Vorige maand heb ik mijn ervaring over Windows 8 met jullie gedeeld. Nu een maand verder ben ik overtuigd dat Windows 8 zeer goed te gebruiken is in zakelijke omgevingen. Maar hoe zit dit met Microsoft Office 2013.
Ook dit keer heb ik de nieuwste Office variant weer getest als gebruiker. Dus ik heb niet alle nieuwe functies willen testen en vinden. Maar vooral gekeken wat Office2013 nu in de dagelijkse praktijk voor mij betekent.
Qua installatie kent Office 2013 een goed en makkelijk proces. En de integratie met Windows 8 maakt het daarbij ook wel compleet. Ook bestaande documenten in .doc of .docx formaat zijn eenvoudig te openen en beheren. Wat betreft bediening, moet je altijd eerst even weer wennen, maar wijkt naar mijn mening niet veraf van Office2010. Wel ziet de ribbon er anders uit en dien je af en toe even te zoeken naar de functionaliteit. De reden is echter niet zozeer de ribbon, maar meer het feit dat Microsoft de terminologie van Windows 8 en Office 2013 heeft gelijk getrokken. Meest sprekende term is hierbij de share functie.
Share
In Office2013 is de share en samenwerkingsfunctionaliteit verder uitgebreid en ook deze sluit aan bij de Windows8 experience. Denk hierbij naar het eenvoudig sharen en uitnodigen van andere gebruikers via Skydrive-optie. Maar natuurlijk ook gewoon e-mailen, versturen met instant messaging, online presenteren en post via een blog. Ondanks dat dit ook een blog is, heb ik dat niet gedaan.
Ook bij de andere functie zoals opslaan merk je dat Office2013 gericht is op samenwerken en opslaan en delen via de online/cloud-oplossingen. Hiermee sluit het nieuwe Office-programma nauw aan op de huidige en nieuwe manier van (samen)werken.
Outlook werkt prettig en de nieuwe lay-out is mijn inziens ook prettig om mee te werken. Al hoor ik hierover verschillende geluiden, alsook over de nieuwe ribbon iconen. Zo zie je maar dat smaak erg persoonlijk is. OverExcel en Word verder weinig opmerkingen en ze doen wat ze moeten doen met meer mogelijkheden tot delen. So far, so good.
Infrastructuur
Wat ik wel heb gemerkt in de combinatie van Windows8 en Office2013 is dat je infrastructuur hiervoor geschikt moet zijn. Kortom, je moet minimaal Lync2010 hebben en geen OCS2007 want deze werkt niet samen met Lync2013. Dan moet je Lync2010 installeren en zo de integratie met Outlook verkrijgen. Dit werkt gelukkig wel, maar is niet optimaal.
Ook niet alle printers gaan allemaal even soepel met de gemengde omgeving om en kan je geen settings veranderen. Soms help rebooten en opnieuw proberen dan weer wel. Nu moet ik erbij zeggen dat mijn Office2013 een release candidate is en nog niet de definitieve release.
Conclusie
Is Office2013 een toegevoegde waarde of is Office2010 'goedgenoeg'? Het antwoord op deze vraag is helemaal afhankelijk van de manier van werken en je onderliggende OS. Werk je met Windows 8 en ben je cloud-connected met Skydrive dan is Office2013 bijna een must. Stap je net over naar Windows 7 en werk je op de klassieke manier, dan is Office 2010 voldoende.
Ben je van plan het nieuwe werken in te voeren of ga je meer naar flexibel werken en samenwerken dan heeft Office2013 veel toegevoegde waarde. En laten we eerlijk zijn, de scheidslijn tussen werk en privé wordt in welke vorm je ook werkt dunner en daar is Office2013 in combinatie met Windows 8 zeker van toegevoegde waarde.
