Het Algemeen Bestuur van het Waterschapshuis heeft unaniem besloten tot de transitie van Stichting Het Waterschapshuis naar een gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2013. Een aantal waterschappen stuurde eerder deze week nog aan op uitstel van de verandering van deze rechtsvorm. De gemeenschappelijke regeling moet er voor zorgen dat de betrokkenheid bij de ict-organisatie het Waterschapshuis wordt vergroot.
Naar aanleiding van de mislukte, miljoenen kostende invoering van het belastingsysteem Tax-i willen diverse waterschappen, aangevoerd door Wetterskip Fryslân, Waterschap Scheldestromen en Waterschap Hunze en Aa’s, eigenlijk eerst een debat voeren over het bestaansrecht van het Waterschapshuis. Zij maakten dit standpunt kenbaar op een vergadering over de transitie begin van de week.
In eerste instantie werd ook aangestuurd op een uitstel van drie maanden. Maar het Waterschapshuis vreesde echter dat uitstel van een besluit over een gemeenschappelijke regeling tot afstel zou leiden. De afgelopen dagen vond daarom nog volop overleg plaats met de waterschappen. Dat heeft alsnog resulteert in het besluit van Algemeen Bestuur van Het Waterschapshuis, waarin elk waterschap vertegenwoordigd is, tot het ingaan van de gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2013.
Zo’n regeling moet zorgen voor een versterking van de bestuurlijke betrokkenheid van de waterschappen. Dat moet weer leiden tot een betere bestuurlijke sturing en controle, meer transparantie en een versterking van de gezamenlijke inkoop.
HWH 2.0
Verder is afgesproken dat de conclusies en aanbevelingen uit het Evaluatieonderzoek Tax-i vanuit de gemeenschappelijke regeling worden opgepakt en uitgewerkt in het plan Het Waterschapshuis (HWH) 2.0. Die aanbevelingen hebben met name te maken met een duidelijker rol en taakafbakening van Het Waterschapshuis, meer externe reviews en audits van ict-projecten en een ict-opfrisbeurs voor bestuurders.
Een bestuurlijke commissie zal dit proces begeleiden. Deze commissie bestaat uit Herman Dijk (dijkgraaf waterschap Groot Salland), Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland) en Paul Erkelens (dijkgraaf van Wetterskip Fryslan).
De commissie heeft tot doel een uitgewerkt voorstel eind mei 2013 voor te leggen aan het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling HWH.
Goed bericht; eindelijk duidelijkheid.
Betekent dat er eerder geen draagvlak tussen verschillende organisaties bestond om dit project af te kunnen ronden? Betekent dat er eerder geen haalbaarheidsonderzoek verricht was voordat dit project van start ging? Betekent dat de investeringen die eerder gemaakt zijn na het bekend maken van het voorstel (eind mei)verder benut kunnen worden zonder dat er sprake is van desinvestering? Betekent dat het project tot eind mei stilstaat tot het besluit en aanbevelingen bekend zijn? Dit betekent halfjaar uitbetalen van kosten waar je geen gebruik van maakt zoals support van Oracle licenties of hardware als dat ook al aangeschaft is! En na halfjaar als er eea bekend zijn dan gaat project misschien na de zomervakantie van start. Dit betekent dat er circa 1 jaar geen gebruik wordt gemaakt van investeringen die eerder gemaakt zijn en ook terugkomende kosten die eerder binnen de product-lifecycle zich voordoen dan wat er eerder gepland was (de teller loopt nu al!)