De frequentieveiling van het Agentschap Telecom voor nieuwe vergunningen voor mobiele telefonie en mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele-2 zijn er in geslaagd vergunningen te verkrijgen. Het consortium UPC/Ziggo trok zich terug. Bij de veiling werd extra frequentieruimte geveild waardoor de weg vrij gemaakt is voor supersnelle mobiele 4G-toepassingen.
Op dit moment zijn er in Nederland drie bedrijven die met een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden en daar komt vanaf 2013 Tele-2 als nieuwkomer bij. ‘Met de komst van Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Er komt meer dynamiek in de markt en er ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument. Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie’, aldus minister Kamp van Economische Zaken in een reactie op de bekendmaking.
De opbrengst van 3,8 miljard euro van de veiling komt ten goede aan de schatkist. De vergunningen voor de diverse frequenties zullen in de loop van 2013 ingaan en hebben een looptijd van 17 jaar.
Tele2
Nieuwkomer Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die op 14 december 2012 is geëindigd twee licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie is Tele2 nu in staat zijn als nieuwe netwerkoperator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie.
Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen. Deze nieuwe 4G-technologie zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt het bedrijf in staat om breedband internet mobiel te maken, aldus Tele2. Het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk.
Vodafone
Vodafone Nederland betaalde 1,4 miljard euro voor de frequenties. Het telecombedrijf verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. In het gekochte pakket zaten ook frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren.
Volgens Vodafone is 4G de nieuwe generatie mobiel internet en biedt dit een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk, aldus de telco.
KPN
KPN heeft tijdens de frequentieveiling een combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren.
De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor onze klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk, aldus KPN.
T-Mobile
T-Mobile meldt maar liefst 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden te hebben verworven. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden zegt T-Mobile in staat te zijn om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn zo afgestemd om de klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.
In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G-internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band noemt het mobiele telecombedrijf een investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.
UPC en Ziggo
UPC en Ziggo laten in een persverklaring weten af te zien van de aankoop van een spectrumlicentie voor mobiele diensten tijdens de multibandveiling. Zij deden mee via een joint venture. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.
Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en willen dit uitbreiden middels Wifi, bestaande Mvno-overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.
Radio
Radiofrequenties zijn de ‘grondstof’ die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar. Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december 2012, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.
Ben benieuwd hoe men denkt deze investering terug te verdienen. Met alleen sneller internet komt men er niet. Men zal het toch veel meer moeten gaan zoeken in een combinatie met nieuwe onderscheidende diensten. De triple is niet meer van deze tijd. Men beconcurreert elkaar op prijs met als gevolg lage of geen rendementen. Wat in nu het verschil tussen de mobile providers in Nederland? Het is allemaal veel van het zelfde. Ik denk dat er werk aan de winkel is voor het NMA . Zulke (onverantwoorde) investeringen zijn alleen terug te verdienen met hogere tarieven. Om dit te kunnen doen lijkt mij haast onmogelijk dit te doen zonder onderling prijsafspraken te maken.
Ooit dacht volgens de pers dat de OPTA meende 470 miljoen euro met de veiling te kunnen ophalen. Het resultaat is een factor 8 hoger. Het gaat hier dus niet om een succes van de OPTA, maar om een forse misinschatting. Waneer dit in een project plaats zou vinden, wordt dat niet eens meer ondeskundig genoemd.
Daarnaast het overheidsprincipe van transparantie is door de OPTA met voeten getreden. Dat maakt niet alleen on-inzichtelijk wat ze doen, maar werkt ook vertroebelend voor de markt en roept daardoor direct vragen op ten aanzien van het functioneren van bijvoorbeeld het veilproces etc.
Even terug naar de feiten:
Wat is er nu gerealiseerd: 3,8 miljard, dat lijkt veel als één bedrag, maar even terugrekenen op basis van 19 miljoen abo’s (dual sim, sim-kaarten in systemen etc etc) betekent dat er gemiddeld iets minder dan 1 euro per abonnement per maand ingecalculeerd is. Dat is, optimistisch gezegd, echt niet veel.
Reactie op Maarten Oberman:
Om de alle simkaartjes te delen door 3.8 miljard, is natuurlijk veel te kort door de bocht. We hebben ca. 8.2 miljoen mobiele abonnees in Nederland. Laat nu eens 20 procent gebruik gaan maken van de 4G diensten. Dan kom je op ca. 1.6 miljoen gebruikers die 3.8 miljard aan investeringen moeten terug verdienen. Is per abonnee een investering van 2.375 euro. Hoe wilt men dit terugverdienen? Ik zou mijn aandelen van deze bedrijven morgen direct verkopen.
De KPN gaat een en ander financieren door (nog)minder dividend uit te keren. Moet men wel winst maken.
Dag Martien,
Het geheel heeft een looptijd van 17 jaar… Het GSM-netwerk heeft een fractie van de capaciteit van het komende LTE netwerk. GSM is een non IP netwerk, tijd om uit te zetten, het is ook al oud…., dus als LTE er is. Er is een groot aantal mogelijkheden met LTE…, het is ook sneller dan menig ADSL aansluiting thuis nu. Nu zijn er 19 M sim-kaartjes in omloop (!)… Kortom, voor de eerste paar jaar inderdaad niet, maar daarna meer. Het is een met onnauwkeurige getallen, nauwkeurig rekenen, een over de duim insteek dus…., maar die aardig klopt.
Aandeel KPN meer dan 13 procent onderuit! Er zijn meer mensen die zich zorgen maken. Ik denk dat straks de huidige minister van Financieen bij Gerrit Zalm op bezoek moet om te vragen hoe hij destijds de KPN gered heeft. Iedereen leert van het verleden doch de KPN niet.
dag Martien
Met dank voor je post…., hoe snel kan een mens gelijk krijgen….., De heer C.S. had nu voor het zelfde geld twee keer zo veel aandelen KPN kunnen hebben….
De conclusie is toch dat ze er kennelijk toch iets niet goed zit in de budgeteringsmethode bij KPN, dat ze aan de nooddivendrem hebben moeten trekken.
En de overheid jubelt bij deze opbrengst, maar het is nog maar de vraag of het iets oplevert. Als KPN banen afstoot of erger.. Wat blijft er dan van die opbrengst over?
De beurswaarde van KPN is al maanden in verval; dit sterkt alleen maar het negatieve sentiment rond KPN; of de koersval van vandaag ook echt op iets anders dan emoties gebaseerd is is maar de vraag.
Peter,
Het grote probleem bij KPN is het gemis aan ondernemerschap. KPN wordt geleid door mensen (managers) die precies doen wat ze op school geleerd hebben. Creativiteit is hen volkomen vreemd. Men had het hele 4G verhaal heel anders moeten aanpakken. Hoe het had gemoeten ga ik nu niet op in omdat dit te veel tijd zou vergen. Maar dat ze binnen 10 jaar weer een dergelijk blunder begaan (lees UMTS) is voor mij onbegrijpelijk. Ik voorzie een einde van de KPN. Deze club redde is niet meer nodig, aangezien andere dit gat perfect kunnen invullen. 10 jaar geleden lag dit anders. Jammer tot deze conclusie te moeten komen.