Werd cloud in 2009 nog betiteld als ‘hype’ en een populair label voor nieuwe ict-oplossingen, in 2012 heeft het zakelijk gebruik van cloud-diensten een enorme groei doorgemaakt. Nu rijst de vraag of deze stijgende lijn in 2013 zal doorzetten.
Analisten voorspellen dat de migratie naar de cloud ongetwijfeld blijft groeien, zeker gezien het feit dat de cloud steeds vaker een basisingrediënt vormt voor bedrijfsveranderingen. Daarnaast eist de huidige tijd steeds verdere verandering en aanpassing van bedrijven, zodat zij hun concurrerende positie kunnen behouden. Daarom heb ik de belangrijkste voorspellingen voor cloudtrends in 2013 op een rijtje gezet.
1. Mobile cloud computing
In 2013 zal het aantal mensen dat thuis vanaf een eigen apparaat werkt blijven toenemen. Dit vereist een flexibele aanpak van managers, hr en leiderschap. Ook is flexibiliteit nodig van de tools die een bedrijf zijn werknemers biedt om thuis effectief te kunnen werken. Het is belangrijk dat gebruikers altijd en overal toegang hebben tot bedrijfstoepassingen vanaf een breed scala aan mobiele apparaten. De dynamiek tussen mobiel, intern geheugen en de cloud creëert op dit gebied mogelijkheden die voorheen niet bestonden.
2. Cloud security
Cloud computing security blijft een belangrijk onderwerp voor bedrijven; of ze nou gebruik maken van een publieke, privé of hybride cloud. Daarom worden applicaties en servers ondergebracht in streng beveiligde datacentra. De trend wordt om te betalen voor wat je gebruikt, terwijl je service provider jouw omgeving stabiel en veilig houdt.
3. Bring your own cloud
De lijn tussen de privé en publieke cloud wordt steeds dunner omdat werknemers steeds meer op zoek zijn naar oplossingen die voorzien in zowel persoonlijke als zakelijke behoeften. Hybride cloud-omgevingen voor bedrijven en het ondersteunen van verschillende platforms op verschillende apparaten spelen hierbij een belangrijke rol.
4. Beautiful applications
Gebruiksvriendelijke en mooi ontworpen cloud-applicaties zullen een steeds belangrijkere rol spelen. Bedrijven zoeken naar manieren om de betrokkenheid van en de samenwerking met werknemers te vergroten. Een toename in het gebruik van applicaties zorgt voor meer bedrijfswaarde en meer kwaliteit van processen en data, wat van toegevoegde waarde is voor de onderneming
5. Global cloud
De behoefte bij bedrijven om ‘global’ te denken en te handelen, maar tegelijkertijd hun partners, klanten en werknemers lokaal te bedienen zal in 2013 toenemen. Daarom is het belangrijk om wereldwijde systemen in te zetten die kunnen worden verfijnd om te voldoen aan lokale behoeften.
6. Geopolitical cloud
In 2013 zullen er veel redenen zijn om naar de locatie en grenzen van cloud computing te kijken. Het is dan belangrijk te bekijken hoe deze kwesties worden benaderd door overheden versus de manier waarop bedrijfsnetwerken dit doen en hoe deze elkaar tegenspreken.
7. Clean cloud
Met de wereldwijd toegenomen traffic, gegenereerd door cloud computing services, zal de kwestie rondom energiezuinigheid van de cloud zeker een belangrijk onderwerp worden in 2013. Om processen wereldwijd te verbeteren en een positieve invloed op levens te hebben, ligt de focus op twee belangrijke gebieden: duurzaamheid en innovatie. Deze pijlers kunnen worden ingebed in ieder bedrijfsaspect, van oplossingen tot activiteiten tot de sociale investeringen.
8. Hybrid cloud boom
Bedrijven zoeken naar een cloud-benadering die het voor hen mogelijk maakt om hybride oplossingen te ontwikkelen. Deze oplossingen maken gebruik van bestaande investeringen en beschermen het veranderingsproces tegen onderbreking. Zodoende biedt men klanten het beste van twee werelden.