Beste Fred,
Feitelijk zijn jouw bijdragen een soort advertorials voor Microsoft producten. Wat mij treft in jouw opstelling, is de stelligheid, waarmee je Microsoft als ongeveer enig mogelijk platform presenteert als het om zakelijke functionaliteit en de Cloud gaat. Ik mis elke verwijzing naar andere platformen en verbaas me er eigenlijk over, dat Computable dit accepteert.
Misschien heb je het gemist, maar sinds enige tijd bestaat er ook zoiets als Google Apps. Niet alleen beschikt de gebruiker daarmee over een met de Microsoft producten vergelijkbare functionaliteit, maar met de Google Drive beschik je ook over de mogelijkheid om je eventuele Microsoft documenten automatisch in de Cloud op te slaan. En gebruik je de combinatie Google Apps – Covide CRM, dan kan je die documenten zonder extra handelingen zelfs automatisch in de Cloud onder de juiste Relaties of het juiste project opslaan.
Ik nodig je daarom uit om je horizon iets te verbreden. Zou dat kunnen?
Alvast bedankt!
Een vriendelijke groet,
Willem Massier
ook cloud expert voor Computable
@Willem: Ik begrijp je reactie, maar zelf krijg ik veel kritiek omdat heel vaak verwijs naar Amazon Webservices, Dropbox en Windows Azure. Dat komt natuurlijk omdat ik die veel gebruik en daar erg enthousiast over ben.
Ik neem aan dat mensen dit zelf wel in een perspectief kunnen plaatsen. Al zou het handig zijn als Fred een disclaimer plaatst waarin hij zijn relatie met Microsoft beschrijft of aangeeft of hij hiervoor betaald krijgt of andere privileges.
Zelf heb ik niets met Microsoft Office meer, al heb ik alle licenties. Ik gebruik zelf 99% van de tijd Google Apps en ben daar razend enthousiast over. Waar ik echter enorm mee worstel is het offline werken in het vliegtuig. Soms werkt het, maar vaak werkt het niet en maak ik toch even tijdelijk een Word bestand aan, maar baal ik dat ik niet bij mijn data kan! Een ander nadeel van Google Drive vind ik dat mijn Google Docs *niet* gebackupped worden! Daar heb ik dus zelf weer een script moeten schrijven en een tooltje moeten installeren.
Mijn relatie en liefde met Microsoft is zeer dubbel. Ik vind Windows 7 veel fijner dan Mac OSX, Windows Azure vind ik briljant en ik werk graag met Visual Studio en SQL Server, maar Office365, SharePoint, online betalen bij Microsoft en veel andere zaken zijn *griezelig* slecht en laatst kreeg ik waarschuwingen dat MS Sites niet goed op Google Chrome draaide en daarmee verliezen ze veel krediet.
Ook geloof steeds minder Windows 8, Windows Phone 8 ding, Al moet dat nog blijken in de nabije toekomst.
@willem: Ik begrijp je reactie niet. De schrijver maakt geen analyse van de markt van Office-producten, hij maakt geen ranking van alle suites waar office 2013 ongegeneerd op de eerste plaats komt. Hij heeft MS Office een tijdje gebruikt en beschrijft enkele ervaringen. Niet meer.
In het kader van full disclosure kun je wellicht ook je relatie met Covide CRM aangeven.
Ik vat het op als een review en mag naar mijninziens wel wat meer de diepte in.
Ik vind namelijk Office2010, net name outlook, bijzonder slecht performen. Hoe zit dat met 2013? Wat zijn de nieuwe functionaliteiten in 2013?
Waarom moet ik voor 2013 kiezen, waarom niet?
Heren,
Bedankt voor jullie reacties. Maar ik heb geen enkele band met Microsoft, laat staan extra privileges. Daarnaast gebruik ik privé voornamelijk Google producten, zoals Gmail, Google+, Google Drive (v/h Docs)etc. Dit gebruik ik niet slechts recent, maar al jaren naar grote tevredenheid. Daarnaast verkoop en promoot ik al meer dan 10 jaar open source oplossingen.
