De eindgebruiker is koning! Vroeger was het zo dat de it-afdeling voorschreef hoe er met de it-systemen om moest worden gegaan. Soms kwam dit voort uit de starheid van systemen, maar meestal lag het aan de starheid van it’ers; zij hebben graag volledige controle. Onder zware druk van de eindgebruiker is dit nu volledig aan het omslaan.
Met de komst van steeds gebruikersvriendelijker apparaten als smart phones en tablets zijn mensen ook steeds ‘verwender’ geworden op het gebied van automatisering. Voor elke toepassing is wel een app te verkrijgen en hoe meer apps in de app store hoe beter de leverancier gewaardeerd wordt. Het hele app-model is natuurlijk mogelijk gemaakt door de komst van de cloud en Software-as-a-Service modellen. Facebook, Hotmail en Twitter in de consumentenmarkt, gevolgd door SalesForce en Office365 in de zakelijk markt, hebben een enorme impact gehad op de manier waarop gebruikers kijken naar en omgaan met it. Deze SaaS oplossingen maken het zelfs voor de kleinste gebruiker mogelijk om op volwassen manier mee te doen. Apps doen daar nog een schepje bovenop.
De tijd is voorbij dat je met de corporate laptop op kantoor komt waarna het ding eerst een half uur de verplichte veiligheidsprocedures doorloopt en de vereiste software updates installeert. Met Bring Your Own Device werd het al rap mogelijk om deel te nemen in bedrijfsprocessen vanaf je eigen tablet, zonder dat daarbij de veiligheid in het gedrang kwam. Heel fijn, omdat je dan niet meer te maken hebt met het keurslijf waarin je werkgever of opdrachtgever je wil stoppen en ook voor tijdelijk, ingehuurd personeel veel beter omdat je dan niet voor elke klant een bijbehorende laptop nodig hebt.
Maar wat nu als we nog wat verder willen? Wat als er dusdanig slimme platforms ontstaan in de cloud, waarbij je zelfs je eigen bedrijfsproces kan meenemen? Bring Your Own Business Process? BYOBP?
Altijd al gefascineerd door code generatie en model driven applications denk ik dat het mogelijk is om je eigen bedrijfsproces mee te nemen en te laten landen op het it-platform van de organisatie waar je op dat moment voor werkt. Droom ik? Denk aan initiatieven als Microsoft’s Oslo! Mensen zijn niet in een keurslijf te persen, ze willen graag hun eigen vrijheden bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Het gaat om het resultaat en niet om de manier waarop. De manier waarop wordt grotendeels bepaald door de gebruiker en niet door de organisatie waar zij voor werkt.
Vandaag de dag is met een platform als SharePoint Online (onderdeel van Office365) al behoorlijk veel mogelijk op dit gebied. Vanuit een door de eindgebruiker getekend Visio-diagram op basis van de standaard BPMN-taal kan redelijk eenvoudig een ‘applicatie’ (workflow) worden gegenereerd die in SharePoint kan draaien en waarmee je snel aan de slag kan. In feite is SharePoint Online dan geen SaaS-oplossing meer maar een PaaS-oplossing; een platform waarop je oplossingen laat landen. De grote uitdaging zit hem in het bieden van flexibele samenwerkingsmogelijkheden en volledige auditability. Door middel van zo veel mogelijk geautomatiseerde, in het platform ingebouwde governance moet auditability (wie heeft wat, wanneer en waarom gedaan?) goed realiseerbaar zijn. En door een dynamisch, sociaal samenwerkingsplatform te bieden waarbij mensen op een ad hoc manier bij elkaar komen waar en wanneer nodig, kunnen processen prima op elkaar afgestemd worden. Zo gebeurt het toch eigenlijk al lang, bij de koffiecorner of in de gang? Alleen nu dan ondersteund door een platform wat ook de gebruikersacties registreert en coördineert.
Door BYOBP op deze manier te implementeren kunnen flexibiliteit en controle prima samenleven. Zeker in een tijd waarin het niet meer ‘done’ is om medewerkers te monitoren op aanwezigheid maar op resultaat (het kan niet anders met het nieuwe werken) moeten ook de onderliggende platforms dit gaan faciliteren.
BYOBP is het nieuwe buzzword voor 2013. Mark my words.
@Wil
Volgens mij is het een risico afweging. Als die eerste paal scheef de grond in gaat, en het uiteindelijk resultaat is een tuinhuisje dan is het effect wellicht heel anders dan een eerste (en misschien meerdere) scheve palen waarop je een wolkenkrabber wil zetten.
Dito voor processen. Als je een foutje maakt, waardoor de facturen in het Engels verstuurd worden ipv in het Nederlands dan is het leed wel te overzien. Echter, valt door een foutje in het proces je productie-straat stil, dan wordt het al snel een echt probleem, om nog maar te zwijgen van fouten waardoor terugroep acties nodig zijn (leuk voorbeeld uit de media vandaag: http://www.nu.nl/binnenland/2990218/goulashsoep-in-rundvleesragout-van-unox.html)
Wellicht worden veel initiatieven ten onrechte in de kiem gesmoord, maar ik heb in de loop der jaren ook geleerd dat veel mensen slechts één of twee radartjes in het hele proces kennen, en geen flauw benul hebben wat het effect van een wijziging aan hun kant is op de totaalketen.
@Gijs,
BYOBP is mijns inziens nog maar een één van mogelijke scenario’s. Wat te denken van Bring Your Own Cloud.
Als ik als individu op een bepaalde (zeg maar ‘eigen’) manier voor een bedrijf productief ben in de Cloud, mijn informatie zowel zakelijk als privé in de Cloud heb ondergebracht, etc, etc, wil ik wellicht mijn eigen Cloud meenemen naar mijn (nieuwe) werkgever.
o van als ik bij een nieuwe werkgever wordt aangenomen neem ik mijn persoonlijke Cloud mee. En in die Cloud zou best eens mijn manier ven werken kunnen zitten. Misschien wel de basis van die processen die ik als individu voor mijn functioneren nodig heb (gehad). wat te denken van mijn kennis en ervaring.
Het “transparant” koppelen van mijn persoonlijke Cloud, met daarin de gegevens, processen, functionaliteit en dergelijke die ik als individu nodig heb,aan een (bedrijfsspecifieke)private Cloud of voor idereen toegankelijke publieke Cloud is de grootste uitdaging.
Vraag is wei het gaat beheren. Iedereen individuele gebruiker, of het bedrijf waar ik werk of een centrale overheid?
Wat het gaat worden en hoe een en ander er uit gaat zien is afwachten, maar we moeten wel op alles zijn voorbereid.
Het beschikken over, inclusief het kunnen meenemen van je “eigen bedrijfsproces” is daar wellicht een essentieel onderdeel van.
@Klaas Geweldig idee en dichterbij dan we denken!
En eens met @Henri, in zoverre dat het vooralsnog voornamelijk voor kenniswerkers bedoeld is allemaal.
En v.w.b. de verkeerslichten en -regels vrije steden; indien iedereen z’n eigen “Personal Governance” (normen en waarden?) meeneemt en borgt en zelfbeheersing heeft werkt dat denk ik beter dan de vanuit de overheid opgelegde overregulering.