9. Rise of the 'cloud-based networked enterprise.
Krachtige cloud-gebaseerde virtuele marktplaatsen, zoals het Ariba Network, blijven bepalend voor bedrijven van elke omvang, in alle sectoren door het creëren van een volledig ‘networked enterprise’. Networked enterprizes creëren kansen voor de kwakkelende economie. Zodra bedrijven hun leveranciers, partners en klanten omarmen in een open op cloud gebaseerd zakennetwerk zal de concurrentie en groei opbloeien.
10. 'Arrival of social in all cloud solutions'
Ik voorspel ook dat elementen social media in 2013 ook steeds meer een vast onderdeel zullen zijn van cloud-oplossingen.
Sven Denecken, vice president cloud solutions bij SAP
Waar zijn eigenlijk deze persoonlijke voorspellingen op gebaseerd? Ik lees meer praatjes van een marketeer dan een analist die zijn voorspelling op betrouwbare feiten en duidelijke trends gebaseerd heeft! Voorbeeld punt 1: Al vanaf 2001 met de opmars van Citrix MetaFrame zijn bedrijven begonnen met het adopteren van Triple A (Any device, Anytime, Anywhere) Het aantal mensen dat in 2013 vanuit huis kunnen werken zal gewoon toenemen en dat heeft niks te maken met Cloud maar wel met de mogelijkheden die steeds meer door de nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden. VDI en RDS zijn meer de kracht achter deze verandering en toename dan Cloud.
Voor de zaken zoals beveiliging, Clean Cloud en nog veel andere punten zijn er nog geen standaarden en normen gedefinieerd. Elke provider plakt zijn eigen groen label op zijn deur en beweert dat hij secure en clean is!
Ik ga verder niet op de overige punten in, deze gaan zeker andere lezers doen.
Ik denk wel dat in 2013 meer bedrijven van een software bij een externe leverancier gebruik gaan maken (Hybride Cloud) Deze zal verder zodanig toenemen dat hun het applicatielandschap flink veranderd gaat worden. Deze toename kan snel een applicatie-oerwoud vormen. Door diversiteit in authenticatiemechanisme en gebrek aan koppeling tussen verschillende providers zullen veel bedrijven
1) snel aan het eind van contract terug gaan naar hun eigen applicatieomgeving,
2) gedwongen meerdere applicaties bij 1 provider afnemen zodat ze met elkaar kunnen communiceren “een soort vendor lock-in”
3) van IDaaS gaan gebruik maken om dit probleem op te lossen!
Hybride cloud is zeer verleidelijk. Zonder een visie en onderzoek ga je snel een oerwoud maken van je omgeving. En je zal ook zien dat je niet altijd voordelig uitkomt als je je businessprocessen goed, veilig en met beleid op hybride cloudoplossingen gaat bouwen.
Ten slotte, IDaaS is nog in ontwikkeling. Deze dienst wordt nu nog niet door elke leverancier ondersteund en kent zeker geen lage kosten als je het plaatje compleet maakt. Met IDaaS los je het probleem van je aplicatielandschap bij erschillende provider niet op! Je maakt het maar erger als je IDaaS inzet zonder dat je geen visie hebt.
@Reza
Waar is eigenlijk jouw reactie op gebaseerd? Ik lees meer praatjes van een reaguurder dan een analist die zijn mening op betrouwbare feiten en duidelijke trends gebaseerd heeft!
Voor iedereen die verstand heeft van dit onderwerp is duidelijk dat de auteur bij punt 1 doelt op het succes van mobiele apps (met altijd een cloud backend). Metaframe of RDS heeft hier helemaal niets mee te maken.
De trend richting schone datacentertechnologie is er en dat wordt keurig gesignaleerd door de auteur. Jouw opmerking over het gebrek aan normen doet hier niets aan af.
Vervolgens noem je weer eens het clichébeeld van een ‘applicatie-oerwoud’ (bangmakerij en FUD) en verwar je het gebruik van SaaS applicaties met hybride cloud.
