisselen, tussen de gewone, de prive op internet en zakelijke op het internet? Ik niet, kortom, BYOD zal steeds verder gaan. Het device waarop, hoe en zakelijk of prive, dat wordt nog interessant. Maar BYOD is een blijvertje.