Ict-dienstverlener Sogeti presenteerde onlangs het boek ‘TMap Next in Scrum’, een praktisch naslagwerk over deze testaanpak in een Agile scrum-omgeving. Het boek geeft antwoord op de vraag hoe in een scrumaanpak software kan worden getest. Het door Sogeti ontwikkelde TMap Next wordt internationaal toegepast bij het testen van bedrijfsapplicaties. Vier Computable-lezers recenseren op persoonlijke titel dit boek.
Fons Maathuis, softwarearchitect, Logica
In het boekje van 87 pagina’s wordt uitgelegd hoe de testmethode TMap Next succesvol ingezet kan worden in een op dit moment veel gebruikte methode van softwareontwikkeling. Het boekje is zorgvuldig opgebouwd, met een ruime en duidelijke uitleg van het waarom van dit boekje en een verantwoording. Pas op bladzijde 19 wordt daadwerkelijk ingegaan op de inhoudelijke kant. Kennis van TMap Next wordt verondersteld.
Inhoudelijk is het boekje goed opgebouwd. De auteurs wijden een hoofdstuk aan het verduidelijken van definities van Lean, Agile en Scrum, waardoor een stevige basis gelegd wordt. Een aantal valkuilen wordt benoemd en de kracht van het team wordt benadrukt. Pas op de helft van het boekje worden TMap Next en scrum samengebracht en worden de sterke punten uit beide methoden aan elkaar gekoppeld.
Door de (kort-)cyclische stages van agile en scrum kan veel nauwkeuriger bepaald worden wat, en hoe intensief, getest moet worden. De klant kijkt immers veel directer mee. De TMap Next adaptiviteitsprincipes kunnen onverkort en zeer direct worden benut. Er wordt, door middel van schema’s, duidelijk uitgelegd hoe en waar de methodes in elkaar grijpen en hoe testers kunnen komen tot een integratie van beide methoden. Aan het eind van het boek staat het totaaloverzicht met alle daarbij behorende planningsaspecten en taken.
Door de vele tekeningen en afbeeldingen wordt goed duidelijk wat de schrijvers bedoelen, in de begeleidende tekst wordt dat nog eens goed uitgelegd. Enige kennis van de methoden is wel een voorwaarde, maar dan verdient het boekje van mij een 8,5 om de leesbaarheid en de schema’s.
Allan de Bruin, testconsultant, ITNL
Het boek heeft een heel makkelijk formaat om mee te nemen. Niet te zwaar of te dik, een handig pocketformaat. De kaft is niet te hard, waardoor je deze makkelijk om kan klappen. De zinsopbouw is ook makkelijk te volgen. En het vakjargon werd goed toegelicht, dus een persoon die geen kennis heeft van de materie zal dit als prettig ervaren.
De eerste drie hoofdstukken zijn gericht op Scrum. Als je al kennis hebt van Scrum is dat even doorlezen. Daarna komt pas de samenvoeging met TMap en Scrum. Ik heb die eerste hoofdstukken overgeslagen. Gelukkig was de inhoudsopgave hier duidelijk over, want anders zou je bang zijn dat je toch informatie mist. De inleiding was lang. Het kwam bij mij over of de schrijver graag in het middelpunt staat en de hele wereld daarvoor wil bedanken.
Mijn conclusie is dat het eigenlijk een boek is voor ‘on the job’ als naslag, ook voor beginnende testers in een Scrumomgeving. Kort en bondig, een 9.
Gertjan ter Harmsel, testconsultant, Saemen/De Testcoach
Het onderwerp van het boek, de toepassing van TMap binnen agile-trajecten, wordt over het algemeen als pittig ervaren. Zo zou TMap agility missen.
Helaas moet ik constateren dat het boekwerkje dat zorgpunt niet geheel wegneemt. Ik denk dat het wel is gelukt om met mij ‘de reis naar TMap in scrum af te leggen’, maar als lezer blijf ik met diverse vragen achter.
Zo kan ik de uitwerking van de auteurs niet helemaal volgen wanneer uitvoerig wordt uitgelegd hoe een eigen test-scrumboard in te richten, met toepassing van productrisicoanalyse, testzwaarte, risicoklassen en door traditionele testontwerptechnieken van stal te halen. Dit geeft de indruk dat het flexibele en agile van scrum (met de beperkte tijd per sprint) in de verdrukking komt, waarbij de factor Testen alsnog vanuit een niet-agile rol opereert.
Ook stipt het boek mijns inziens te beperkt flexibele(r) testsoorten aan, zoals exploratory testen, of contextgedreven testen, om agile mee te kunnen bewegen met de ontwikkelaars en als tester vanaf het begin meerwaarde te bieden.
Een aantal keer wordt gesteld dat praktijkvoorbeelden worden behandeld, maar die zijn niet aanwezig. Overall mis ik een pragmatische aanpak en toepassing. Kleine missers vormen het niet uitwerken van de toegevoegde waarde van zogeheten groomingsessies, en een copy-paste paragraaf.
Jammer, de intentie van een handreiking voor agile ontwikkeltrajecten is goed. Ik geef het boek een 6. Mijn suggestie: kies als hoofdinvulling de structuur en opbouw van hoofdstuk 6 (Scrum en TMap Next), en vul het boek aan met praktijkcases.
Paul Settles, manager, Settles Management
De titel en subtitel wekken verwachtingen bij de lezer van het boek. Om die te checken lees ik altijd meteen de achterzijde en vervolgens de inhoudsopgave. De achterbladtekst bevestigde mijn verwachtingen: TMap NEXT in scrum – Hoe doe je dat nu?
Allereerst weer compliment voor Sogeti, dat steeds weer het lef heeft om zijn visie op ict te verwoorden en vast te leggen in boekvorm, open voor kritiek en verbetering door wie die dat wil.
Met dit boek heb ik om eerlijk te zijn wel een beetje geworsteld met de beoordeling. Er wordt namelijk heel veel scrum en TMap uitgelegd en te weinig aandacht besteed aan het ‘Hoe doe je dat nu?’… Het belangrijkste hoofdstuk 5 zou veel meer praktijkvoorbeelden mogen bevatten.
Het plaatje van het scrum-model wordt tot vervelens aan toe herhaald (dertien keer) waar twee- of driemaal zou volstaan. Figuur 12 krijgt helaas te weinig ruimte en is daardoor deels onleesbaar. Paragraaf 3.3.2. zou veel korter kunnen, herhaalt eigenlijk paragraaf 3.3.1. Figuur 28 uit de appendix zou ik ook verwachten in hoofdstuk 5.
Al met al zeker een waardevol boek voor testen in scrum-omgevingen, van mij krijgt het een 7.