Vanaf 1 januari 2013 maken ict-infrastructuurdienstverlener Sara BV, dat na de fusie verder gaat als Surfsara, en datacenterexploitant Vancis BV officieel deel uit van de Stichting Surf. De intentieverklaring die afgelopen april werd opgesteld, is omgezet in een definitieve fusie-overeenkomst. Door de samenvoeging ontstaat er een nationale, geïntegreerde ict-infrastructuur voor het hoger onderwijs en onderzoek, bestaande uit netwerken, supercomputers, grids, data en diensten.
Begin januari 2012 berichtte Computable reeds over de op handen zijnde transitie van supercomputerspecialist Sara door Surf. Voor de onderhandelingen en de integratie werd een jaar uitgetrokken. In april werd een intentieverklaring opgesteld. Vandaag, 19 december 2012, zijn door Amandus Lundqvist (bestuursvoorzitter Stichting Surf) en Sijbolt Noorda (bestuursvoorzitter Stichting Sara) de definitieve handtekeningen gezet onder de fusie-overeenkomst tijdens Superdag. Dat is de jaarlijkse bijeenkomst waarbij gebruikers van de nationale ict-onderzoeksinfrastructuur en high performance computing bij elkaar komen.
Sara, Surf en Vancis
Sara (65 man) is de ict-infrastructuurdienstverlener voor universiteiten en hogescholen, terwijl Surf (200 man) de breder opgezette ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs is. De high performance computing (hpc)-dienstverlening van Sara was de ontbrekende schakel in het aanbod van Surf. Na de integratie wordt Sara BV een nieuwe werkmaatschappij onder Surf met de naam Surfsara. Dit onderdeel blijft binnen de Surf-organisatie verantwoordelijk voor het leveren van diensten op het gebied van onder andere hpc, dataopslag en visualisatie.
Hostingbedrijf Vancis, een dochteronderneming van Stichting Sara, blijft als op zichzelf staande marktpartij opereren, onder houdstermaatschappij Surf en een eigen raad van commissarissen. Vancis, dat opereert vanaf het Science Park in Amsterdam, is specialist in datacenter- en clouddiensten, managed services en technisch applicatiebeheer en werkt in 2013 samen met SurfSara aan een big data- en hpc-dienstverlening.
Verbrokkeld
Aanleiding van het samenbrengen van de ict-organisaties is een rapport van het toenmalige innovatieplatform ICTregie van december 2008 (!). Daarin staat het advies om alle nationale ict-voorzieningen voor Nederlandse onderzoekers onder te brengen in de Surf-organisatie. De versnippering van deze voorzieningen en het beheer staat een internationaal sterke ict-onderzoeksinfrastructuur in de weg, was de conclusie van ICTregie.
Een goede ict-onderzoeksinfrastructuur is een voorwaarde om de kenniseconomie te stimuleren en internationaal een leidende positie te houden in de digitale wereld, stellen Surf en Sara nu. De fusie zal, naast de sectoren onderwijs en wetenschap, ook helpen het Nederlandse bedrijfsleven competitiever te maken. In het kader van het topsectorenbeleid komt de door Bull gebouwde nieuwe supercomputer in 2013 ook beschikbaar voor deze doelgroep, melden de twee instellingen.
Een loket
De fusie heeft vooral voordelen voor onderzoekers aan instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek kenmerkt zich door een groeiend aantal grote complexe datasets. Deze ‘big data’ vereisen grootschalige rekenkracht, omvangrijke dataopslagvoorzieningen, visualisatiefaciliteiten en hoogwaardige gebruikersondersteuning, gecombineerd met geavanceerde netwerkvoorzieningen. Met de combinatie van faciliteiten die ontstaat na de fusie wordt hierin structureel voorzien. Met alle vragen over de inzet van ict voor wetenschappelijk onderzoek, kan men vanaf 2013 terecht bij één loket, benadrukken de twee ict-instellingen.