Mijn advies is om eerst je eigen begripsverwarring over cloud technologie op te lossen voordat je je een oordeel aanmatigt over andermans artikelen. Alleen een mening hebben is niet genoeg.
@Daan, noem je Reza een reagluurder? Ik dacht dat een reagluurder een ander type is?
Over punt 2 Cloud security vind ik de samenvatting wat kort door de bocht, het is helemaal niet zeker dat “jouw” service provider je omgeving veilig houdt. Iedereen hoopt het, maar (te)vaak is niet eens terug te vinden op welke wijze “jouw” service provider de veiligheid garandeert. Alleen van de grotere organisaties is wat meer informatie beschikbaar, echter ook niet van allemaal.
Als je voor 2013 gewoon 2012 invult dan klopt ook alles.
Eigenlijk gaat in 2013 cloud gewoon door op de weg die al eerder was ingezet.
Heel eerlijk…. Ik kan niet zoveel met deze voorspellingen.
Ik had gehoopt te lezen wat er in 2013 nu echt anders zou zijn.
Mooi vertaald artikel. Deze SAP cloud VP schrijft regelmatig blogs en die worden schijnbaar 1 op 1 overgenomen.
http://en.sap.info/10-cloud-computing-trends-for-2013/85441
@Mickel: Kijk nu eens op de bron…. zelfde auteur, dus volledig correct. Geen vuiltje aan de lucht en past binnen het beleid van Computable. Juist netjes dat de auteur het ook nog even in het Nederlands heeft gedaan.
Althans, ik neem aan dat Sven het zelf vertaald heeft of daar in ieder geval zijn goedkeuring voor gegeven heeft.
@Daan
Volgens mij kun je niet zonder droge ogen ontkennen dat groot deel van dit artikel gewoon marketing is, de wens is hier de vader van de gedachte. Een beetje dus als de horoscoop waar lezeressen dit jaar de prins op het witte paard beloofd wordt en voor mij dus niet echt de moeite om inhoudelijk op in te gaan. Dit ook omdat ik niet verwacht dat auteur erop gaat reageren aangezien ik vermoed dat het door redactie vertaald is
En het is leuk dat je SaaS noemt welke het summum is van Cloud Computing en hybride hier weer de optima forma van is maar dit ideaal is niet eenvoudig te bereiken, zeker niet in 2013 voor veel organisaties met een applicatie historie. En misschien ben je het niet eens met Reza maar met zijn reactie over IDaaS geeft hij wel een interessant nieuw punt in de discussie. Dit omdat er niets vervelender is als je voor elke applicatie opnieuw in moet loggen of een sleutelbos aan tokens bij je moet dragen.
@Daan
Ik stel het zeer op prijs als iemand zijn/haar volledige naam achterlaat zodat ik na een zoekactie te weten kan komen op welk kennisniveau met hem/haar communiceren kan. Als ik je reactie lees zonder dat ik weet wat je doet en wie je bent dan zou ik vermoeden of je aandelen in SAP hebt, collega`s bij SAP hebt of een cloudleverancier bent die hier voor zijn belang probeert op te komen!
Ondanks deze onwetendheid probeer ik een reactie achter te laten in de hoop dat het duidelijk overkomt en geen begripsverwarring bij je veroorzaakt. Communicatie op deze wijze is niet altijd makkelijk, duidelijk en efficient.
Voor HNW heb je toegang nodig tot je desktop, applicaties, data en informatie. Met 1 of 2 of 3 SaasS applicaties of Apps heb je geen HNW. Ik blijf erbij dat de toename van plaats/device/tijd onafhankelijk werken lees HNW, in 2012 (zoals auteur dit aangeeft) niks tot zeer weinig te maken heeft met de ontwikkelingen rondom Cloud en het gebruiken van Apps.
