Terwijl de snelheid waarmee beslissingen genomen moeten worden hoger dan ooit is, geeft bijna de helft (45 procent) van de Nederlandse besluitvormers aan dit tempo niet bij te kunnen benen. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Vanson Bourne, in opdracht van storageleverancier NetApp onder honderd Nederlandse besluitvormers.
De helft (48 procent) van deze besluitvormers geeft aan dat de trage besluitvorming een significante negatieve impact op de inkomsten heeft, 44 procent geeft zelfs aan klanten te hebben verloren. Uit het onderzoek blijkt ook dat de grootste belemmering in een snel besluitvormingsproces de snelheid waarmee gegevens beschikbaar zijn is. In driekwart (76 procent) van de gevallen komt men te langzaam bij de gegevens die nodig zijn om snel een besluit te nemen.
Onherroepelijke fouten
‘Kijkend naar de toekomst zal de snelheid waarmee beslissingen moeten worden genomen blijven groeien’, zegt Peter Wilbrink, country manager Nederland bij NetApp. ‘Bedrijven die het tempo niet bij kunnen houden, zullen verliezen. Het begint met snelle en makkelijke toegang tot de juiste gegevens. Is dat niet goed verzorgd, dan lopen besluitvormers het risico situaties verkeerd in te schatten en daardoor onherroepelijke fouten te maken.’
Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 4 procent van de besluitvormers hun instinct (intuïtie) belangrijker vindt dan gegevens. Desondanks geeft driekwart (74 procent) van de respondenten aan dat het managementteam vaak, zo niet altijd, strategische beslissingen neemt zonder de juiste gegevens te raadplegen. Dit heeft volgens het onderzoek te maken met de eerder genoemde lage snelheid waarmee de data te vinden zijn. Daarnaast is het moeilijke vinden van de juiste data voor 59 procent ook een belangrijke reden om de data niet te raadplegen bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Beter analyseerbaar
‘Het bedrijfsleven is zich ervan bewust dat deze situatie moet worden verbeterd’, meent Wilbrink. ‘Negen van de tien ondervraagden hebben aangegeven plannen te hebben om hun data geschikter te maken en beter analyseerbaar.’