De markt voor bemiddeling in tijdelijk werk is kolossaal, terwijl de matching van tijdelijk werkers en opdrachten of interim klussen in veel gevallen gebaseerd is op toeval. Toeval van mensen die elkaar kennen of toeval dat iemand in de cv-database zit van een tussenpersoon. Die intransparantie werkt een monopolie in de hand van tussenpersonen die daarbij gebaat zijn.
De markt voor flexibele arbeid telt rond de negenhonderdduizend zzp’ers en een groot aantal personen dat gedetacheerd wordt. De bemiddeling van deze personen is een interessante markt voor menig tussenpersoon. De cijfers van CBS geven aan dat nu al één op de vijf personen via een flexibel contract aan het werk is. De verwachting is dat deze trend de komende jaren sterk doorzet.
Tussenpartijen zouden idealiter toegevoegde waarde hebben op gebied van weten wie bij welke opdracht het beste zou passen. Helaas zijn er veel klachten in de markt te horen die erop wijzen dat matching veelal gebaseerd is op basis van een beperkte set aan kennis. Alleen de kennis uit een cv en op basis van een beperkt aantal cv’s. Een andere klacht is dat cv’s vaak worden opgeleverd aan een opdrachtgever zonder dat er echt naar de persoon en de opdracht gekeken wordt en de opdrachtgever de matching uiteindelijk dus zelf doet.
De meest gehoorde frustratie is dat tussenpartijen bij elkaar twintig tot dertig euro bovenop het uurtarief voor de gehele looptijd van de opdracht ontvangen. Vaak zelfs zonder dat freelancer en opdrachtgever daarvan op de hoogte zijn. Bovendien zijn bij een plaatsing niet zelden drie tot vier partijen betrokken die allemaal een commissie vangen. Zo gebeurt het vaak dat een freelancer te horen krijgt dat de opdrachtgever écht niet meer kan bieden dan zestig euro, terwijl de opdrachtgever in werkelijkheid negentig euro betaalt en verwacht dat de freelancer minimaal tachtig euro daarvan ontvangt.
Zou het niet mooi zijn wanneer opdrachtgevers wél toegang zouden hebben tot alle zzp’ers en kunnen inschatten of ze passen bij de opdracht? Tot nu toe is dat een utopie gebleken. Wellicht tot binnenkort.
Makkelijk vindbaar
In deze tijd zou het gemakkelijk moeten zijn om tijdelijke specialisten te vinden. Waar de tijdelijke kracht naarstig op zoek is naar opdrachten, heeft de werkgever juist de grootste moeite passend en hoogwaardig flexibel personeel te vinden. De Independable (freelancer) heeft, al dan niet gedwongen, gekozen voor onafhankelijke zelfontplooiing op de arbeidsmarkt. Hij zoekt naar aaneengesloten opdrachten die hem telkens naar een hoger niveau van ontwikkeling moeten brengen, om daarmee zijn marktwaarde te verhogen. De werkgever wil steeds meer kunnen bouwen op zijn flexibele schil maar ontbeert betrouwbaar inzicht in de kwaliteiten van zijn huidige en toekomstige opdrachtnemers. Organisaties beseffen dat het optimaal inrichten van deze schil hét onderscheidende element zal worden om succesvol te zijn.
De huidige economische crisis heeft voor de verandering een positief effect: zij legt bovenstaande problematiek haarfijn bloot en dwingt de gehele markt tot het zoeken naar een structurele oplossing.
Integraal onderdeel van deze markt en (bewuste) veroorzakers van de intransparantie zijn de bemiddelaars die zich in lucratieve posities hebben gemanoeuvreerd. Niet zelden zijn bij een interim plaatsing twee of meer partijen betrokken die allemaal een eigen commissie bedingen. Dit resulteert in het bovengenoemde onevenredig hoge uurtarief waar zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer bij inschieten. Als buitenstaander zou je verwachten dat deze ‘makelaars’ juist de kennis in huis zouden hebben om in meerderheid van de gevallen een succesvolle match tot stand te brengen. De werkelijkheid is dus anders en de vraag is: Hoe lang duurt het voordat er een model komt of een partij die de markt transparant maakt.
Zou het niet mooi zijn wanneer opdrachtgevers wél toegang zouden hebben tot alle Independables en écht objectief in kunnen schatten of ze passen bij de opdracht? En zou het niet mooi zijn wanneer de independables zichzelf objectief kunnen presenteren?
Een van de oplossingen welke Independalbes op dit moment gebruiken is het platform LinkedIn. Het nadeel is dat freelancers hun profielen daar erg kunnen oppoetsen en de zoekmogelijkheden beperkt zijn. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om beschikbaarheid aan te geven en op te zoeken.
Bovendien zijn de ‘recommendations’ en de ‘skills’ eerder een disqualifier dan een brevet van competenties. Er zijn vele andere platformen voor freelancers die inspringen in de markt voor tijdelijk werk binnen Nederland. Toch is het nog geen platform gelukt om de markt echt te veranderen. Ondanks al deze initiatieven is het geen enkel platform gelukt om de markt open te breken en transparant te maken.
Waarde toevoegen
Natuurlijk zijn er wel degelijk waardetoevoegende tussenpartijen. Die partijen kennen hun mensen in hun database wel degelijk en andere partijen zijn weer goed in het afvangen van financiële, fiscale en juridische risico’s en bieden op dat vlak goede diensten. Dat zijn ook de partijen die er gek genoeg voor een relatief laag bedrag tussen zitten. Die blijven natuurlijk welkom. Ook van de detacheerders mag verwacht worden dat zij hun mensen goed kennen en een goede match kunnen maken, ondanks dat zij per definitie een beperkt aanbod hebben, ook voor de grootste organisaties.
Wie gaat dit varkentje nu wél wassen? Het is afwachten. Binnenkort wordt een platform gelanceerd dat bovenstaand probleem rigoureus wil gaan aanpakken. Het doel is transparantie in de markt voor tijdelijk werk. Opdrachtgevers hebben toegang tot independables die objectief te beoordelen zijn en die op basis van competenties én persoonlijkheid gematcht worden op opdrachten. Opdrachtgevers hebben een dashboard die hen inzicht verschaft in de competenties, prestaties en tarieven van hun eigen leger van externe tijdelijk werkers. Die tools zitten aan boord van Flexship, die begin volgend jaar Nederland binnenvaart.