Want:
A) Een bedrijf met gemiddeld aantal applicaties (denk maar aan 50 applicaties) en hun verwevenheden kun je niet snel naar cloud brengen. Hoeveel bedrijven hebben dit in 2012 meegemaakt? Bovendien als je van je cloudleverancier plaatsonafhankelijk toegang tot je omgeving krijgt dan is zijn techniek gebaseerd op VDI en RDS.
B) De Mobility Enterprise Application Platform (MEAP) is in 2012 zelden door bedrijven toegepast. Zonder deze laag ben je niet in staat om je omgeving als Apps aan te bieden. Veel bedrijven hebben in 2012 hier en daar wat SaaS oplossingen afgenomen die soms via een aap aangeboden worden maar dat is heel anders dan HNW zoals auteur dat aangegeven heeft.
Op deze site zijn er een aantal artikelen over MEAP i.c.m. BYOD en HNW, misschien is het handig dit door te nemen als je dit concept niet al kent.
In tegenstelling tot deze twee opties, was in 2012, de realisatie van HNW met VDI en RDS zeer gangbaar. Als je goede contacten met licentie verkopers hebt, en als je weet hoe je aan informatie kan komen over de interessante infra-projecten in 2012 dan zou je zien dat VDI en RDS in 90% van deze projecten onder motto realisatie HNW,toegepast zijn.
Wat betreft de trends richting schone cloud-datacenter, ik heb dit niet ontkent! Sterker nog deze heb ik al in een onderzoekrapport voor een klant over “duurzaamheid en ICT” bevestigd. Maar ik heb wel hierboven opgemerkt dat er nu niet duidelijke standaarden en normen zijn waarmee je kan toetsen of een datacenter echt groen is of niet! De bestaande normen (zoals ISO xxx) zijn niet echt geschikt voor het meten en toekennen van deze status.
Het applicatie-oerwoud mag je een clichébeeld noemen maar dat is de realiteit en het probleem waar veel bedrijven mee worstelen. Zoals ik zei, ik weet niet wie je bent en wat je kennis en ervaring zijn, maar als je een tijd in deze wereld meegelopen hebt dan weet je dat dit onderwerp al heel duidelijk bij veel bedrijven aanwezig is. Het gebruiken van een SaaS oplossing maakt dit verder nog erger.
Tot zover dat ik weet, als je vanuit je omgeving gebruik maakt van verschillende cloudapplicaties (lees SaaS) dan heb je een hybride model gecreëerd. Heb jij hiervoor een andere definitie dan verneem ik het graag.
En ten slotte om even op je advies terug te komen, een begripsverwarring kan met twee kanten te maken hebben: Zender en Ontvanger. Het kan ook zijn dat de ontvanger niet in staat is om de inhoud van de zending juist te ontvangen of te begrijpen. Door het gebrek aan kennis en ervaring, ook aan de kant van ontvanger kan dit verschijnsel(begripsverwarring )zich voordoen.
@Ewout
Inderdaad, was de schade maar beperkt tot x keer inloggen! Het is al bekend dat elke cloudleverancier zijn eigen identiteitmechanisme heeft. Klant kan door deze identiteitscrisis veel beperkingen opgelegd krijgen. Deze beperkingen zullen negatieve effect hebben op zijn investering en business. Bewust zijn van dit gebrek leeft niet bij (veel) klanten.
Deze onwetendheid kan soms de investering veranderen in desinvestering!
In de academische wereld is cloud computing allang geen onderwerp van gesprek meer. De redenen laten zich raden. We zouden ons als cloud experts meer moeten richten op de resultaten. Hoe kunnen we IT goedkoper maken? Hoe zorgen we dat onze IT niet een pad van Legacy inslaat? Hoe zorgen we dat onze IT zich mee kan bewegen met de business? Hoe zorgen we dat onze IT veiliger is? Met minder mensen draaiende gehouden kan worden? Onze gebruikers beter ondersteunen?
Tools en diensten die deze resultaten ondersteunen zullen groot worden, al blijft regelgeving en kijkgrage in geniep opererende overheden een bedreiging voor al dat moois.
De genoemde trends zeggen mij niets en zijn gewoon saai.