Zoals Erwin al aangaf is dit slechts een review van een Office2013 product. Ook heb ik aangegeven op welke manier ik de review ingestoken heb, dus als gebruiker. Het valt me namelijk altijd op in reviews dat er veel naar specs en nieuwigheden wordt gekeken, zonder de toepasbaarheid in het gebruik voor de normale user in ogenschouw te nemen. Die insteek heb ik willen nemen. Ook geef ik in de laatste alinea aan wanneer Office2013 toegevoegde waarde heeft en wanneer niet.
Kortom, mijn blik is zeer ruim. Echter dat geldt voor alle producten en oplossingen en dus ook voor het gebruik van Microsoft producten. Excuus daarvoor als anderen daar blijkbaar moeite mee hebben.
@Fred, @Henri en @Erwin
In een review wil je weten welke extra waarde een product heeft ten opzichte van zijn voorgangers – zoals Erwin meldt – en/of de concurrentie – zoals ik die volledig in jouw artikel mis.
Ik wil dat van die ruime blik op je woord geloven, maar vind er echt niets van terug in je artikel. Mijn excuses als ik je artikel daardoor verkeerd heb geïnterpreteerd. Uit de reactie van Henri kan je echter opmaken, dat hij op dezelfde manier op het verkeerde been is gezet.
Dit product is bekeken door een ict-er en ict-ers zijn gewend aan dit soort veranderingen. Ik vraag me af wat de belevenis van een gewone gebruiker zou zijn als hij/zij een dag met dit product moet werken!
Zoals ik het hier lees, het nieuwe (samen)werken met Office 2013 is meer gebaseerd op Windows 8, Linc2013 en MS- clouddiensten. Met andere woorden het upgraden van (een grote deel van) je Microsoft omgeving en ook zeker je licenties plus aan de MS gerelateerde objecten in je applicatieland! Dan vraag ik me af welke toegevoegde waarde deze grote investering heeft als HNW nog met office 2010 suite op Citrix/RDS/VDI mogelijk is!
Ik had het zeer interessant gevonden als je ook iets over licentiemodel en voorwaarden van Office 2013 had gezegd!
Mijn grootste bezwaar tegen veel van de office (maar ook windows) upgrades is:
“Wel ziet de ribbon er anders uit en dien je af en toe even te zoeken naar de functionaliteit.”
Als niet zo frequente gebruiker van de office suite vindt ik het hoogst irritant dat ze sommige dingen (bijv. de properties van een document) telkens weer ergens anders wegstoppen. Tegen de tijd dat je er aan gewend bent, veranderen ze het weer.
Wellicht ben ik niet zo’n representatieve gebruiker, windows XP met office 2003 voldoet voor mijn dagelijks werkzaamheden namelijk ook nog prima.
Office 2013 is echt een stap die je moet overwegen als je ook naar Windows 8 over stapt, de integratie is optimaler en meer integraal dan de oplossing stel Office 2010 en Windows 7. Je krijgt daarbij i.d.d. de mogelijkheid om meer online te werken maar is geen strikte noodzaak. Daarbij kan ik wel uit eigen ervaring zeggen dat m.n. Outlook 2013 op diverse fronten aanzienlijke verbeteringen doorgemaakt heeft, sowieso ervaar ik het gehele Office 2013-pakket als een stuk sneller dan zijn voorganger Office 2010, maar dat kan wellicht ook meer met de gebruikerservaring i.c.m. Windows 8 te maken hebben. Ik kan het dus iedereen, die Office überhaupt overweegt, van harte aanbevelen; maar dan moet je uiteraard wel gebruik willen cq. moeten maken van de features. 🙂
Office wordt hier gekoppeld aan windows, jammer, ten onrechte zelfs een versie voor Mac bestaat er namelijk ook en is perfect compatibele met o.a. die voor windows, echter zonder de windows ballast en ergernissen. 🙂