De frequentieveiling van het Agentschap Telecom voor nieuwe vergunningen voor mobiele telefonie en mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele-2 zijn er in geslaagd vergunningen te verkrijgen. Het consortium UPC/Ziggo trok zich terug. Bij de veiling werd extra frequentieruimte geveild waardoor de weg vrij gemaakt is voor supersnelle mobiele 4G-toepassingen.
Op dit moment zijn er in Nederland drie bedrijven die met een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden en daar komt vanaf 2013 Tele-2 als nieuwkomer bij. ‘Met de komst van Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Er komt meer dynamiek in de markt en er ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument. Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie’, aldus minister Kamp van Economische Zaken in een reactie op de bekendmaking.
De opbrengst van 3,8 miljard euro van de veiling komt ten goede aan de schatkist. De vergunningen voor de diverse frequenties zullen in de loop van 2013 ingaan en hebben een looptijd van 17 jaar.
Tele2
Nieuwkomer Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die op 14 december 2012 is geëindigd twee licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie is Tele2 nu in staat zijn als nieuwe netwerkoperator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie.
Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen. Deze nieuwe 4G-technologie zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt het bedrijf in staat om breedband internet mobiel te maken, aldus Tele2. Het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk.
Vodafone
Vodafone Nederland betaalde 1,4 miljard euro voor de frequenties. Het telecombedrijf verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. In het gekochte pakket zaten ook frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren.
Volgens Vodafone is 4G de nieuwe generatie mobiel internet en biedt dit een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk, aldus de telco.
KPN
KPN heeft tijdens de frequentieveiling een combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren.
De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor onze klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk, aldus KPN.
T-Mobile
T-Mobile meldt maar liefst 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden te hebben verworven. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden zegt T-Mobile in staat te zijn om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn zo afgestemd om de klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.
In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G-internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band noemt het mobiele telecombedrijf een investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.
UPC en Ziggo
UPC en Ziggo laten in een persverklaring weten af te zien van de aankoop van een spectrumlicentie voor mobiele diensten tijdens de multibandveiling. Zij deden mee via een joint venture. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.
Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en willen dit uitbreiden middels Wifi, bestaande Mvno-overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.
Radio
Radiofrequenties zijn de ‘grondstof’ die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar. Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december 2012, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.
@Ruud,
de BTW is meer dan twee keer zo veel in vrijwel alle abo’s tegen die tijd 🙂 Dit ter relativering.
voor echt nieuwe diensten ben ik het met je eens, maar niet voor wat er nu met de informatiesoorten spraak data tekst en video gebeurt, daar zijn de grenzen wel van bekend.
FTTH, de h staat voor home en daar zal 99% ook prima met een LTE aansluiting uit de voeten kunnen, Glas leggen kost 50 euro per meter gemiddeld.. dat loopt hard op. Natuurlijk zal er glas nodig zijn om netwerkconcentratie-punten te kunnen voeden met voldoende capaciteit en bedrijven maar de H van Home kan dan wel FTTC 🙂 worden.
Glasvezel (FTTH) heeft niet alleen meer bandbreedte, doch ook de kwaliteit van de verbindingen zijn vele malen beter dan ether verbindingen. Denk hierbij aan de latency problematiek, packet loss e.d. Deze laatste zaken zijn de echte voordelen t.o.v. draadloze oplossingen. Bandbreedte is dus echt niet zaligmakend. (Deze optie is trouwens thans ruimschoot beschikbaar bij de kabelexploitanten) Komt nog bij dat ether verbindingen, dus ook 4G, kwalitatief zeer afhankelijk zijn van o.a. luchtvochtigheid en temperatuur e.d. Als men bijv. voor HD video conferencing gebruik maakt van 3G (met HSPDA) verbindingen, geeft dit (soms) heel veel problemen, ook al heeft met voldoende bandbreedte. Advies, gebruik de opbrengsten voor de 4G licentie om Nederland te verglazen!
@Martien
wat denk je ervan…. :
Surfnet uitbreiden met de 3,6 Miljard en eventueel samenvoegen met Nafin het Defensie glasnetwerk en dan er PTT-2 van maken? of samen met het bij die gedachte passende, nationaliseren van het netwerkbedrijf van KPN (
Verglazen gaat niet werken voor alle mobiele apparaten (waarvan er intussen al meer zijn dan vaste en dat gaat de komende jaren alleen maar erger worden). FTTH/O + WiFi gaat hopelijk ook meer komen maar niet helpen voor de echt mobiele apparaten. LTE is gewoon keihard nodig om Nederland ueberhaupt enigszins mee te kunnen laten doen in de grotemensenwereld, en de kosten van die spectrumveiliing (over 10 jaar en 10M users verdeeld) komt op paar kwartjes per maand, dat is peanuts.
We liepen lange tijd voorop in ons kleine platte landje en het wordt tijd dat er weer geinvesteerd wordt in dit soort nieuwe infra, plus de bijbehorende diensten!
@Rob,
Klopt, want wat zit er achter: Wi-Fi heeft voor nog vele jaren na nu, geen roaming, dus geen overschakeling naar de volgende Wi-Fi cel, dus voor mobiele, maar dan echt bewegende apparaten, zal het voor zeker 10 jaar nog geen oplossing worden of zijn. Daarnaast Wi-Fi komt uit de consumentenkant en de overheid heeft geen belang bij extra Wi-Fi frequenties, want dat levert niets op voor ze.
Het zou echter weer jammer zijn als de Wi-Fi-markt door LTE “gekilled” zou worden, omdat daar mee een stukje van de ontkoppeling van infrastructuur en randapparatuur markt om zeep geholpen wordt, datgene wat juist indertijd op 1/1/1989 in gang gezet is, als competitieve ontwikkeling.
Verhogen draadloze capaciteit is niet alleen een zegen, zweden loopt op ons voor…wel, in zweden heeft men ook ehs als reden voor arbeidsongeschiktheid erkend. Een zorgelijke ontwikkeling.
Raad van Europa geeft preventieve adviezen maar nederland luistert er niet naar. Winst gaat voor de volksgezondheid.
Decttelefoons, babyfoons, klokradios, wifiantennes, playstations, televisies, printers, smartfones, tablets, laptops je kan neerzetten wat je wilt en waar je wilt.
Nu hier alles op kabel na vele jaren wifigek te zijn geweest.
Veel werk met een smartfone en een krachtige zender bij de buren deed een van ons uiteindelijk de das om.
BobjGear USB to RJ45 Adapter voor alle tablets bij: nozamanederland.com/amazon-nederland