Tablets en smartphones staan in de top drie van apparaten die de komende twaalf maanden het it-landschap gaan beïnvloeden bij Nederlandse ondernemingen met 25 tot 250 pc’s. Dit blijkt uit het Microsoft-onderzoek Grip op IT dat de softwareleverancier in het derde kwartaal van 2012 uitvoerde onder 250 technical decision makers. Opvallend aan het onderzoek is dat de tweede positie van it-apparaten, die procentueel meer vertegenwoordigd gaan worden op de werkvloer, wordt ingenomen door Apple-laptops die draaien op het Mac-besturingssysteem.
Het zijn vooral de tablets die het komende jaar meer op de werkvloer gebruikt gaan worden. Microsoft deelt de groep ondervraagden op in tweeën: bedrijven met 25 tot 75 pc’s en bedrijven met 75 tot 250 pc’s. Bij de grotere bedrijven zullen er 75 procent meer tablets op de werkvloer gaan verschijnen. Bij bedrijven met 25 tot 75 pc’s ligt dit percentage met 51 procent groei duidelijk lager. Microsoft berekent dit percentage door het gemiddeld aantal devices in de toekomstige situatie te vergelijken met de huidige situatie.
Mac en Windows
Opvallend in het Microsoft-onderzoek is de voorspelde groei van Apple-laptops met het Mac-besturingssysteem. Bij de bedrijven met 75 tot 250 pc’s zullen deze apparaten een groei in aantal laten zien van 63 procent. Bij de kleinere bedrijven is de groei van Apple Macs 9 procent. Daar doet een laptop-pc met Windows het met 17 procent groei beduidend beter. Bij de grotere organisaties zullenl er juist 1 procent minder Windows-pc’s op de werkvloer terug te vinden zijn.
Ook op desktopvlak laat de Windows-pc bij organisaties met 75 tot 250 pc’s een krimp zien. De ondervraagde personen denken dat er 2 procent minder Windows-desktops op de werkvloer gebruikt zullen worden. De desktop-pc die draaien op het Mac-besturingssysteem doen het beter. Bij de kleinere organisaties wordt hiervoor 8 procent groei verwacht, bij de grotere organisaties ligt dit percentage op 6 procent.
Smartphones
Ook smartphones gaan volgens Microsoft de komende twaalf maanden meer toetreden op de werkvloer. Bij de grotere bedrijven groeit het aandeel smartphones met 24 procent, bij de kleinere bedrijven ligt dit met 10 procent duidelijk lager. Op dit moment worden er bij organisaties met 25 tot 75 pc’s gemiddeld 15,5 smartphones op de wekvloer gebruikt. Voor organisaties met 75 tot 250 pc’s ligt dit gemiddelde op 40,6 smartphones.
Microsoft vroeg ook in hoeverre smartphones onderdeel uitmaken van de ict-infrastructuur. 46 procent van de technical decision makers geeft aan dat dit zo is, terwijl 39 procent aangeeft dat dit niet zo is en dit in alle gevallen vrijgelaten wordt. 14 procent van de ondervraagden heeft smartphones ook niet als onderdeel van de ict-infrastructuur, maar wil of moet hier wel controle over krijgen.
Byod en hnw
In het onderzoek werd ook gekeken of er met een eigen apparaat binnen het bedrijf mag en kan worden gewerkt (bring your own device, byod) en onderzocht Microsoft zijn eigen paradepaardje: het nieuwe werken (hnw). 56 procent van de ondervraagden geeft aan dat er beleid is opgesteld voor het kunnen of mogen werken met eigen apparaten. Nog eens 16 procent zegt dat er hiervoor beleid is opgesteld dat dit niet toelaat. 27 procent van de ondervraagden heeft nog geen byod-beleid.
Microsoft onderzocht ook de kennis en bewustzijn van het nieuwe werken. 24 procent van de technical decision makers meent dat het precies weet wat hnw is, terwijl 41 procent het ongeveer weet. 19 procent kent het nieuwe werken alleen van naam en 16 procent heeft er nog nooit van gehoord.
Vroeger had je VHS, Betamax en VC2000 waar kwaliteit het niet gewonnen heeft en allen overigens verdwenen zijn. De luidsprekerboxen van Bang & Olufsen met een lage vrouwelijke impedantie. (Wie heeft ze thuis in je kennissenkring?)
Ik vraag me af hoe je al die BYODS straks in een bedrijfsnetwerk wilt hangen. Hoe de reacties zijn als de typiste notulen uitwerkt op haar i-phone5, S3 of tabx en welke bedrijfsgegevens er straks op straat rondslingeren. De i-mania begint af en toe een beetje op een geloofstwist te lijken. Als je je ergens kritisch uitlaat over apple vallen de i-yatollahs over je heen. Gaat het over functionaliteit, vormgeving of erbij willen horen? Het zal wel weer overgaan net zoals de spijkerbroek met gaten van je zoon of dochter die € 169,– moest kosten. Een I-mac 2012 voor zo’n slordige € 2200,– onder de kerstboom voor een beetje Word, e-mail en Facebook? Of mis ik iets?
@Maarten Oberman,
Het was me al bekend dat MS al 5 jaar op Apple hardware ondersteund wordt. Ik heb mijn reactie gebaseerd op wat Apple met haar nieuwste versie iMac veranderd heeft! De laatste versie van iMac ondersteunt geen “Boot Camp” waarmee je geen x86 applicaties op deze hardware kan draaien. Apple heeft dit al eerder gewaarschuwd. Vroeg of laat neemt Apple voorgoed afstand van x86 architectuur. Daarom zei ik denk goed na voordat je een platform voor je onderneming kiest, het kan soms eenrichtingsweg voor je worden.
@Reza
Geen Bootcamp meer is een logische stap, er zijn stapels andere mogelijkheden die beter en efficiënter zijn, kijk eens naar VMware, Virtual box en zelfs Parallels, etc. Die geven een integratie op applicatie of OS niveau.
Daarnaast X86 heeft “enige” legacy na 25 jaar. De sw ontwikkelingen zijn er op gericht om hw en sw te ontkoppelen en daarmee zal de x86 discussie of wat er ook al weer ergens onder ligt niet meer relevant zijn geworden.
Tegen die tijd is zelfs een processor-architectuurwisseling, dus weg van een (semi-) monopolist, een zegen in plaats van een bedreiging.