De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ. De Vereniging verzet zich tegen de verplichting van de verzekeraars om zich aan te sluiten bij de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (epd). De vereniging is een luis in de pels van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en zegt honderden huisartsen te vertegenwoordigen.
De NOS meldt dat het kort geding naar verwachting volgende week dient. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is verbolgen over de contracten voor 2013 die de zorgverzekeraars hebben voorgelegd. Daarin staat volgens de NOS een ‘inspanningsverplichting’ om zich aan te sluiten bij de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Als de huisartsen zich niet aansluiten wordt de samenwerking volgend jaar beëindigd. De contracten moeten uiterlijk 1 januari zijn teruggestuurd aan de zorgverzekeraars.
Voor een huisarts is een contract met de grote zorgverzekeraars essentieel om een praktijk te kunnen voeren. Maar de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen vindt dat ze hun beroepsgeheim inleveren als ze akkoord gaan. Hun patiëntendossiers kunnen door allerlei mensen kunnen worden ingezien zonder dat ze dat weten en huisartsen hebben ook geen kijk op wat er verder met die informatie gebeurt, benadrukt bestuurslid Herman Suichies tegen de NOS.
Tegenstander
De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is een afsplitsing van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ze is al jaren fervent tegenstander van de invoering van een epd en de machtspositie van de LHV die huisartsen kan dwingen hieraan mee te doen. Op de website van de vereniging spreekt bestuurslid Suichies van een ‘kongsi’ van bestuurders van de landelijke organisaties van apothekers (KNMP), huisartsen (LHV), huisartsenposten (VHN) en patiënten (NPCF), die in november 2011 hun handtekening hebben gezet onder zogenaamde afspraken voor de doorstart van de LSP- infrastructuur’ (LSP = Landelijk Schakelpunt. RS).
Goednieuws-show
Suichies noemt de epd-doorstart een goednieuws-show en wijst op uitspraken als ‘Het is goed voor de patiënt’ en ‘daar doen we het toch allemaal voor, veilige uitwisseling komt de patiënt ten goede’. Hij noemt het ongelofelijk dat amper anderhalf jaar nadat het landelijke elektronisch patiëntendossier gesneuveld is in een unanieme Eerste Kamer het epd als particulier initiatief alsnog de huisartsen wordt opgedrongen. ‘Dat het beroepsgeheim van de huisarts wordt aangetast, geldt nog steeds. Dat de privacybescherming onvoldoende is geregeld geldt nog steeds. Dat de medische voordelen van een landelijk systeem nooit zijn aangetoond geldt nog steeds. Dat gegevens in het dossier van de huisarts nog verre van compleet en dus onbetrouwbaar zijn geldt nog steeds. Dat een meerderheid van de zorgaanbieders en een meerderheid van de huisartsen een landelijk werkend systeem nog steeds niet willen geldt nog steeds.’
Het enige dat in zijn ogen is veranderd, is de procedure om de benodigde toestemming van de patiënt te verwerven. ‘De zeven miljoen patiënten die, waarschijnlijk voor het grootste deel onwetend, in het systeem staan aangemeld worden per 1 januari, op last van het CBP, verwijderd. Dit soort zaken lees ik niet in de feiten en fabels die de NPCF over het LSP schreef’, schrijft hij op de site.
Verplichting
Volgens het bestuurslid zijn ook de ict-leveranciers een direct belanghebbende partij bij deze kongsi. Zij krijgen in zijn ogen immers een groot deel van het geld en de subsidies die met de ‘epd nieuwe stijl’ gemoeid zijn. ‘Uiteraard zijn dit soort grootschalige ict-projecten en gegevensuitwisselingen niet gediend bij transparantie. In een bestuursoverleg met de LHV deze zomer werd ons ten stelligste verzekerd dat er geen beroepsnorm zou komen.’ Suichies waarschuwt zijn leden: ‘Vergist u zich dus niet, per 1 januari 2014 wordt elke huisarts verplicht mee te doen.’
“Hun patiëntendossiers kunnen door allerlei mensen kunnen worden ingezien zonder dat ze dat weten”, staat er in het artikel. Ik dacht dat het systeem nu juist zo ontworpen was dat wanneer je in een dossier kijkt dit geregistreerd wordt. Als dit nog niet zo is, dan zou je zeggen dat dit toch gerealiseerd kan worden. Wat ik mis in veel artikelen over het EPD is wat nu concreet de bezwaren zijn.
Tim Ruijters,
Zie voor de feilen van dit systeem de artikelen over het EPD van van Feen in Computable. Lijkt me duidelijk, dat er betere oplossingen zijn.
Las net op Webwereld ‘Russische hackers gijzelen Australische EPD’s’.
Dan lijken me die zorgen van de Nederlandse huisartsen wel degelijk terecht. En al helemaal als ze met het mes op de keel door de zorgverzekeraars worden gedwongen om naar een onveilig systeem te moeten omschakelen.
@Tim Ruijters, ooit van Big Brother, en dan die uit Orwell’s 1984, gehoord? Het feit dat verzekeraars druk uitoefenen op huisartsen en aabieders in plaats van andersom lijkt me al veelzeggend. Het lijkt vanuit de minister gewoon het zoveelste prestigeproject.